– Vi är inte en renodlad revy utan väver in mycket sång, musik och dans i showen, säger Maria Åhman.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Alla sketcher är skrivna av ensemblen som utgörs av lokala förmågor. Med åtta personer på scenen plus fyra musiker samt tekniker och annan personal bakom scenen så innebära det att ett 15-tal personer är inblandande i showen. Alla jobbar ideellt.
– Tanken när vi startade var att det skulle hända något i byn. Folkets Hus hade på 70-talet välbesökta julbord med underhållning och styrelsen tyckte att det var dags att återuppliva den traditionen, jag nappade på idén och blev projektledare, berättar Maria Åhman.
Succé direkt
Hon hade själv ingen erfarenhet av varken sång, dans eller skådespeleri och hade dessutom scenskräck, men tänkte att hon kunde hjälpa till att dra igång något.
– Vi var ett litet gäng som började jobba med detta och som tur var fick vi kontakt med skådespelaren, regissören och Indalsbon Jens Nilsson som ställde upp. Utan honom hade det aldrig gått.
Första året, 2009, blev en succé och ensemblen har sedan dessa återkommit varje december med en ny show. Gänget har också utvecklats och blivit allt proffsigare, vilket bland annat resulterat i att man gått till final i revy-SM vid två tillfällen de senaste åren.
Sketcherna rör ofta vardagen på landet. I år är det faktum att Indal fått bredbandsnät ett viktigt inslag, men man tar även upp den bristande kundservicen hos vissa stora bolag. Som vanligt återkommer några figurer som Anna Englund som skoterklubbens ordförande och Linda Meijer som städerska.
Maria Åhman har svårt att beskriva gruppens humor.
– Vi tar ofta vardagliga händelser och skruvar till dem. Vi undviker under bältet-humor och svordomar men gör gärna bitsk satir om samtiden. Gärna med ett viktigt budskap.
Tidigare år har man bland annat tagit upp terrorhot, Pride och gjort narr av Sverigedemokraterna.
– Indal är tyvärr ett av de valdistrikt som har högst andel SD-röster och det är klart att det kan vara känsligt att skämta om något som var tionde i publiken kanske inte håller med om. Men vi fick faktiskt inga negativa reaktioner. Just den sketchen gick också till final i revy-SM.
Under de sju tidigare åren har ensemblen varit i stor sett densamma, men i år är det många nya ansikten som publiken kommer att få möta.
Dansarna Sofie Sjökvist och Julia Nylander hoppade in i något nummer redan förra året men är i år med fullt ut i ensemblen.
Kul på byn
Torbjörn Wikander är en rutinerad scenräv som bland annat varit med i realityserien Allt för byn och spelade också i sommarens föreställning av En midsommarnattsdröm vid Döda fallet i Ragunda. Ny är också Jesper Eliasson som inte tidigare har någon erfarenhet av teater eller revy.
– Det är viktigt för bygden att det händer något här i Indal. Att byborna kan komma hit, få både mat och underhållning och sedan ta sparken hem är en viktig faktor. Och som alltid på landsbygden så måste man göra det själv om det ska hända något, konstaterar Maria Åhman.
Men numera lockar Häre-gänget många även utanför Indal. Årets show ser i skrivande stund ut att gå mot ett nytt försäljningsrekord. Drygt 550 personer beräknas se showen, och det bor bara 660 i Indal enligt SCB.
– Många kan känna igen sig i vår show, även om det handlar om livet på landet är det en show som alla ska kunna se, säger Maria Åhman.
Och hennes scenskräck? Den försvann redan första året.
Julia Nylander, dansare:
– Showen och julbordet. Det är roligt när det händer något på byn.
Leif Högberg, kapellmästare:
– Häre salonger är ett glädjefyllt evenemang drivet av lust.
Sofie Sjöqvist, dansare:
– Det är skratten och musiken och att showen passar för alla åldrar.