– Vi hade faktiskt varit lite intresserade av Melodifestivalen och hade skickat in en av våra låtar förra året för att ge melloteamet en uppfattning om vilka vi var. Sedan skickade vi in en låt i år också, men de tyckte att det blev en bättre match med Ola och Peter, berättar Douglas Woodbridge.
Och en bra matchning blev det. Ola Salo har varit ute i flera tidningar och hyllat bandets androgyna stil, som han även själv känner igen sig i, sett till sitt eget artisteri som frontman. Trots att Dismissed har en klar agenda att få fler att prata om hbtq-frågor ser de sig inte som ett politiskt band.
– Nej, det gör vi inte. Vi är inga politiker, det är folk som sedan gör politik av det. Vårt huvudsyfte är att försöka uppmuntra folk till att kunna leva ut och uppfylla sig själva och vara förebild för folk som inte känner att de kan komma ut med vilka de är. Sedan får man väl tolka det hur politiskt man vill, säger Tor Höglund.
"Ola har varit idol"
Dismissed har funnits sedan 2011 och skriver sin egen musik. Att genombrottet för den stora massan kom genom en låt skriven av någon annan ser de inte nödvändigtvis som negativt.
– Dels är det roligt att få jobba med Ola som har varit en idol, men sedan kände vi att vi fick fria händer med låten och fick göra om den precis som vi ville. Hade vi fått en låt som var fast hade det kanske inte varit samma känsla, säger Tor Höglund.
– Vi är ganska säkra på våra egna grejer också, vi tycker att det vi har utöver "Hearts Align" är kanonbra också. På det sättet känns det inte alls osäkert. Däremot vill vi ju gärna bära den här låten vi har fått på absolut bästa sätt. Där finns det ju en press, man vill verkligen göra det rättvisa, säger Johan Carlsson.
"Största scenen"
Melodifestivalen har rykte om sig att vara öppensinnad och hbtq-vänlig. Men Dismissed menar att det inte är att sparka in några öppna dörrar att försöka sprida sitt budskap på just den scenen. Valet av arena är självklar av en annan anledning.
– Det är ju så stort! Vi vill att så många som möjligt får veta vad vi vill säga och Melodifestivalen är en jättestor plattform, säger Freddie Van Eijsden.
– Vi hade nog sagt likadant på vilken scen vi än stod på, det är bara att den här scenen är den största, säger Tor Höglund.
Känner ni att det blir för mycket fokus på ert utseende och budskap och för lite på er musik?
– Det är lite till och från. Det har inte bara varit fokus på hur vi klär oss och inte bara fokus på musiken. Vi är ju musiker, men har också valt att göra något mer än musiken, säger Johan Carlsson.
– Jag tycker att det har varit 50–50. Vi tar ju ut svängarna väldigt långt på det viset, och då är det självklart att det blir mycket snack om vår stil och musiken, säger Tor Höglund.
Har ni något ess i rockärmen för att ta er vidare från andra chansen till den stora finalen nu?
– Vi kommer göra det som vi gjorde, och förhoppningsvis göra det lite mer och lite bättre. Vi kände att det var på en lagom nivå i deltävlingen där vi fick artistisk frihet så vi kommer antagligen att bara göra det vi gjorde fast bättre, säger Freddie Van Eijsden.
– En sak som vi har nu som vi inte hade i den första deltävlingen är ju alla fans som har strömmat in. Vi kommer ha väldigt mycket mer människor bakom oss och förhoppningsvis kommer det att hjälpa oss, säger Douglas Woodbridge.