– Vad skönt att någon äntligen sätter ord på det, jag efterlyser verkligen mer trygghet för blivande mammor. Tänk att få komma till förlossningen och möta någon man redan har en bra energi med, någon som vet vad man heter, vem man är och vilka funderingar man har haft på vägen! Jag hade tveklöst velat ha samma barnmorska genom hela graviditeten och förlossningen, om det hade gått.
Ansvaret låg på mig
Det handlar om trygghet, säger hon. Och hennes försvann tidigt i graviditeten. Caroline har något som kallas Addisons sjukdom, och måste medicinera varje dag för den. Om det skulle hända henne något under förlossningen, kunde hennes tillstånd snabbt ha blivit livshotande. Men denna oro upplevde hon inte att mödravården tog på allvar.
– Jag behövde känna mig trygg i att de visste om min sjukdom och att de visste vad de skulle göra om något gick fel, men varje gång jag kom dit frågade de igen vilka mediciner jag tog. Jag kände det som att allt ansvar låg på mig.
Kaotisk
När hon och sambon Peter kom in till förlossningen var det oron över detta som var störst. Visste de? Ja, det gjorde de. Men sedan gick det inte bra i alla fall. Det var överbelagt och kaotiskt på avdelningen. De fick en stafettbarnmorska från Finland och personalen runt omkring byttes ut hela tiden. När förlossningen sedan gick fortare än någon hade kunnat tro fick barnmorskan panik och började skrika.
– När jag fick min dotter sex år tidigare var det en fantastisk upplevelse. Den här gången var bemötandet katastrofalt. Som födande mamma behöver man en tillit till att barnet ska få komma till världen säkert och att man vet att personalen vet vad de ska göra om något händer. Även om det berodde på stress hos personalen så blev det en otroligt obehaglig upplevelse för mig och Peter.
En bild av förlossningen
Caroline tycker att de styrande ska ta mammornas önskningar på allvar.
– För många mammor är det en stor grej i livet att få barn. De allra flesta har också skapat sig en bild av hur de önskar att det ska gå till. Men verkligheten kan bli annorlunda och alla klarar inte att stå upp för det i en situation där det händer så mycket med och i en. Då är det en stor trygghet att veta att det finns en barnmorska där, som vet vad man vill, och som kan slåss för en.
Läs vidare på nästa sida: "Vår organisation är inte byggd för kontinuitet"
"Vår organisation är inte byggd för kontinuitet"
Organisation och arbetstidsregler sätter käppar i hjulen för en ökad kontinuitet inom förlossningsvården. Men landstinget driver nu ett projekt för att de blivande föräldrarna så långt som möjligt ska få möta samma barnmorska.
Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården, är positiv till en större kontinuitet inom mödravård och förlossning. Men hon ser flera hinder på vägen.
– Ett är att organisationen inte är byggd för det, det är inte samma människor som är anställda inom mödravård och förlossning. Ett annat är att en förlossning inte går att planera – därmed är det svårt att garantera att en specifik barnmorska jobbar just när det sätter igång.
Hög närvaro
Marju Dahmoun berättar att landstinget nu driver ett projekt för att åtminstone öka möjligheten till kontinuitet under själva förlossningen. En hög närvaro av barnmorskan hos de blivande föräldrarna, och samma barnmorska så långt det är möjligt genom förlossningen är målet.
Men även det är svårt, menar hon, eftersom Sveriges arbetstidsregler gör det olagligt för en barnmorska att stanna kvar om en förlossning drar ut på tiden.
– Det betyder inte att vi ger upp. I år kommer vi även att starta ett nytt spännande forskningsprojekt som undersöker möjligheter och former av mer kontinuerlig vård för kvinnor med förlossningsrädsla.
Finns det någon chans att det ni kommer fram till där kan smitta av sig till resten av Västernorrlands mammor?
– Det är väldigt svårt att säga nu, vi får vänta och se vad resultatet av forskningen ger, säger Marju Dahmoun.