BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är mycket tid jag har lagt ner på att måla figurerna. Jag känner att det ger ett mervärde, att det är avslappnande, säger Marcus Ekerheim och berättar att han har spelat dataspel i många år men att det ger motsatt effekt.
– Man missar mycket när man bara spelar dataspel. Med internet blir allt mer lättillgängligt, men det är en värld med mycket brus där man missar det här sociala. Jag tror att man får ut mer positiva aspekter av hobbyn om man träffas i verkliga livet, säger han.
Började med Warhammer
Intresset började dock inte med själva spelandet. När Marcus Ekerheim var i tolvårsåldern upptäckte han Warhammerfigurerna efter att ha hållit på med tennsoldater.
– Det fanns butiker i Örebro som man tittade in i och såg de här figurerna, då fanns ju inte internet. Och då spelade jag inte med dem eftersom jag inte fattade reglerna på engelska och det var så dyrt, säger han och berättar att spelet är som schack fast med fler pjäser och regler, och att ett grundspel med pjäser i dag kostar 900–1 100 kronor. Sedan går det alltid att skaffa fler figurer, måla och utveckla hobbyn.
Efter att intresset hade legat på is ett tag återupptäckte Marcus Ekerheim nöjet med Warhammer för drygt två år sedan.
– Jag tyckte att det var stressande med alla sociala medier, letade efter olika grejer att göra, testade och tyckte att det var roligt.
Steget var inte så stort eftersom allt från tennsoldater, rollspel, fantasyböcker, sällskapsspel, lego och Star Wars har funnits som intressen genom hans liv; intressen som han berättar att många har svårt att förstå.
– En del förstår det och en del förstår det inte alls. En del tycker att det bara är leksaker och konstigt.
Värdet av taktila upplevelser
Marcus Ekerheim berättar att han träffar både gamla och nya vänner genom sitt intresse och att han spelar med folk upp till fyra gånger i månaden.
– Det är väldigt socialt, du träffar folk i verkligheten i stället för att spela på en dataskärm. Det skulle vara bra för många ungdomar att spela mer bräd- och rollspel i stället för bara dataspel. Man får möta människor på ett helt annat sätt och i rollspel är det inget tävlingsmoment alls. Det är bara att umgås, det är trevligt och utvecklande, säger han och återkommer till nöjet med att både utveckla sitt sociala samspel och sin fingerfärdighet.
– Det här med att skapa något själv med händerna utrotas mer och mer. Det är tråkigt för det ger ett mervärde när man utvecklas. Handstil, motorik, känslan för färg och form och att lära sig att använda sin kreativitet. Det har man användning av på många sätt i livet.