”Alla försök att besvara frågan vad konsten är bra för gör oss besvikna.”
”Det är också något slags sömnpiller.”
Horace Engdahl och Liv Strömquist sitter på en klippa, högt över ett dovblått skymningshav. Portugisiska Kap Sankt Vincent är Europas sydvästligaste punkt, och här avslutar de den resa som ligger till grund för ”Liv och Horace i Europa”. SVT-serien presenteras som en bildningsresa och utgör ett slags personlig, kulturhistorisk exposé där de båda resonerar om vad de fastnar för i olika europeiska konstnärskap. I första avsnittet filosofen Søren Kierkegaard och författaren Victoria Benedictsson, som båda är begravda i Köpenhamn.
Även frågan om vad bildning är bra för, kommer de snart fram till där på klippan, är i grunden idiotisk. Den bildningsdiskussion som löper genom serien var ett producentgrepp, förklarar programledarna när Dagens ETC träffar dem inför sändningsstarten. Själva vill de prata känslor.
– Min utgångspunkt när vi valde ut resmål var tacksamhet gentemot dessa personer, som har bidragit till den mänskliga rikedomen genom att ge ord och ton och bild åt starka känslor, säger Horace Engdahl.
”Ett fullkomligt mysterium”
Bildning är ett begrepp belastat av status och prestation. Pratar man i stället om enskilda kulturella uttolkare och deras gärning är kärnan ofta att de sysselsätter sig med frågor som angår oss alla – genom tid och rum, säger Liv Strömquist.
– Vi kommer att dö, vi kan bli kära utan att råda över det och vi kan sluta vara kära utan att råda över det. Det är fortfarande ett fullkomligt mysterium för alla.
– Ja. Och det ställer till det väldigt, säger Horace Engdal.
Att närma sig historiska kulturpersonligheter ger inte bara en inblick i hur människor kände i avlägsna tider och på platser där man inte själv levt, menar han. Det är också ett sätt att bli klar över vilka känslor som är främmande för oss själva i dag.
– Vår tid är kanske inte så komplett i sin kulturella repertoar som vi ibland inbillar oss.
Vilka känslor är det som är ute i dag?
– Sorg, skulle jag säga. Det är inte socialt accepterat att bara vara ledsen. Det ska alltid finnas en käck sentens om att man faktiskt blir starkare. Den känsla av förtvivlan som Giacomo Leopardi beskriver, och som följde honom livet igenom, den framstår som närmast tabubelagd i dag. Man kan inte vara så nedstämd och pessimistisk. Jag tror också att kärlek och förälskelse kan vara på väg ut, säger Liv Strömquist.
Hon får medhåll.
– Kärlekens prognos är dålig, det tror jag också. Kärleken förutsätter en reservationslös hängivenhet som är svår för dagens människa. Liv nämner sorg. Men man kan lika gärna nämna glädje. Den möter vi nu endast ryktesvis omtalad. Ensamhet är ytterligare en sådan sak, som ses som en förfuskad livsform. Den har transformerats till den vidriga produkten singellivet.
Vilken lärdom tar ni med er från varandra, bildnings- eller känslomässigt?
– Jag har börjat använda ett ord som Horace brukar säga, eller utropa. Vid ett tillfälle möttes vi av en frukostbuffé i form av lite formfranska och några små paket marmelad. Då utropade Horace: ”Det är barbariskt!” En barbarisk frukost. Det har jag tagit med mig.
– Jag har inget motsvarande, utan det är mer än så. Det låter kanske egendomligt, men på något sätt tror jag att Liv har återskänkt mig smaken för livet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Horace och Liv gissar citat
”Svin njuter av gyttja mer än rent vatten.”
Liv Strömquist: Jag tänker bara på Lars Hillersberg, men det är ju inte han.
Rätt svar: Herakleitos (ca 500 f.Kr), grekisk filosof.
”Vitt är bara vitt så länge man själv bestämmer att det är vitt.”
Horace Engdahl: Kan det vara Gorgias? Någon annan av sofisterna? Det är ju ingen jätteunik tanke, eller hur? Jag brukar säga att vitt bara är vitt så länge man har en färsk starroperation.
Rätt svar: Ernst Kirchsteiger (född 1957), svensk tv-personlighet och inredare.
”Du kan inte finna frid genom att undvika livet.”
Liv Strömquist: Jag måste bara säga på tal om bildning att det här är exakt så jag inte tar till mig saker, jag är värdelös på frågesport.
Horace Engdahl: Jag också.
Rätt svar: Virginia Woolf (1882-1941), brittisk författare och tongivande feminist.
”En god och ädel man bör avhålla sig från varje som helst kontakt med arbetslivet.”
Horace Engdahl: Det låter som Oscar Wilde.
Rätt svar: Platon (428-348 f.Kr), grekisk filosof.
”Inombords är vi alltid lika gamla.”
Liv Strömquist: Vad menas egentligen, vi allihop?
Horace Engdahl: Ellen Key, kanske?
Rätt svar: Gertrude Stein (1847-1946), amerikansk modernistisk författare.