I boken skildrar du tre livsöden som vävs samman på ett oförutsägbart sätt. Berätta om huvudpersonerna!
– Sam är andra generationens invandrare i Husby som drömmer om att kunna lämna orten och misären genom en fotbollskarriär. När han inte kan betala säsongsavgiften blir han kickad från laget och börjar istället hänga i centrum med gängkriminella. Zakariya är en afghansk kille, bosatt i Iran med sin familj där hans framtid är osäker. Han bestämmer sig för att åka till Sverige för att studera och skapa sig en bättre framtid. Jonas är en medelklasskille på Södermalm som efter en incident i city postar ett olämpligt inlägg på Facebook. I skolan utmålas han då som rasist, blir ensam, isolerad och deprimerad. Han flyr till mörkret på nätet där han knyter nya kontakter med personer som visar sig tillhöra vit makt-rörelsen.
Historien om Sam, Zakaryia och Jonas blir en berättelse om polariseringen i Sverige. Vad har du velat skildra?
– De tre karaktärerna är i sig inte politiskt medvetna, men rör sig i miljöer där missnöje och maktlöshet leder till extremism, radikalisering och kriminalitet. Jag har velat skildra polariseringen genom att utsätta mina karaktärer för olika ytterligheter. Det är en spegling av vårt samhälle där marginaliserade grupper bekämpar varandra istället för att blicka mot de strukturer och maktförhållanden som hindrar dem från att leva ett drägligt liv.
Det var mycket viktigt för dig att få boken publicerad före riksdagsvalet i höst. Varför?
– Jag vill få igång en debatt kring de strukturer och mekanismer som leder till att vissa söker sig till högerextremism, kriminalitet eller terrorism. I grund och botten handlar en sådan diskussion om kapitalismens misslyckande och om människor som hamnar utanför. Jag förstår att högern saknar klassanalys, de saknar incitament till en sådan. Däremot begriper jag inte varför vänstern misslyckas med att problematisera dessa fenomen och ena folket. Det är dags för vänstern att bli självkritiska, aktualisera klassfrågan på nytt och inkludera dem som hamnat utanför.