– Fast jag är ofta i Örebro, min syster bor på landet utanför stan och jag har kompisar där, berättar hon.
Pernilla Stalfelt första bok, Hårboken kom 1996. Sedan dess har hon gett ut minst en faktabok per år om sådant som barn funderar över. Bajs, kärlek, döden, solen och våld är några ämnen. Flera tunga teman som en del vuxna kan ha svårt för att prata med barn om.
– Men man kan inte skydda barn från allt som är hemskt. De får reda på det ändå, det är bättre att prata om det. Man måste förbereda barn på livet.
Var rädd för döden
Hon får ofta idéer till nya ämnen att skriva om av barn.
– Jag gör research inför en ny bok. Då träffar jag barn, frågar vad de funderar över och vad de tycker att jag ska skriva om.
Hon skriver också om ämnen som hon själv funderade över som barn.
– Döden till exempel. Jag var jätterädd för döden när jag barn, att jag eller mamma och pappa skulle dö. För jag visste ju att alla ska dö.
Hon har även skrivit en bok med sin systerson Calle, Lokvargen och en med sin dotter Zoe, Trollerimolnet. Då har barnen bestämt handlingen och hur figurerna i böckerna ska se ut.
Berättarlust viktigt
Pernilla Stalfelt tycker att det är viktigt att stimulera barns kreativitet och berättarlust.
– Om barn lär sig att de kan berätta tror jag att de har lättare för att ta till sig andras berättelser.
Morgondagens workshop handlar om berättande i serieform. Pernilla och barnen gör först en berättelse tillsammans, sedan får barnen rita en egen berättelse.
– Man ska inte värdera eller ifrågasätta barnens berättelser. Handlingen behöver inte vara logisk utan det viktiga är lusten att berätta något.
Pernilla Stalfelt jobbar även som konstpedagog på Moderna museet i Stockholm, bland annat håller hon i museets familjesöndag. Då går barnen först på konstvisning och sedan får de själva skapa i museets ateljé Verkstaden.
Tre böcker i år
I år ger Pernilla Stalfelt ut tre böcker, en i samma serie som de tidigare faktaböckerna. Den kommer i höst och ämnet är än så länge hemligt.
– Den handlar om något existentiellt.
De andra två ges ut före sommaren och tillhör en ny genre för Pernilla, illustrerade -lätt-att-läsa-böcker för barn som håller på att lära sig att läsa.
– De handlar om våra katter. Vad de gör och hur de tänker.
Men först är det alltså premiär på Bajsfilmen, en tecknad film som bygger på fem av Pernilla Stalfelts böcker. Dolores och Gunellen är bästa vänner och bor tillsammans. Men de är väldigt olika.
– Gunellen är yvigare, hon är nyfiken och vill resa ut i världen. Dolores är mer ängslig och försiktig, berättar Pernilla Stalfelt.
För att få Gunellen att stanna kvar -hemma berättar Dolores allt hon vet om livet, döden, kärlek, bajs och hår. Frågan är om det avskräcker Gunellen eller gör henne ännu mer sugen på äventyr. Rösterna görs av Mia Skäringer och Klara Zimmergren, Rickard Wolff är berättare. Jan Vierth och Anders Sparring har skrivit manus och Linda Hambäck står för regin.
– Jag har ritat och designat figurerna och varit med som rådgivare, men det är deras film. Jag tycker det är spännande att andra tar över och ger böckernas innehåll ett nytt liv och en ny form.
Fotnot: Workshopen riktar sig till barn i åldrarna sex till tio år, föranmälan till biblioteket krävs.