BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trump har på sin korta tid i Vita huset skrämt slag på klimatengagerade världen över och planerat hämningslösa attacker mot klimatforskning och viktiga klimatåtgärder. I veckan meddelade Vita huset att USA visserligen inte längre vill lämna Parisavtalet, men omförhandla det.
I solidaritet med amerikanska folkets protester planeras på lördag en rad klimatmarscher i Sverige. En sökning på Facebook visar att aktivister i flera städer – från Malmö till Åre – sluter upp. Och det finns förhoppningar om att kunna samla stora massor.
Malena Ernman är en av dem som vägrar låta Trump rasera klimatarbetet och därför öppet tänker visa sitt missnöje.
– Det är en självklarhet. Klimatfrågan är inte bara den viktigaste frågan just nu, den är också starkt sammanlänkad med andra frågor som rör jämlikhet, orättvisor och inte minst feminism. Vi som gick i Womens March i vintras – och alla andra som såg bilderna från hela världen – kände att det finns en enorm kraft som håller på att vakna och det är klimat- och miljöfrågorna som är nyckeln.
Hur ser du på hur klimatfrågan prioriteras just nu i svensk och internationell politik?
– Den prioriteras inte alls. Men internationellt pågår en revolution inom sol och vind som vi inte är så delaktiga i här i Sverige, tyvärr. Självklart har den här regeringen gjort mer för miljön än någon tidigare regering. Vi ligger i topp inom EU för att nå Parisavtalet. Men vad gör det när det som görs är så oändligt långt från vad som krävs?
”Inte MP:s fel”
Hon poängterar att förutsättningarna dessutom är helt annorlunda idag än för tre år sedan.
– Idag ser vi förändringarna på riktigt. Och vi häpnar över hur fort det går. Samtidigt finns idag praktiska lösningar tillgängliga i en skala och på ett sätt som inte alls fanns för bara tre år sedan.
Trots att flera klimatvidriga beslut har tagits sedan valet 2014 vill Malena Ernman mana till sans vad gäller kritiken mot Miljöpartiet.
– Det sitter säkert många miljöpartister och sliter sitt hår för att de inte får igenom mer av sin politik. Försäljningen av brunkolet, storsatsningen på vind-el utanför Blekinges kust som gick i soptunnan för att försvaret skulle ha övningar där istället, och det faktum att det snart sålts en miljon nya fossildrivna bilar under mandatperioden är ju självklart trista signaler till människor som vill se förändringar. Men det är ju inte Miljöpartiets fel. De vill och de fokuserar på att göra skillnad i praktiken. Problemet är att det idag inte finns en opinion som möjliggör den förändring som krävs. Jag tror att Miljöpartiet har det mest otacksamma jobbet i världen just nu. Deras största problem är ju att de, för att överleva, måste slå sig för bröstet och kommunicera att det som görs är kraftfullt och väldigt bra – samtidigt som de vet att det inte räcker på långa vägar. Det blir ofrivilligt som att de motarbetar den radikala opinion som de själva har startat och självklart fortfarande stöder.
Politisk familj
Malena Ernman tar gärna ton i flera politiska frågor, ofta via sina tusentals följare på sociala medier. Utöver klimatpolitiken har antirasismen engagerat henne och hon har ofta uttryckt sig kritiskt mot de senaste årens alltmer åtstramade asylpolitik.
Malena Ernmans mamma är diakon i Svenska kyrkan och har alltid brunnit för mänskliga rättigheter. Familjen hade ofta flyktingar och papperslösa inackorderade och flyktingaktivismen utgjorde en del av hennes uppväxt.
På frågan om hur hennes politiska medvetenhet har uppstått och numera får näring svarar hon också – familjen.
– Det är mina döttrar som gjort mig politiskt intresserad. Min äldsta dotter är extremt politiskt intresserad och hennes högsta dröm är bli tillräckligt gammal för att få gå med i Greenpeace. Hon har små aktivistaktioner varje vecka men jag tänker inte avslöja vad hon gör…
Malena Ernman menar att den röda tråden i hennes engagemang är solidaritet.
– Frågorna är många. Barn med funktionsskillnader och diagnoser är ett mörkt kapitel i dagens Sverige. 20 000 barn är hemmasittare med ”långvarig ogiltig frånvaro” och det görs väldigt lite för dem. I princip inget alls. Sedan är flyktingfrågan förstås enormt tragisk. Ett Europa som aldrig har haft större ekonomiska tillgångar väljer att stänga dörren till människor på flykt. Vi har möjligheten att hjälpa men väljer att inte göra det.
Men viktigast är klimatet. Vi står inför en katastrof och det måste fler inse. Det är totalt fokus som gäller.
Du etiketteras fortfarande ofta som vänster. Trots att du inför valet 2014 gick ut med att du lutade åt att rösta på Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Hur ser du på detta i dag?
– Jag har sagt många saker som placerat mig lite här och var, haha. Det har ju sina fördelar att inte kunna sättas in i olika fack men jag tror inte jag skulle kunna stå bakom något parti i längden eftersom jag hela tiden ändrar mig. Men ju mer jag läser om klimatet ju mer inser jag att vi måste lämna tillväxtsamhället. Jag tror inte för en sekund att vi kan fortsätta som vi gjort. Vi kan inte fortsätta leva så här långt över våra tillgångar. Det kommer kräva radikala förändringar. Så om du vill ha en etikett att sätta på mig så sätt ”klimatradikal”.
”Jag brinner för humanism”
Trots den opinionsdrivande rollen Malena Ernman har fått i framförallt klimat- och flyktingfrågor har hon i intervjuer sagt att hon är ”ganska ointresserad” av politik.
Hur går detta ihop?
– Jag är ju inte intresserad av politik i sig. Jag brinner för humanism och jag hatar orättvisor. Vi gör planeten obeboelig för ett hundratal människors rätt att äga halva världen utan att dela med sig. Det gör mig förbannad.
För att nå den radikala förändring av samhället som hon ser som absolut nödvändig anser hon att kulturen och kulturarbetarna har stor och viktig roll att spela.
– Den är enormt viktig. Kulturen är mänsklighetens främsta vapen och försvar och nu har vi ett stort ansvar att lyfta upp klimatfrågorna på agendan. Opinionen måste väckas och aktiveras. Vi har ingen tid att förlora.