Tonhallen intas i helgen av Folkoperans och Riksteaterns uppsättning av Wolfgang Amadeus Mozarts dödsmässa Requiem i d-moll. Mässan kom att bli det sista han skrev och även om, eller tack vare, att han inte hann färdigställa verket före sin död 1791 har det blivit ett av hans mest mytomspunna och spelade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är en turnéversion av Folkoperans uppsättning från 2015 som nu kommer till Sundsvall. Det blir en annorlunda konsertupplevelse. På scenen agerar musiker och körsångare tillsammans med barnskådespelare från Folkoperan och en femteklass från Engelska skolan. Dessutom finns tre bebisar på scenen.
Mycket känslor
På varje ort finns en lokal orkester och lokala körer. I Sundsvall är det Nordiska kammarorkestern och två av Svenska kyrkans körer, Sundsvalls kyrkokör och Ceciliae vokalensemble, under ledning av Pernilla Backlund.
– Det ska bli väldigt roligt att få uppträda med Folkoperans fantastiska solister. Många av våra körsångare har framfört verket tidigare. Det är stark musik med mycket känslor som vi vet att många berörs av, säger hon.
Att det är många personer på scenen gör att helgens konserter skiljer sig från vad körerna normalt gör.
– Det blir mer än en vanlig konsert. Här har barnen huvudrollen och körerna är rent sceniskt mer i bakgrunden. Vi har fått fokusera helt på musiken som naturligtvis ändå är bärande i föreställningen, säger Pernilla Backlund.
Requiem är en dödsmässa enligt den katolska traditionen, men i Folkopernas föreställning ligger fokus mer på livet efter oss och på kommande generationer där barnen har en central roll.
– Föreställningen har ett tydligt budskap där barnen symboliserar hoppet och barnen gör bokslut och en handlingsplan för framtiden. Vad är viktigast i livet? Vilken värld lämnar den äldre generationen över? säger Anna-Karin Vestberg på Scen Sundsvall som är lokal arrangör tillsammans med Nordiska kammarorkestern och Sundsvalls församling.
Totalt är det mer än 100 människor på scenen och Pernilla Backlund från Svenska kyrkan utlovar en mäktig föreställning.
– Det handlar om livets början och livets slut, att generationerna kopplas ihop och det eviga livet. Det är starkt och hoppfullt, säger hon.
Lyfter kulturlivet tillsammans
Hon framhåller också samarbetet mellan de olika lokala aktörerna.
– Det är också en styrka i sig att vi i kyrkan kan samverka med kammarorkestern och Scen Sundsvall och att vi tillsammans kan lyfta kulturlivet, säger Pernilla Backlund.