BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sommarboken är en reaktion på det. Det nationella projektet, som är inne på sitt femte år, slår ett slag för det lustfyllda läsandet, och på Sundsvalls bibliotek är en mängd sommarboksträffar planerade. Dit är barn mellan åtta och tolv år välkomna för att träffa författare, få boktips eller bara prata om vad de har läst.
– Tanken är att väcka ett intresse för böcker och bibliotek, men det finns inga som helst krav på vad eller hur mycket man ska läsa. Det är meningen att Sommarboken ska vara en motvikt till läsandet i skolan. Det vi erbjuder här är egentligen det onödiga läsandet, det som vi gör bara för att det är lustfyllt. Vår uppgift är att hjälpa till att hitta lusten.
Det säger Thomas Rex, ansvarig för Sommarboken på Sundsvalls bibliotek, och berättar att personalen på biblioteket kan vara just nyckeln in. Hur föräldrar har kommit till honom och sagt att det inte spelar någon roll vad de tar hem för böcker till sina barn, de vägrar läsa.
– Jag har en sådan skylt på mitt kontor, säger hans kollega Sofia Weiss: ”Det finns inga barn som hatar att läsa, de har bara inte hittat rätt bok.” Och jag är övertygad om att det finns en bok för alla. Men man måste släppa tanken på att det är en viss sorts bok barnen ska läsa. En del barn tar vägen via serietidningar, andra har ett specialintresse och kommer in i läsningen via faktaböcker.
Ungdomsböcker som räcker hela livet
Och här, säger de, finns det stora möjligheter i dag. Medan barn förr var mer hänvisade till klassiker, och ganska tidigt fick gå på vuxenlitteraturen, finns i dag så stor variation att man kan bli kvar bland ungdomsböckerna hela livet om man vill.
– Själva berättelserna i barnböckerna har blivit mycket mer intressanta, jag skulle till exempel säga att det finns lika mycket mord i barnböcker i dag, som i vuxenböcker. Och redan från de allra första börja läsa-böckerna finns det historier om barn med olika intressen och barn som lever i många olika livssituationer.
Hitta rätt
Potentialen att hitta en bok som verkligen fångar en har alltså aldrig varit större. Men hur gör man för att få sitt barn att hitta rätt då?
– De kan vara med på Sommarbokens träffar och få hjälp och inspiration där. Eller så hugger ni tag i en bibliotekarie nästa gång ni går till biblioteket, och ber om hjälp. De är mästare på att ställa rätt frågor för att hitta det som intresserar. Och ibland kommer motivationen av att någon annan än mamma och pappa tipsar en, säger Thomas Rex.
ETC Sundsvall har pratat med Magnus Ljunggren, författare till bland annat Riddarskolan-böckerna för de yngre åldrarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varför är du engagerad i ett projekt som Sommarboken?
– Jag tycker att det är tråkigt att barn läser färre och färre böcker. Läsning kopplas bara ihop med skola och utbildning, men jag vill att de ska hitta tillbaka till det ursprungliga, det onödiga läsandet som bara är kul!
Varför ska barn läsa mer?
– Därför att läsning gör att man lär sig ett större språk, och då tänker jag att man kan vara med om mer eftersom man kan sätta fler ord på det man är med om. Som att det är skillnad mellan att vara rädd och att vara vettskrämd eller skräckslagen. Ord är också makt. Kan man behärska orden, kan man skaffa sig makt över vad som helst. Ord är viktiga och läsning är ett bra sätt att samla på dem.
Du är uppväxt i Sundsvall och du säger att en författare skriver om det hen har varit med om. Vad har du hämtat från Sundsvall?
– Min bok VM-sommar utspelar sig här helt och hållet. Annars är det mer allmänt känslan av en mindre stor stad, att inte få plats, att vilja mer äventyr. Men den tror jag att jag delar med alla som har växt upp i mindre städer.