– I början tänkte jag inte alls på att det handlade om återbruk. Det är först senare som gallerister har börjat ta upp det som en viktig komponent. Så den ökade medvetenheten om att vi inte ska ha för stora sophögar har påverkat min konst positivt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Började som assistent
I ett helt liv har Margareta Johansson skapat. Men hon har ingen formell konstutbildning, så hon har sett till att föra in kreativa bitar i de arbeten som hon har haft genom åren.
– Först var jag assistent i en textilateljé i Uppsala. Jag jobbade inte bara med mönster, utan också med färg och form. Ryamattor var populära och jag fick lära mig att arbeta med mattorna. Jag hade också hand om skyltningen vilket jag lärde mig väldigt mycket av – att bygga upp en helhet, hitta en balans i ett collage.
När hon gick vidare till nya tjänster – som administratör på en teater, ett studieförbund och på Hyresgästföreningen, lärde hon sig allt mer också om form och layout. Och hela tiden målade och skapade hon på sin fritid.
– När jag blev pensionär bestämde jag mig för att satsa på det här. Jag målade och tecknade, men jag tyckte att allt blev så gulligt. Jag var ute efter en lite ruffare känsla för att uttrycka något. Då fick jag den här idén att använda skrot, och kände att själva materialet hjälpte mig att komma dit jag ville.
Atlejé i köket
Margareta förklarar att idéerna föds både när hon hittar en bit av något som rostat, men ibland har hon själv i förhand tänkt ut ett tema och ett sätt att gestalta det.
Riktigt stora gamla industriföremål är särskilt lockande, bland annat har Margareta lyckats få använda en gammal skyttel från ett nedlagt väveri som hon använt i ett av sina verk. Men hon har sällan behövt åka till skroten för att hitta det hon behöver.
– Mina vänner tänker på mig och kommer med saker ibland. Det finns oerhört mycket skräp i Sverige.
Köket hemma i tvåan i Uppsala fungerar som ateljé, och under produktionsperioder flyttar projekten in i varje vrå medan Margareta jobbar.
– Visst blir det lite rörigt, men så får det vara, skrattar hon.
Stort intresse för återbruk
Ända sedan Margareta Johansson hade sin första utställning med återbrukskonst 2003 har hon märkt att det finns ett stort intresse för hennes skulpturer och tavlor. Hon har fått nya engagemang efter hand och har knappt behövt göra reklam för sig.
– Ja, det har varit flera nya utställningar varje år faktiskt. Nyss fick jag dessutom beskedet att jag ska få designa julgranar åt Kaleido i höst. Det blir jättekul.
Men även om folk gärna tittar så kan det vara en annan sak att faktiskt få saker sålda, förklarar hon.
– Ja, det skulle ju inte gå att leva på. Fast hittills har jag aldrig gått minus på en utställning.
I Alsta trädgårdar utanför Örsundsbro ställer Margareta nu ut tillsammans med sin väninna, konstnären Monica Killander. Hon tycker att det blir en bra miljö för att ringa in konsten.
– Det är ett fantastiskt utflyktsmål och det ska bli roligt att ställa ut där.