Lesbisk pocket startades 2012 av Emma Jonsson Sandström, översättare och språkkonsult, Lyra Ekström Lindbäck, författare, och Leo Andrea Nordwall, formgivare. De två förstnämnda är uppväxta i Sundsvall men numera bosatta i Umeå respektive Stockholm.
Startskottet var upptäckten av bokgenren ”Lesbian Pulp Fiction”, en sorts lesbisk kiosklitteratur som fanns i USA på 50-talet.
– Vi tyckte det var fascinerande att genren kunde finnas i en tid då homosexualitet både var förbjudet och väldigt marginaliserat, säger Emma Jonsson Sandström.
Rakt på sak
I USA har den varit både omtalad och omskriven på senare år, men i Sverige har den varit okänd.
– Det är en väldigt speciell genre, där finns inga djupa stråk av ideologi och det är ett enkelt rakt på sakspråk om kärleksrelationer kvinnor emellan, säger Emma Jonsson Sandström och berättar att det finns många vittnesmål om hur viktiga de här böckerna var för dåtidens homosexuella kvinnor.
– Många levde sina liv som hemmafruar på små orter och trodde de var ensamma i världen om att känna som de gjorde. Genom de här böckerna kunde de känna att de inte var ensamma, jag tror de haft en betydande roll för att HBTQ-communities sedan kunde bildas.
Trots att böckerna skrevs på andra sidan Atlanten för över 60 år sedan, tycker Emma Jonsson Sandström att de är viktiga i Sverige även nu.
– Ja, det tror jag verkligen. Det finns en öppenhet i dag men det finns också krafter som vill motverka. Det är lätt att ta det goda för givet. Att vi ger ut dem är också en hyllning till dem som varit före oss och som kämpade för de rättigheter vi har i dag.
Lever på crowdfunding
Förlaget drivs som en ideell förening, de tre grundarna tar inte ut någon lön och eventuell vinst går tillbaka in i förlaget. Böckerna har kunnat ges ut genom så kallad crowdfunding, det vill säga att intresserade köpare betalar i förskott. Inför utgivningen av den första Lesbian Pulp Fiction-boken, En omaka flicka av Ann Bannon, fick de ihop drygt 16 000 kronor som 128 personer bidrog med.
– Det är häftigt att folk litar på oss och vill stötta ett projekt genom att betala för något som ännu inte finns, säger Emma Jonsson Sandström.
Fler böcker kommer
Förutom En omaka flicka, översatt av Emma Jonsson Sandström, som kom ut i våras, har förlaget även gett ut en debuterande poet, Theodor Hildeman Togner, och Queer nation-manifestet. Nästa bok i serien av amerikanska 50-talsböcker är planerad att komma ut under 2016.