– Jag minns att jag satt i kulisserna och såg Romeo och Julias dödsscen för kanske 22:a gången. Det är inte alla sexåringar som har gjort det. Jag läste också pjäser som liten, istället för böcker. Pjäser har en luftigare brödtext och lämnar mer plats åt fantasin än böcker, säger Lisa Carlehed och skrattar.
Hon är dotter till regissören och skådespelaren Ingemar Carlehed som under större delen av karriären har varit knuten till Göteborgs stadsteater. För Lisa Carlehed var närheten till teatern en inspirationskälla.
– Det var det nog, jag hade det omkring mig i en så tidig ålder. Jag har alltid sett upp till min pappa och känt att det är den vägen jag vill gå, säger hon.
Lisa Carlehed spenderade sina första år i livet i Floda strax utanför Göteborg men flyttade med sin mamma till Karlstad som sexåring då hennes föräldrar separerade.
– Vardagslivet var i Karlstad där jag gick i skolan. På helgerna var jag hos pappa. Teatern var inte en så stor del av mitt liv som jag kunde önska. Men jag är väldigt glad över att jag fick ta del av det så tidigt.
Startade i Danmark
För Lisa Carlehed blev det i Danmark som hennes karriär inleddes. Hon examinerades vid den ryska teaterskolan GITIS Scandinavia i Århus 2004 och har sedan dess till större delen varit bosatt och verksam i Danmark. Hon har medverkat i en rad danska filmer som exempelvis ”I dine hænder”, som tilldelats Göteborgs filmfestivals Dragon Award för bästa nordiska film, och ”Tills vi faller”, som gav henne en nominering till filmpriset Bodil. Hennes roll som Kristina i filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker ”Utvandrarna” från 1949 blir hennes debut i en svensk storfilm.
– Det är fullständigt overkligt och fantastiskt. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Och med ett sådant fantastiskt team också som är, som jag, intresserade av det autentiska, säger Lisa Carlehed.
Historien om de småländska bönderna Kristina och Karl-Oskar som i ett 1800-talssverige drabbat av fattigdom och hungersnöd, söker ett bättre liv på andra sidan Atlanten har redan skildras på vita duken en gång tidigare, år 1971 i regi av Jan Troell. Lisa Carlehed minns att hon i skolan både fick läsa Mobergs böcker och se Troells filmatisering.
– Jag har verkligen tänkt nu på att det är så många ikoniska bilder och scener från filmen som har satt sig i kroppen, säger hon.
Regisseras av Erik Poppe
Den kommande filmen regisseras av norske Erik Poppe, som bland annat ligger bakom filmerna ”Utöya: 22 juli”, och ”Kungens val”. ”Med Utvandrarna vill jag genom Kristinas ögon återge hennes och Karl-Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Hur långt är man villig att gå för att rädda sina barn. Det mod som följde dem, som flyktingar, på den storslagna men också dramatiska resan från Småland och över Atlanten till Minnesota. ”Utvandrarna” tar oss genom rädsla och hopp, genom kärlek och död. Det är en tidlös och ständigt aktuell berättelse om vilka vi är, vart vi kommer ifrån och våra drömmar”, har Erik Poppe sagt om filmen i ett uttalande. Enligt Lisa Carlehed kommer den nya filmatiseringen skilja sig mycket från den tidigare.
– Många av karaktärerna från Utvandrarna är inte med i den nya filmen. Den nya filmen handlar om Kristina och Karl-Oskar. Det är väldigt mycket fokus på relationerna mellan Kristina och hennes man och mellan Kristina och Ulrika. Det blir antagligen en lite starkare Kristina än den vi sett tidigare. En Kristina som kan säga ifrån och som säger vad hon tycker.
Hur känns det att ta sig an den ikoniska rollen som Kristina?
– Jag försöker att inte tänka så. Alla har en bild och känsla av henne. Men jag försöker göra henne till min egen och ta ned henne på jorden. Jag tycker att jag förstår mycket av hennes resa. Även om det utspelar sig på 1840-talet är känslorna av att älska någon och förlora någon densamma nu.
Hur skulle du beskriva Kristina?
– Kristina är arbetsam och lekfull. Hon är också lite av en produkt av sin tid, en produkt av hur kvinnor var på den tiden och hur kyrkan bestämde hur man skulle tycka och tänka. Men hon älskar sin Karl-Oskar väldigt mycket och har haft väldigt tur som har mött en sådan fin partner i livet som hon klickar så bra med. Det gör hennes liv så mycket rikare än det annars hade kunnat vara, säger Lisa Carlehed.
”Den vackraste platsen i Sverige”
Bonden Karl-Oskar spelas av Gustaf Skarsgård, som vi tidigare sett i bland annat ”438 dagar”, ”Vikings” och ”Westworld”.
– Jag tycker otroligt mycket om Gustaf. Vi fungerar otroligt bra tillsammans som skådespelare. Vi har bra kemi och kan gå på varandras impulser, säger Lisa Carlehed.
Filmen är en storsatsning från SF Studios och skulle egentligen ha spelats in i Tjeckien men på grund av coronapandemin kommer inspelningarna att istället äga rum på flera platser i Västra Götaland. Lisa Carlehed trivs med att vara tillbaka i sina gamla hemtrakter.
– Det är så vackert. Jag är så glad över att få gå runt här. Västkusten och Bohuslän ligger mig varmt om hjärtat, jag tycker att det är den vackraste platsen i Sverige. Att vi ska spela in precis i närheten av där jag är född och uppvuxen känns lustigt men jätteroligt, säger hon.
När ETC Göteborg pratar med henne är det bara några dagar kvar till inspelningarna ska dra igång och nervositeten börjar infinna sig.
– Vi står precis i startgroparna. Vi har provat kläder och testat lite grejer. Jag ser jättemycket fram emot det här, men det känns också nervöst. Har jag förberett mig tillräckligt? Det har tagit så lång tid innan vi nu börjar på riktigt. Men det är bara att inse att jag har ju tänkt på det här och förberett mig i ett år, det handlar bara om att lita på sig själv och släppa tvivlet, säger Lisa Carlehed.