Som Houellebecq-fan som läst, och läst om, samtliga av hans böcker uppstår det ett särskilt pirr varje gång jag får höra att han släpper en ny bok. Underkastelse är en satir över det franska samhället, en framtidsversion av ett Frankrike där det Muslimska brödraskapet vinner presidentvalet år 2022. Släpps i oktober.
Lollo
Linna Johansson
Skribenten Linna Johansson, som bland annat startade den feministiska tidskriften bleck, romandebuterar med en bok om den nya sortens prostitution som växt fram genom internet. En skildring av en annan del av Stockholm idag, som det sällan pratas om. Släpps i september.
Den blå klänningen
Michèle Desbordes
En roman om skulptören Camille Claudels – Auguste Rodins medarbetare och älskarinna. Översättning från franska av Ragna Essén. Släpps i september.
Allt blir inget
Martin Kellerman
Äntligen! Det här kommer bli höstens snack. Tecknaren bakom Rocky romandebuterar om en kille som odlar gräs på Ragnarö i Stockholms skärgård. Släpps i september.
Resa i månljus
Antal Szerb
En man har äntligen lyckats övertala en kvinna att gifta sig med honom, för att på bröllopsresan i Venedig drabbas av tvivel – startskottet på en inre resa. En ungersk klassiker som äntligen fått svensk översättning av Maria Ortman, på det nya förlaget Nilsson förlag, med den sympatiska inriktningen att översätta skönlitteratur från andra språk än engelska. Släpps i augusti.
Irakisk Kristus
Hassan Blasim
Iranskfödde Blasim bor numera i Finland. Därifrån har han publicerat texter och hyllats internationellt som en av de bästa nu levande författarna av arabisk skönlitteratur. Med magisk realism skildrar han det kaotiska tillståndet i dagens Irak. Släpps i september.
Ester kanske
Katja Petrowskaja
En historisk roman om traumat kring en familjs flykt från Kiev 1941. Den har fått en rad priser, och kritiker har kallat den en av de bästa tyska debuterna på länge. Släpps i september.
Om mörker
Josefine Klougart
Jag gillade En av oss sover, som kom ut på svenska 2014. Nu kommer den danska författarens Om mörker, en roman om en ung man som förlorat sin far, och flickvännen som försöker hitta sin plats i hans sorg. Men också: sol och pallade äpplen. Släpps i september.
Mordet på Margaret Thatcher
Hilary Mantel
En novellsamling om äktenskap, klass, familj och kön skriven av världshajpade författaren Mantel. Släpps i september.
Bad Feminist
Roxane Gay
Sylvassa essäer om fat camps, våldtäkter, hiphoptexter och hennes egen version av feminism: bad feminism. För alla oss som inte är perfekta, men ändå kallar oss feminister. Släpps i oktober.
Rasmus Landströms 10 tips
De sista vittnena
Svetlana Aleksijevitj
l Den nobelpristippade Aleksijevitj är världsbäst på att intervjua vanligt folk. I De sista vittnena handlar det om människor som var sex till tolv år när Nazityskland angrep Sovjetunionen. Släpps i augusti.
Kan vi rädda Europa?
Thomas Piketty
l Rockstjärneekonomen kommer med en ny bok om EU:s och demokratins framtid. Släpps i augusti.
Butcher’s Crossing
John Williams
l Butcher’s Crossing kom på 1960-talet och handlar om en ung Harvardstudent som flyttar ut på landet och blir buffeljägare. Williams andra bok efter den fenomenala Stoner, som gavs ut på svenska förra året. Släpps i augusti.
En svensk kändis
Alma Kirlic
l Debutroman om Alma – en ung kvinna som jobbar som sufflös på en teater. Blandar tankar om uppväxten i Bosnien med reflektioner kring att komma till Sverige som flykting. En bok skriven i två av samtidens mest intressanta litteraturtrender: autofiktion om ”mellanförskapet”. Släpps i augusti.
Ut ur världen
Karl Ove Knausgård
l Knausgårds över 800 sidor tjocka debutroman om en lärarvikare som förälskar sig i sin 13-årige elev har redan blivit omskriven i svensk media där den bland annat kallats ”pedofilroman”. Släpps i augusti.
Karl Marx – en biografi
Sven-Eric Liedman
I Sverige är Liedman mest känd som läroboksförfattare i idéhistoria. Utomlands betraktas han som en stor auktoritet inom Marxforskning. Nu kommer hans stora biografi om kapitalismens främsta kritiker. Släpps i september.
Jag vill att mina barn ska tillhöra
Sara Hallström
l Hallström är en av Sveriges mest egensinniga poeter – men är märkligt nog ganska okänd. Hennes fjärde diktsamling låter röster från ett klassrum korsa varandra. Släpps i september.
Renhet
Jonathan Franzen
l Franzen är tillbaka med ännu ett stort samtidsepos efter succéerna med Tillrättalägganden och Frihet. Renhet handlar om en visselblåsare som hamnar mitt i ett krig mellan stater och företag. Släpps i oktober.
Underkastelse
Michel Houellebecq
l Utspelar sig i Frankrike 2022 där Muslimska brödraskapet vunnit presidentvalet i hård kamp med Nationella fronten. Houellebecq kan som ingen annan hitta samtidens ömma punkter och borra ner naglarna i dem. Släpps i oktober.
Ringens härskare
Kelly Howley
l Under tre års tid följde Howley uppkomlingar i den brutala kampsporten MMA. Resultatet blev en historia om slagskämpar som svälter sig och bryter ben för att ta sig uppåt i samhället. Rosades av kritikerna i USA när den kom förra året. Släpps i oktober.