Lite skratt och mycket tårar i vårens barnboksflod
Dagens ETC
Att få skratta åt en diktator, att försöka cykla bort sin rädsla och att få inblick i exakt hur förfärligt livet var i det belägrade Leningrad. Dagens ETC:s Jenny Wickberg tipsar om vårens bästa böcker för olika åldrar – om det svåra i våra inre liv såväl som det svåra i världen.
Fågelungen Azin längtar efter att lära sig att flyga, men föräldrarna säger bestämt nej. Det är förbjudet att vara i luften, för det har Ugglan bestämt. Genom vännen Salman får Azin titta i en förbjuden bok, där fåglarna flyger. När Azin och Salman lyckas ta en bild på hur Ugglan själv är ute och flyger med sitt gäng startar upproret på allvar.
En sällsynt vältajmad publicering av en bilderbok som på ett fantasieggande sätt berättar om livet i en diktatur, om kulturens kraft och om hur en diktator kan störtas. Slutet inger hopp och livsglädje. Bilden pendlar mellan ljus och mörker på ett spännande sätt.
Diktatorn
Av Ulf Stark och Linda Bondestam
Ålder: 3–6 år
Förlag: Berghs
Diktatorn, som på första bilden har en omisskännlig svart mustasch, styr över allt och alla i sin omgivning. Vem han är klarnar när den lille och omnipotente personen tar sig igenom en vardag med galonisar, barnvagn och förskolans kuddhörna. Han leker krig och är elak på riktigt. I den mångbottnade berättelsen anas också roten till diktatorns ojämna humör, nämligen Sirkka som han bryr sig extra mycket om.
Bilderboken, som balanserar elegant mellan allvar och humor, gavs ut 2011 och har nu kommit i nyutgåva. Den var resultatet av det första samarbetet mellan två barnboksmästare och är med sitt ämne högaktuell idag. Både text och bilder innehåller roliga och skarpa poänger på både barn- och vuxennivå.
Gusten gråter
Av Sara Gimbergsson
Ålder: 0–3 år
Förlag: Lilla Piratförlaget
Gusten gråter. Sida upp och sida ner. Han gråter när pappa går till jobbet, när fröken säger att han måste äta upp och när katten inte vill leka. Hans näpna miner och tårar skvätter boken igenom. Men så börjar lillebror gråta och den som kan trösta är Gusten.
En riktigt söt bok för de allra minsta barnen om en dag där mycket går på tok. Och med ett stänk fin syskonkärlek på slutet.
Gusten och hans familj är grisar, medan de andra barnen på förskolan är olika typer av djur. Tydliga bilder, där fokus läggs på blickar och samspel.
Hajtänder
Av Anna Woltz, översättning Olov Hyllienmark
Ålder: 9–12 år
Förlag: Lilla Piratförlaget
Atlanta, 11 år, vill cykla bort sin oro och rädsla. Det hon absolut inte vill tänka på är mamma, som nästa dag ska få besked om ifall behandlingen mot hennes cancer har hjälpt. Hon får sällskap av Finlay, en pojke i samma ålder som är på rymmen efter en utskällning av sin mamma.
Holländska författaren Anna Woltz är skicklig i att sätta fingret på de ömma punkterna, men gör det med humor och en rapp berättarstil. Det som är tungt och jobbigt förvandlas till något hanterligt.
”Hajtänder” är en kapitelbok i nätt format. Små svartvita illustrationer bidrar med en del information och understryker känslor. Väl lämpad för barn som kommit upp en bit i lässkicklighet eller som högläsningsbok.
Bad girls
Av Jennifer Mathieu, översättning Carina Jansson
Ålder: Unga vuxna
Förlag: Gilla böcker
Boken tar oss till 1964 där 15-åriga Evie i Houston, Texas, lever i en värld som präglas av segregation. Gränserna finns på flera håll, där ett människovärde sätts både utifrån hudfärg och var man bor i staden. Men här finns en klasskillnad till, den som bestäms utifrån kön och kvinnornas utsatthet.
Ett stänk kärlek finns med, men navet i Evies värld är kretsen av nära väninnor. Det är en berättelse om svek och lojalitet, styrka och mod. Spänning och starkt berättardriv gör den till en bladvändare, där man på köpet får en resa tillbaka till en inte alltför avlägsen tid när en ofrivillig graviditet var det absolut värsta en flicka kunde råka ut för.
Alla mina katastrofer
Av Karin Filén
Ålder: 9–12 år
Förlag: Förlaget
Året är 1986 och då som nu var Ukraina i fokus, den gången genom kärnkraftsolyckan som ägde rum. I centrum står Sandra, ett barn nära gränsen till tonår. Boken följer henne genom ett sommarlov i vårt grannland Finland. I vardagen ryms både dramatik och en del humor. Det radioaktiva nedfallet skymtar, men är inte i förgrunden.
Sandras kriser och bekymmer beskrivs med öm och varsam hand i en bok som är trivsam att vara i.
Ryktet
Av Emma Askling
Ålder: 9–12 år
Förlag: Rabén&Sjögren
Lea som går i femte klass och driver i hemlighet en anonym skolblogg ihop med goda vännen och granne Affe. Både livet i stort och samarbetet dem emellan gungar till av olika konflikter.
Bokens styrka ligger i beskrivningen känslor och det sociala spelet i en mellanstadieskola, med relationer som brister och nya vänskapsband som bildas. Ett tätt händelseförlopp ger berättelsen spänning.
Språket är bra och på gränsen till lillgammalt, men rimmar med särskilt den ena huvudpersonens karaktär och med typen av klokhet som boken förmedlar.
Veras krig
Av Katarina Kuick
Ålder: Från 9–12
Förlag: Alfabeta
Vera är 10 år och bor i Leningrad. Berättelsen inleds 1941 när Sovjet anfalls av Tyskland och Vera och hennes familj gör vad de kan för att klara vardagen. När Leningrad belägras blir allt värre. Maten tar slut, elen stängs av, vattnet försvinner och det gör också värmen i bostäderna.
Det är en stark och verklighetsnära skildring av krig ur ett barns perspektiv. Skildringarna av vad svälten och misären gör med stadsborna känns skrämmande verkliga. Och idag är det ju just de är just nu – verkliga i en tid när kriget inte är långt borta.
Förlaget har satt 9-12 år som läsålder på boken. Jag tror inte någon nioåring klarar den osminkade skildringen av svält och umbäranden. För mogna 12-åringar och även de som är äldre är det en stark skildring av krigets vardag, långt från fronten och där döden inte orsakas av vapen utan av misär.
Kanske är det längtan
Av Malin Fjellborg
Ålder: Unga vuxna
Förlag: Vox by Opal
Viola har lämnat den lilla orten i Norrland och flyttat till Stockholm, trots att hon inte känner en enda människa där. Hon möter efter en tid Olof och de hittar snabbt varandra. i Violas liv finns också vännen Melanie.
Det är en komplex och välskriven roman om risken att låta sig fångas i en osund relation, där Viola om och om igen lurar sig själv hellre än hon ser på vad det är som brister. Hur man i ord kan stå upp för något men i handling göra något helt annat gestaltas på ett finstämt sätt. Rätt bok att sätta i handen på alla som fastnat i på-och-av-relationer.