Dagens ETC: Utsökt fingertoppskänsla hos presidenten. Det här är en klassiker som fullt ut förtjänar att kallas episk. Stanley Kubrick använder universum för att ställa existentiella frågor som lämnar dig lätt omskakad och underbart vilsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
The Martian (2015)
Obama: "Den visar människan som problemlösare."
Dagens ETC: Hur många säkra kort ryms på en lista? Att presidenten uppskattar denna är kanske ingen chock, med tanke på att den framställer Nasas rekryter som osannolikt förslagna övermänniskor. Strandsatt på den röda planeten? Inget problem. Bara att odla potatis och tejpa sig ett plasttält.
Blade runner (1982)
Obama: "Det frågar vad det betyder att vara en människa."
Dagens ETC: Ännu ett säkert kort, alla som på något sätt tilltalas av science fiction som genre återkommer gärna till den dystopiska, regntunga Blade runner. Ett självklart val, men knappast avantgarde.
Cosmos (1980)
Obama: "Den gödde min livslånga fascination rymden."
Dagens ETC: Nej, han är inte ensam om att ha sett denna pedagogiska tv-serie. Den erfarenheten delar Obama med runt 500 människor. Banbrytande specialeffekter, Carl Sagan som klok berättare, Vangelis som sinnesutvidgande kompositör.
Star Trek (1966–1969)
Obama: "Serien använde science fiction för att framhäva en humanistisk etik."
Dagens ETC: Naturligtvis nämner han en tv-serie som idogt predikar pluralism, pacifism och förståelse över alla gränser. Det är fint. Det är också aningen tråkigt. Tänk om han kunde utmana med bara en titel som inte alls är lika benign, som inte alls speglar hans tro på mänsklighetens förmåga till evolverande civilisation.
The Matrix (1999)
Obama: "Den ställer grundläggande frågor om vår verkligen – och ser väldigt cool ut."
Dagens ETC: Ja, latexkläder och elaborerade solglasögon var möjligen "cool" för snart 20 år sedan, men som film betraktad har syskonen Wachowskis skapelse inte åldrats med värdighet. Den är dock bättre än sina uppföljare.
Star Wars (1977)
Obama: "Den var roliga och revolutionerade specialeffekter."
Dagens ETC: Han var 16 år när den första Star Wars--filmen kom. Det är inte svårt att föreställa sig honom, storögd och exalterad, i en biograf i Honolulu. Ändå ett val som kan ursäktas. Han är president, inte avancerad cineast. Och han konkurrerar med andra politiker. Fredrik Reinfeldt älskar trilogin om Härskarringen, Stefan Löfven tycker om Papillon. Säkra kort. Breda publikframgångar.
Närkontakt av tredje graden (1977)
Obama: "Den är på ett fundamentalt plan optimistisk."
Dagens ETC: Människan är inte ensam i det stora svarta. Steven Spielberg och Richard Dreyfuss fångar tidens rädsla för stora statliga konspirationer, men väver till sist ändå sockervadd. Ett nostalgiskt val. Utmana lite, Obama!