– Det känns rätt att knyta ihop Loka Brunn, Gästgivaregården och Måltidens hus. Det ger flera synergieffekter, främst när det gäller personalen men även genom andra samarbeten mellan verksamheterna. Och det stärker bandet mellan näringslivet och Restauranghögskolan ytterligare, säger hon.
Gästgivargården samarbetade med Måltidens hus redan före övertagande.
– Många gäster som bor på Gästgivargården har gått dit för att äta eller för att laga mat själva tillsammans med restaurangens personal. Nu kan vi använda våra egna kockar.
2007 tog familjen Spendrup över driften av Loka brunn, som öppnade 1720 och är en av Sveriges äldsta kurorter. Vid övertagandet gick verksamheten minus. Sedan dess har ett nytt spa byggts och merparten av hotellrummen renoverats.
– Två år efter att vi tog över gick vi med vinst, i år slår vi rekord.
Även Gästgivargården gick back vid övertagandet 2014.
– Där har vi en bit kvar, men vi är på väg åt rätt håll. Vi har bland annat fått igång konferensverksamheten som låg nere när vi tog över. Det krävs rätt personal, självförtroende och jädrar anamma för att vända siffrorna och det har vi.
Stärka turismen
I november skrev en grupp företagare från Nederländerna kontrakt med en markägare i Grythyttan. Målet är att bygga en lyxresort för 300 miljoner kronor intill sjön Sörälgen med butiker, äventyrsbad och servicecenter. Mia Spendrup hoppas att bygget blir av.
– Det skulle stärka turismen och skapa fler jobb vilket är bra för Hällefors kommun och för oss.
Hon berättar att de har svårt att rekrytera kompetent personal, trots närheten till Restauranghögskolan.
– Flera studenter jobbar extra och några gör sin praktik hos oss, men när de är färdiga med sin utbildning flyttar de flesta från Grythyttan. Det bästa är om de träffar någon här och blir kära, för då stannar de kvar, säger hon och skrattar.
De utbildar ofta personal själva inom exempelvis servisen, men det fungerar inte med alla yrken. Hon tycker att kockyrket borde bli ett lärlingsyrke för att möta bristen på personal.
– Det finns en stor efterfrågan på skickliga kockar, men det behövs praktik och utbildning på plats i ett restaurangkök för att bli duktig. Och akademiska studier passar inte alla, lärlingutbildningar skulle locka fler till branschen.
Veckopendlar
Mia Spendrup bor i Sörmland och veckopendlar till jobbet.
– Jag har ett hus på Loka. Jag har valt att inte bo på hotellet, jag vill inte bo på min arbetsplats.
Jobbet tar mycket tid. Mia Spendrup berättar att hon huvudsakligen spenderar fritiden med familjen.
– Både min man och jag älskar att laga mat, vi bor nästan i köket hemma. Och så har vi barnbarn att ta hand om. Jag gillar att promenera, vi har en hund och jag har även en häst. Man måste vara närvarande när man rider, det går inte att tänka på jobbet eller något annat. Så det är ett bra sätt att koppla av på.
Hur ser du på framtiden?
– Jag hoppas att turismen i Grythyttan fortsätter att utvecklas. Vi ska även utveckla fler egna produkter. Vi är i Grythyttan för att stanna.