– Jag upplever att det är svårare att rekrytera behöriga lärare i år än tidigare år, säger Margarita Fernandez.
Lindesberg söker lärare till sex tjänster på kommunala skolor. Men vakanserna är egentligen fler än sex. På flera skolor har lediga tjänster tillsatts tillfälligt av obehöriga lärare på kortare vikariat, eller så har ordinarie lärare fått ta fler lektioner. Lösningar som inte håller på sikt eftersom lärare måste vara behöriga och ha lärarlegitimation för att få tillsvidareanställas och sätta betyg.
Konkurrens om lärarna
Björkhagaskolan har också två vakanser, men till höstlovet slutar ytterligare en lärare.
– Det är jättesvårt att hitta behöriga lärare. Jag upplever att det är betydligt svårare nu än tidigare år, säger Lena Warvne, rektor för årskurserna 4–6 på Björkhagaskolan.
Hon berättar att Björkhagaskolan har utökat personalen eftersom de har fler elever i år, men att hon även tycker att konkurrensen mellan skolorna har ökat. Lärare byter tjänster inom kommunen, men många försvinner till Örebro.
På Fröviskolan är alla tjänster tillsatta.
– Men det är inte behöriga lärare på alla tjänster. Vi har två lärare utan legitimation, men med erfarenhet som är anställda en kortare period, berättar Lars Botvidsson, rektor för årskurserna 7–9.
Han märker inte av någon konkurrens från andra skolor i kommunen.
– Däremot har flera lärare slutat för att i stället börja jobba i Örebro, säger han.
Högre löner
Att det råder brist på lärare i Sverige har varit känt länge, och det är svårare för mindre kommuner att locka behöriga lärare än för större. Som rektorerna nämnt har flera lärare slutat för att börja jobba i Örebro.
–Vi har en långsiktig plan för hur vi ska få lärare att vilja jobba och stanna kvar här. I den ingår bland annat högre lärarlöner än genomsnittet, säger Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Snittlönen för högstadielärare i Lindesberg var 31 176 kronor den första juni i år, jämfört med 25 505 för hela länet.