I sin nya bok ”Två av oss”, den första för ungdomar, återvänder han till sina tonårs 80-tal. Och nog finns den romantiska tonen där när sjundeklassaren Jonas får en vän i nya klasskamraten Joni.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Boken handlar om en kille som gillar en tjej – helt villkorslöst. Han kan inte värja sig, säger Oscar Danielson.
Hur mycket av Jonas är du?
– Rätt mycket. Till exempel var jag kass i skolan, så det har han fått från mig. Största skillnaden var att jag inte hade någon Joni.
Ja, Joni är ju som en skänk från ovan. Hon är en hårding, en ”cool girl” och emo i ett. Finns det såna personer utanför dina och John Greens ungdomsböcker?
– Hon kommer från en trasig familj och har varit med om jobbiga grejer. Hon är väldigt tuff utåt, men skör inuti. Såna finns det gott om – typ alla tuffingar du ser.
Klassens boss, Natalie i ”balla gänget”, gillar inte att Joni går sin egen väg. Hotet om våld hänger i luften, men trots Jonas vädjanden vägrar Joni anpassa sig för att komma undan mobben.
– För många är högstadietiden ett totalt helvete. Det är så lätt att hamna i en sunkig hierarki och råka illa ut. Ändå finns det ett helt annat arbete mot mobbning nu än på min tid. Då verkade lärarna tycka att den typen av trakasserier var naturliga eller inte så allvarliga, men nu finns det en annan medvetenhet.
Den här gången blev det en ungdomsbok. Hur kommer det sig?
– Jag hade kört fast i en roman jag skrev för vuxna, en bok som krävde mycket research. Istället ville jag komma igång direkt, så då lät jag karaktärerna flytta in i miljöer och en tid som jag redan kände till. Jag tror att många tonåringar tittar bakåt, själv var jag väldigt intresserad av 60-talet då på 80-talet.
Han förväntar sig inte att boken ska nå ut brett eller göra honom mer känd.
– Det är som med barnmusik, att tidningarna gör ett svep någon gång i månaden. Men recensioner har inte så stor verkan. Det som funkar är att de som läser eller lyssnar tycker om det och sprider det vidare.
”Balla gänget” är en fras du använder både i dina sånger och i nya boken. Det känns som ett utifrånperspektiv. Var du själv oball som tonåring?
– När jag började på högstadiet hamnade jag lite på sidan om. Jag var absolut inte med i balla gänget, men jag höll på med musik så jag var ”han som spelar och har det där bandet”.
Miljontals strömningar
Det Oscar Danielson-verk som nått störst publik är utan tvekan ”Besvärjelse”, en sex minuter lång låt som följer ett barns uppväxt från första stegen via igensmällda tonårsdörrar till det vuxna barnet som kommer och hjälper sina trötta gamla föräldrar att göra höst i trädgården. Som ett mantra genom låten går den villkorslösa kärleken i textraden ”vi kommer älska dig då”.
– Jag hade fått mitt tredje barn och skulle skriva en låt till dopet. Jag har ofta skrivit roliga låtar, eftersom det är ett lätt sätt att kommunicera. Men när jag skulle skriva den bestämde jag mig för att inte skoja bort det.
Han berättar att han fick översvallande beröm när han skickade låten till Sveriges radio – men ändå kom den inte ut i etern.
– De sa ”Oj, vad fint, fantastiskt!” när de fick den. Sen sa de ”Vi kommer inte att spela den, den passar inte in i det övriga utbudet”. Men den nådde ut ändå. Det är fint att den lever sitt eget liv och att den berör så många människor.
Nu spelas den på dop över hela landet, sedan den fått skjuts av att bli signaturmelodi i SVT-satsningen ”Född 2010”. Tre miljoner gånger har den spelats på Spotify. I Norge, där Oscar Danielson turnerar flitigt och verkar ha en större publik än i Sverige, används den flitigt på konfirmationer, som är en stor sak där.
– Mina två starkaste framträdanden av den är när jag sjöng den på mina äldsta barns konfirmationer. Att stå där framför 50 stycken 15-åringar och se hur den kommer åt dem ... Just i den åldern har man börjat reflektera över sina föräldrar och att man växer upp – man är maximalt sentimental.
Vad har låten betytt för din karriär?
– Om man ska hårdra det lite är det den jag försörjer mig på. Den har gett mig en mycket större publik. Jag var nöjd med låten, men hade ingen aning om att den skulle bli så populär. Men det är stort att ha gjort något som är större än en själv – och som andra artister vill spela in versioner av.
Den andra Oscar-låt som folk verkar känna till är ”Schysst & populär”, en låt om att vara avundsjuk på sina vänner. Refrängen går ”Varje gång som det går bra för nån av mina vänner dör nånting inom mig”, något som inte uppfattas som så provocerande som man kan tro.
– Det är aldrig nån som säger ”Vad menar du med det där?” – alla har känt så. Det är en väg in, att kunna formulera sånt som folk känner men inte har satt ord på.
Pluggade klassisk gitarr
Att han skulle nå ut till miljontals människor med sin musik kanske inte var givet när han som tonåring började skriva sina första poplåtar på svenska, men att han skulle satsa på musiken var det inget snack om.
– I åttan bestämde jag mig för att jag skulle komma in på Södra Latin och spela gitarr. Och det gjorde jag.
Nästa anhalt blev musikhögskolan och en utbildning i klassisk gitarr, något Oscar Danielson menade att han höll på med ”lite för länge”.
– Samma dag som jag slutade på musikhögskolan la jag ner den klassiska gitarren. Jag utbildade mig inom det för att man skulle göra något ordentligt, men samtidigt höll jag på med mina låtar och hade olika band. Det var inte bortkastade år eftersom jag kunde gå på musikhögskolan och få en bred musikutbildning. Jag var ingen stjärna, men blev bra på att spela. Och det har jag nytta av nu. Jag är som Lasse Winnerbäck, men bättre på gitarr.
”Sveriges bästa texter”
Oscar Danielson säger att han gillar att måla upp vardagliga bilder som folk känner igen sig i. Ändå kan känslorna i texterna vara storslagna, som när mannen får syn på sin fru och plötsligt blir nykär.
Du har kallats Sveriges bästa textförfattare. Håller du med om det epitetet?
– Nej, men om någon journalist säger det får de räkna med att vi använder det i marknadsföringen. Vi griper efter halmstrån i den här branschen. Jag skriver mina texter och är glad att jag når fram till så många. Jag är nöjd om jag får komma ut och träffa publiken.
Oscar Danielson om ...
... vem den typiska Oscar-lyssnaren är:
– Det har varit mycket killar i min egen ålder. Jag har jag fått leva länge med min första skiva, ”Schysst & populär”. De som har varit med sedan dess tycker att den är bäst. Jag har en trogen publik och vet vad många heter, det är fint att man blir en del av någons liv.
– Sedan finns det andra typiska låtar, som ”Irene” som handlar om gammal trygg kärlek. Så det kan vara par som har skaffat barnvakt och sitter och lutar sig kärleksfullt mot varandra. Och andra har hittat mig via ”Besvärjelse”.
... huruvida han ser sig som musiker eller som författare:
– Som musiker som ägnar dagarna åt att vara författare. Hittills är det på musiken och konserterna jag kan försörja mig, men jag tycker om att vara författare att man kan lägga ner mycket tid på det – man måste ju ha något att göra på dagarna också.
... vad han har på gång:
– Jag återvänder till Joni och Jonas från ”Två av oss”. Sedan ska jag spela in ny musik. Kanske kommer det en singel i höst, men annars en skiva i vår.
... varför han är en besvikelse på fester:
– Eftersom jag inte kan några populära låtar. Alla tror att jag kan Beatles bara för att jag spelar gitarr.
... hur det kommer sig att han är så poppis i Norge och Danmark:
– Danmark kom först, i många år. Det var någon där som gillade mig och tog dit mig och så spred det sig. För tio år sedan kom jag till Norge för första gången. ”Vi fixar ett gig, du kan sova hos brorsan”, typ. Sedan dess har det rullat på, även med framträdanden i tv och radio. Det är fint att få åka dit och spela.