Så kom samtalet. Styrelsen för Liseberg frågade om han kunde tänka sig att komma tillbaka. De hittade ingen bättre kandidat till vd-posten än han.
– Det öppnade en dörr. Jag fick möjlighet att tänka och känna efter vad det egentligen är som driver mig och vad som gör mig glad. När jag sa upp mig i våras var jag väldigt tydlig med att det inte berodde på jobbet.
Vad kunde styrelsen erbjuda dig?
Inte så jättemycket, säger Andreas Andersen och skrattar.
När den berg- och dalbanefrälsta juristen och civilekonomen från Köpenhamn tog jobbet för åtta år sedan var ett orubbligt krav att han skulle bo i Göteborg, och det är det fortfarande.
– Men jag får lite mer flexibilitet. Jag kanske kan jobba från Köpenhamn varannan fredag och vara där över helgen. Men jag kommer att fortsätta bo i Göteborg.
Jobbet ett missbruk
Han tror inte att det blir så stor skillnad för medarbetarna, men förhoppningsvis för honom själv.
– Jag får vara mer närvarande i relationen med min dotter och speciellt min mamma, och ta ett större ansvar. Det hoppas jag, att få jobbet och privatlivet att mötas på ett lite bättre sätt.
När vi träffas har han varit tillbaka på vd-stolen i två veckor. Vi går genom parken som är pyntad med pumpor och fågelskrämmor. Halloweenfirandet på Liseberg ska strax börja. Andreas Andersen hälsar glatt på personalen och utbrister ”vad fint det blir”.
Det är femte året som Liseberg är öppen över Halloween och Andreas Andersen tror att framtiden ligger i att locka besökare även när det inte är högsäsong.
– Jag tror aldrig att vi kommer att ha öppet året om. Det är svårt både på grund av klimatet och på att Göteborg är en relativt liten stad. Men jag tror att vi kommer att ha en längre säsong och att vi kommer uppleva ett Liseberg med fler växlar. Att vi blir mer levande även utanför nöjesparkssäsongen, säger han.
När han tog över som vd första gången, för åtta år sedan, var ett av hans viktigaste uppdrag att få bukt med svikande besökssiffror. Någonting som han lyckades med. Liseberg har i dag omkring tre miljoner besökare om året och Andreas Andersen tror att taket är nått.
– Det är bara att konstatera att den svenska nöjesparksmarknaden inte är någon växtmarknad. Det är det inte heller i Danmark eller någonstans i norra Europa. Om vi ska överleva så måste vi hitta andra affärsområden, säger han.
Jobbet ett missbruk
Nyligen fick Liseberg klartecken för att börja bygga ett hotell med drygt 450 rum och ett äventyrsbad som har kapacitet för nära 3000 gäster. Spaden till ett av Lisebergs största och enligt vd:n viktigaste projekt på många år sätts i marken redan i höst.
– Om vi ska existera om hundra år behövs det en ekonomisk motor som ett hotell. Det är en viktig faktor för en nöjespark i framtiden. Man har till exempel svårt att tänka sig Svenska mässan utan Gothia Towers, hotellet är deras ekonomiska motor. Hotellet gör oss också mer till en helårsverksamhet och gör att vi kan expandera vår säsong. Jag tror att det är en viktig byggsten för turiststaden Göteborgs framtid.
Att vara vd för Liseberg är ett krävande jobb. Andreas Andersen jobbar 60–70 timmar i veckan. Att jobba mycket ligger i hans personlighet, tror han.
– Att jobba för mig är ett missbruk, som en drog. Det är också därför jag har haft hund. Har jag inte hund så jobbar jag hela tiden. Det finns inget naturligt stopp, säger han.
Hur får du ihop jobbet med att vara förälder?
– Jag och min dotter har aldrig bott tillsammans, det ska sägas. Jag har alltid varit helgpappa. Det är en lång historia. Det var en gammal kompis till mig som ville ha barn och ställde frågan om jag ville vara donator. Sedan dess har jag varit helg- och semesterpappa. Det har fungerat okej tycker jag. Men jag tror att hon har mer behov av mig i dag är när hon var sju eller fem år. Och kanske också att jag har mer behov av henne. Det känns som om tiden går så snabbt och plötsligt är de vuxna.
Hur länge blir du kvar som vd den här gången?
– Bra fråga. Förhoppningsvis länge. Samtidigt tror jag inte att man ska ha ett sånt här jobb för länge. Dels för verksamhetens skull men också för egen del. Jag tror att det blir bra för Liseberg att få in någon som har andra perspektiv och kan andra saker än jag.
Jobbet ett missbruk
Det händer mycket nu. Parallellt med satsningarna på hotell och vattenland byggs Västlänken. Lisebergshallen har rivits för att ge plats åt en station och där den stod har det rests ett tillfälligt byggplank som målats i Lisebergs rosa ton för att smälta in. Så kommer det att se ut i åtminstone två år till.
Andreas Andersen säger att han gärna vill hinna gå i mål med Lisebergs hundraårsfirande 2023.
– Det vore fint. Men jag kan också få sparken. Det finns ingen garanti, men jag är här för att stanna. Det finns aldrig någon bra tajming för att lämna ett sånt här jobb, men när jag lämnade var det extra dålig tajming. Det är nog därför jag sitter här i dag.