Cirkus Uniks workshop för barn i alla åldrar är en del av Göteborgs stads sommarlovssatsning. De gör nedslag på olika platser i staden under sommaren, och ger den som vill chans att prova på att vara cirkusartist för en stund.
Allan Lenk, 6 år, har kommit med mamma Caroline och mormor Marianne. Mormor har alltid älskat cirkus, och de kommer fram till att det nog är lika mycket hon som Allan som ville gå hit.
– Vi leker mycket tillsammans hemma. Man måste ha barnasinnet kvar! Och jag har alltid tyckt att det är så fantastiskt med cirkus, säger Marianne Lenk.
De testar att balansera en tallrik på en lång pinne, få den att snurra.
– Små, små rörelser! förklarar cirkuspedagog Jailton Carneiro.
Mormor och Allan testar en ny grej. Pinnar med tofsar på som man liksom ska jonglera mellan varandra. Det tar en stund och ganska mycket koncentration, men till slut går det.
I en annan del av salen står Vincent Claessen, 9 år, och får instruktioner kring hur han ska få tallriken att snurra på pinnen. När det äntligen fungerar lyser han upp i ett strålande leende.
– Titta, mamma! Det funkar!
Vincent har kommit hit med lillebror Sander och mamma Elin Claessen.
– Vi tyckte det verkade kul, och det är roligt att hitta på något annorlunda med barnen och få dem att slita sig från sina plattor en stund, säger hon.
Hon tycker det är bra med sommarlovsaktiviteterna som finns i stan.
– Vi hoppar på det som passar. Det är så bra också att det pågår i flera dagar, om det inte är så bra badväder en dag kan man passa på.
”Beyder mycket för jämlikheten”
Cirkus Uniks workshop är en av en mängd sommarlovsaktiviteter som pågår runt om i staden hela sommaren. Aktiviteterna vänder sig till barn och unga i åldrarna 6-15 år, och de flesta aktiviteterna är gratis.
Finansieringen av sommarlovssatsningen hängde ett tag löst. Pengarna är statliga, men fanns inte med i den M-KD-budget som röstades igenom i riksdagen. I mars kom så beskedet att regeringen skjuter till pengar. 14,3 miljoner har Göteborgs stad fått i år, summan baseras på antalet familjer som har försörjningsstöd i staden.
– Vi är jätteglada att vi kunnat fortsätta i år. Jag tror det betyder jättemycket för jämlikheten i staden att det finns meningsfulla och roliga aktiviteter för alla barn, i alla stadsdelar. Förhoppningsvis bidrar det också till möten över stadsdelar, när barn möts utifrån intresse och inte utifrån var man bor, säger Anna Luther som är kommunens projektsamordnare för lovpengarna.
I fjol gjordes också en statlig satsning på att bekosta busskort för alla barn under sommarlovet, men den satsningen finns inte med i år.
– Det är synd, för det gjorde att familjer inte behövde välja bort en aktivitet för att de inte hade råd. Jag tror det är viktigt med möten, och för att få till det behöver folk kunna ta sig runt. Vi försöker verkligen komma bort från det här tänket på ”era och våra barn” – det är stadens barn det handlar om, säger Anna Luther.
Sommarlovsaktiviteterna arrangeras runt om i hela staden.
Många är gratis, en del behöver man föranmäla sig till.
Aktiviteterna vänder sig främst till barn och unga i åldrarna 6–15 år.
Syftet med regeringsbidraget är bland annat att motverka segregation och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.
Observera att tider och platser kan ändras.
Fler aktiviteter och mer information på goteborg.se/sommarlovssatsningen
Exempel på aktiviteter
Workshop med Cirkus Unik
Fler tillfällen att prova på cirkus: 6–8 augusti i Hjällbo, 13–15 augusti i Biskopsgården, Landamäreskolans fritidsgård, 14–15 augusti Positivparken. Från 6 år.
Pop up-dans
Chans att prova på olika dansstilar så som street, breakdance, hip hop och house. Danslärare finns på plats och gratis mellanmål serveras. Tisdagar och onsdagar kl 11-13 (10-12 år), kl 14-16 (13-15 år) 9–10 och 16–17 juli, 1 200 kvadrat i Västra Frölunda. 23–24 och 30–31 juli, Kulturskolan i Angered 6–7 augusti, Trädgårdsföreningen Gothenburg Culture Festival.
Pärlkurs – pärla egna smycken
Kurs där du får pärla egna armband och halsband. Alla är välkomna. Passar alla åldrar. 8 juli kl 15–16.30, Positivparken, Positivgatan 7.
Plastworkshop – skapa skulpturer av plastskräp från havet
Med återvunnet plastmaterial skapas nya kreationer. Gör en skulptur, ett halsband eller en teckning av havets plast. Inspireras av Röhsska museets nya utställning Ocean Plastics där designers använt sig av återvunnet plastmaterial från haven för att skapa ny hållbar design. 9 juli kl 13–16, Angereds Stadspark, Blå Stället Angered
Cosplay och Fantasy på Stadsbiblioteket
Drakar, drömmar, hjältar och hjältinnor. Hela veckan hyllas fantasy. Testa cosplay, lär dig teckna manga, prova på rollspel eller uppfinn världens coolaste fantasy-karaktär. För exakt program och tider under veckan, besök www.stadsbiblioteket.nu och sociala medier. 12–15 år. 8–12 juli, Dynamo, Plan -1, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3.