När Linda Skugge nu regelbundet börjar skriva för Dagens ETC är det just feminism hon vill fokusera på.
– Det är tjugo år sedan vi gjorde ”Fittstim” och ämnet är mer aktuellt än någonsin. Det var svårt att inte bli radikalfeminist efter metoo. Jag kommer förmodligen ha svårt att låta bli att ta upp mina hjältar Sylvia Plath, Suzanne Brögger och Mary Wollstonecraft.
Hon fortsätter:
– Jag ser fram emot att få skriva på samma tidning som era fantastiska skribenter som Johan Ehrenberg, Kristin McMillen, Martina Montelius, Kajsa Ekis Ekman, med flera. Jag gillar kultur- och ledarsidorna.
En bok om de sexosugna
I Linda Skugges senaste bok, en novellsamling med titeln ”Äktenskap”, spänner innehållet över uppbrott, relationer, utseende, sjuka kroppsideal, en feminism av idag men också om sex.
Hon skriver om lust, sexuella fantasier – som att suga av en smutsig poliskuk i en bil – men också om en karaktär som håller ett brinnande tal mot sex och längtan efter relationer som får vara relationer, utan fokus på det där ”mediokra när kuk sluts i fitta”:
”Jag anser sex vara ett extremt ovärdigt skumpande som enbart leder till urinvägsinfektion. Dessutom en långtråkig tidstjuv.”
Linda Skugge berättar hur karaktären tog form:
– Jag fick idén när jag föreläste på Göteborgs stadsbibliotek, om Suzanne Brögger som ju var en sorts erotisk feministikon på sjuttiotalet. En äldre kvinna reste sig och sa att det talades alldeles för lite om sådana som hon, de som inte vill ha sex, som tycker att sex är överskattat.
– Ingen ville eller vågade hålla med den här kvinnan. Och det är ju himla märkligt egentligen. Vi som är så frigjorda, inget ämne är för privat för att blotta på sociala medier nu för tiden. Men att säga att man inte vill ha sex är nog väldigt tabu. Och varför det?
– Där föddes min idé att skriva om en kvinna som tycker att sex är överskattat. För jag kan tycka att det ofta är det. Sex är alldeles för ofta ett ovärdigt skumpande och dessutom får i alla fall jag ofta urinvägsinfektion av sex, så ovärt!
– Det finns så mycket annat än sex jag hellre föredrar. Att se en bra pjäs, att läsa en bok, att prata i timmar med en vän som man älskar men inte vill älska med. Att umgås med hundar och katter.
Pratar vi för lite om kvinnors lust i förhållande till sex?
– Ja, verkligen! Eller mäns. Det finns säkerligen lika många män som kvinnor som inte är så intresserade av sex. Jag brinner för att alla ska få vara som de är. Inte hetsas in i någon mall.
”Verkar som att de allra flesta är otrogna”
Otrohet är ett annat tema Linda Skugge tar sig an. Inte minst att ett sexuellt begär kan göra människor till monster, beredda att gå över lik för att få det de vill ha. Hon förklarar att hon vill kasta in en fråga i debatten om otrohet: Varför folk väljer att vara otrogna istället för att skilja sig? Är det för vissa en sådan status att vara gift att de hellre lever i ett kärlekslöst äktenskap än skiljer sig?
– Är det så? Det verkar som att de allra flesta är otrogna. Och det säger väl något om hur bra livslånga relationer funkar, i realiteten.
Och om det är så, att vi håller ihop idag, av någon slags statusskäl, hoppas hon att det är något som kommer att förändras.
– Jag tror och hoppas att våra barn kommer att leva i andra sorts familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen. Man kanske skaffar barn med en vän och har ett par älskare.
Tvåsamhet – en chimär
Tanken bakom den senaste boken var initialt att skriva ”en sedelärande novellsamling som hyllar kärleken”, där kärleken vinner trots alla brister, förklarar Linda Skugge. Vissa recensenter har även kallat boken för just ”sedelärande”. Men kanske är det orättvist. För när hon väl började skriva blev det inte riktigt så.
Visserligen finns passager i novellsamlingen som manar till reflektion över att uppvärdera det man har – men samtidigt, lika många inspel om tvåsamhet som en chimär, något man gärna visar upp på Instagram.
– Personerna började leva sitt eget liv och de var väldigt tydliga med att de INTE vill vara gifta, de vill INTE leva med någon trist man som de inte vill ha sex med. Däremot vill mina karaktärer ha roligt, ha en massa spännande samtal, men inte samlag haha. Så jag håller inte med om att boken är sedelärande.
”Helt ointresserad av män”
Däremot finns en brandfackla i boken runt kroppsideal och utseende. Linda Skugge skriver: ”Smal ska man vara! Då hyllas man, då blir man känd, då får man vara med överallt.” och hon gestaltar en innerlig längtan efter att ”få vara ful”. Hon förklarar att hon upplever en sorg över att ”den manliga blicken” är så viktig för många kvinnor.
– Jag älskar att få vara ful! Det är en proteströrelse.
– Att det allra viktigaste är att bli sedd av en man... Trots att det har gått två år sedan Metoo så finns det där fortfarande kvar hos många kvinnor. Själv är jag helt ointresserad av män. Vilket provocerar många män! Jag kan känna ett raseri från män när jag tydligt visar att jag är totalt ointresserad.
När det nu gått ett drygt år sedan Metoo-vågen vällde fram, konstaterar hon att det finns ”massor” kvar att göra för en feministisk rörelse.
– Särskilt med tanke på att en del yngre kvinnor verkar blicka bakåt och drömma om ”hemmet” som något bra och härligt. Tidigare ville ju kvinnor bort från hemmet, bli fria, kunna arbeta heltid, ha dagis, kunna skilja sig. Jag tänker att om man tar allt det där för givet, vilket dagens unga kvinnor kan göra, så är det ingen big deal att gå tillbaka till hemmet – skulle man ångra sig kan man ju lämna hemmet, börja jobba heltid, skilja sig utan några problem.
– Dessutom tycker jag att den här trenden att man kan vara feminist OCH skönhetsoperera sig är märklig. Det verkar finnas ett tänk som går ut på att allt kan vara feminism, bara man ”mår bra”.
– Jag menar att det allra viktigaste för en kvinna är att bli ekonomiskt oberoende sin partner, att kunna ta barnen och sticka, när som helst. Först då är man helt fri.
Linda Skugge om...
...var hon står
politiskt idag:
– Jag har genom åren röstat på alla riksdagspartierna, förutom Sverigedemokraterna. Jag tror de flesta människor svänger åsiktsmässigt under ett helt liv. Man är en sorts person som ung och en annan när man blir äldre. Ju äldre jag blir desto mer närmar jag mig mitten.