Vilja av stål heter Yngwie Malmsteens memoarer som släpptes på svenska nyligen. Enligt gitarrvirtuosen själv är det den enda, sanna historien om hans liv. Men musikjournalisten Anders Tengner är inte särskilt imponerad: ”Boken känns väldigt urvattnad”.
Tonårige Yngve Lannerbäck från Hässelby förvandlade sig till Yngwie Malmsteen, reste till USA och utvecklades till gitarrgud. När han slog igenom i Los Angeles på 1980-talet förändrades musikhistorien. Den historien berättar rocklegendaren själv i memoarerna Vilja av stål, som släpptes på svenska nyligen.
I en recension beskriver Aftonbladet boken som fascinerande men inte helt uppriktig. Yngwie Malmsteen själv menar att det endast är han som kan skriva en sann bok om sitt liv.
– Mycket har skrivits om mig, men inte av mig. Instället för att låta någon biografiförfattare skriva den var jag tvungen att göra det själv. Ingen utom jag kan skriva en bok sedd genom mina ögon, som kommer från min själ och mina egna erfarenheter. Det var hårt arbete, men jag är väldigt nöjd och stolt, sa Yngwie Malmsteen till amerikanska Classic Rock Revisited, när boken släpptes på engelska för drygt ett år sedan.
Håller inte med
Någon som inte håller med honom är mångåriga musikjournalisten Anders Tengner, som skrivit Såsom i himmelen, så ock på jorden, en inofficiell biografi om Yngwie Malmsteen. Den är baserad på ett 60-tal djupintervjuer som människor som känner eller har känt gitarrvirtuosen personligen. Anders Tegner menar att Vilja av stål är urvattnad och endimensionell eftersom den väjer för mycket av det som Yngwie Malmsteen gjort sig ökänd för: bland annat alkoholmissbruk, droger, rumlande, hustrumisshandel och ständiga skandaler. Alkoholmissbruket beskrivs översiktligt och Yngwie Malmsteen förnekar att han överhuvudtaget haft problem med knark.
– Det andra som slog mig och som är väldigt beklämmande är att boken ignorerar många människor som haft stor betydelse för honom. Han minns inte gamla bandmedlemmar från Sverige och nämner inte ens Talee Savage. Hon var hans flickvän under väldigt många år, och åkte med honom över till USA i början på 80-talet, säger Anders Tengner som också umgicks med Yngwie Malmsteen privat under 1980- och 90-talen.
Rocklegendaren har anklagat Såsom i himmelen, så ock på jorden för att vara felaktig och full av lögner. Många svenska musikskribenter tar därför för givet att Vilja av stål släppts som ett svar på Anders Tengners biografi. Han är själv inne på samma spår men trots att han är väldigt kritisk mot Yngwie Malmsteens bok säger han också att den har vissa förtjänster.
– Det finns partier som är läsvärda. Han avslöjar en del saker om barndomen som är intressanta och som jag inte kunde komma åt eftersom jag inte känner till hans tankar och känslor, säger Anders Tengner.
Sågar Sverige
Yngwie Malmsteen har gjort sig känd som en ursinnig kritiker av den svenska mentaliteten och jantelagen. Det forna hemlandet får en skopa ovett i Vilja av stål också och i intervjun med Classic Rock Revisited förra året beskrev Yngwie Malmsteen Sverige som ”socialistiskt”.
– Hela min mentalitet och jag som person har alltid varit väldigt annorlunda. Jag vill understryka att socialismen inte är bra eftersom den inte gör något för att förbättra något. Folk förväntas leva overksamma i en skuggtillvaro och sedan dö. När jag kom till USA efter att ha bott flera år i Sverige gick det en vecka och plötsligt var jag hetast av alla, sa Yngwie Malmsteen till Classic Rock Revisited.
Men trots de ständiga sågningarna är förhållandet till det forna hemlandet kluvet, enligt Anders Tengner.
– Det är viktigt för Yngwie att få respekt från Sverige. Han har dissat landet i många intervjuer men när han kommer hit vill han ändå visa svenskarna hur bra han är, och allt han gjort för Sverige. Han har något litet svenskt ok som han bär på.