Publiceras 18/2.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2. Ester Blenda Nordström – Byn i vulkanens skugga
Ester Blenda Nordström var en briljant stilist som uppfann wallraff-metoden långt innan Wallraff själv var född. I sina reportage levde hon med rallare, samer och tjänstefolk och skildrade dem med stor värme. I Byn i vulkanens skugga besöker hon en liten by i Sovjet mellan 1925 och 1927 och berättar om människornas hårda tillvaro.
Publiceras 28/2.
3. Claudia Rankine – Medborgare. En amerikansk dikt
I den amerikansk-jamaikanska författaren Claudia Rankines bok Medborgare undersöks erfarenheten att vara ”den andra” i USA. Genom en blandning av poesi, prosa och essäistik analyserar författaren fenomen som rasupplopp, fängelser och polisvåld. Medborgare är en bok som överösts med priser i hemlandet.
Publiceras 7/4.
4. Susan Faludi – Mörkrummet
Faludi är i mitt tycke den skarpaste feministiska författaren i dagens USA. Hon skriver alltid om stora ämnen, som exempelvis bakslaget för kvinnorörelsen efter 9/11 i Den amerikanska mardrömmen. Nu kommer hon med en lågmäld biografi över sin pappa – en machoman som sent i livet genomgick en könskorrigering.
Publiceras 30/3.
5. Roberto Bolano x 2 – Fjärran stjärna & Isrinken
Chilenaren Roberto Bolaño fick ett enormt genomslag för några år sedan med böcker som De vilda detektiverna och 2666. Nu ger Bonniers ut två av hans kortromaner som liksom hans tidigare kretsar kring exil, våld och litteratur.
Publiceras 3/3.
6. Elena Ferrante – Den som stannar, den som går
I tredje delen av Neapelsviten har Elena blivit författare, medan Lila kämpar med att lägga sitt misslyckade äktenskap bakom sig. Samtidigt försöker Lila skapa sig ett nytt liv genom att lära sig datorprogrammering. Avståndet mellan väninnorna ökar, likaså deras vilsenhet i livet.
Publiceras 16/1.
7. Maria Hamberg – Till min allra bästa vän
Maria Hamberg är en av Sveriges bästa arbetarförfattare och har bland annat tilldelats Ivar Lo-priset för sin sympatiska och lågmälda skildring av ett arbetslag på en bilfabrik (Drömfabriken). I Till min allra bästa vän berättar hon om en ung kvinna som flyttar till London på 70-talet för att jobba som au pair i en fin familj. En berättelse om klass och gränsöverskridande vänskap.
Publiceras 8/4.
8. Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Johannes Anyuru har under det senaste decenniet skrivit romaner, dramatik och poesi om att fly från krig. I sin nya bok skriver han istället människorna som drömmer om att ansluta sig till krig. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en roman om IS och ett Europa präglat av hopplöshet, skriven av en mästerlig stilist.
Publiceras 20/3.
9. Erik Sandberg – Jakten på den försvunna skatten
I dag föreställer sig många att Sverige är en högskattenation. Men i Sandbergs bok Jakten på den försvunna skatten ifrågasätts denna bild. Numera har vi i princip avvecklat arvs- och förmögenhetsskatten medan låg- och medelinkomsttagare beskattas hårt. Hur blev det så? Sandberg berättar om en stor förändring som skett på mycket kort tid.
Publiceras 31/1.
10. Elise Karlsson – Klass
Elise Karlssons förra roman Linjen var en bok som skildrade en ung kvinna som jobbade i ett kontorslandskap. Det var en poetisk och lite svävande berättelse om arbetssamhället, sett genom ett mikrokosmos. I den nya romanen, Klass, flyttar Karlsson blicken mot universitet och berättar om en ung kvinnas försök att ta sig bort från miljonprogrammet i Rinkeby.
Publiceras 6/4.
11. John Williams – Augustus
Under det dryga decennium som jag har skrivit litteraturkritik är det få författare som har drabbat mig med en sådan kraft som John Williams. I Sverige har förlaget Natur & Kultur introducerat hans författarskap med böcker som Stoner och Butcher’s Crossing. Nu kommer Augustus som enligt kritikerna i USA är hans bästa roman.
Publiceras 26/1.