Idag invigs Berlins filmfestival och i år är en annorlunda svensk film uttagen i Panoramasektionen. Dyke Hard är en lågbudgetproduktion om ett lesbiskt rockband och regissören Bitte Andersson är nervös inför visningen på lördag.
– Det känns jättenervöst även om den blev mycket bättre än jag kunnat tro, tack vare både ekonomisk hjälp och stöd från Stockholms queer-community. Det är fortfarande en b-film och vi hade inte Berlins filmfestival i åtanke när vi gjorde den, säger Bitte Andersson.
Lesbiskt rockband
Dyke Hard handlar om ett lesbiskt rockband på roadtrip till en musiktävling. Under resan stöter de bland annat på ninjas, cyborger och ett roller derby-lag som alla vill hindra dem från att komma fram.
Bitte Andersson beskriver filmen som ett potpurri av olika genrer. Här finns inslag av action, likväl som av science fiction och musikal. Dyke Hard började som en idé i Bitte Anderssons kompisgäng om att göra kortare fejkade trailers som blandade mainstreamgenrer med inslag från queer- och hbtq-filmer.
– Vi bestämde oss för att ta det bästa från två världar och göra fejkade trailers om sådant vi själv ville se, som en slags önskelista till filmbolagen. Till exempel trans-sci-fi, lesbisk kampsportsfilm och gay fantasy, berättar Bitte Andersson.
Bestämde sig för film
Ganska snart insåg de att två minuter långa trailers tog rätt mycket arbete i anspråk och tänkte att det var bättre att göra en hel film istället. Bitte Andersson och hennes vänner Martin Borell och Alexi Carpentieri började helt anspråkslöst utan budget. De skrev manus tillsammans och Bitte Andersson som då pluggade på Konstfack lånade skolans sämsta kamera för att casta vänner.
– Vi märkte att det var otroligt lätt att dra med folk i projektet. I princip alla tackade ja och det växte. Det känns som det fanns ett uppdämt behov, säger Bitte Andersson.
Filmgänget sökte olika mindre stödbidrag och till sist hamnade den sammanlagda budgeten på cirka 300 000. Allt gick till omkostnader för själva produktionen och alla som var inblandade projektet har jobbat ideellt. Totalt handlar det om runt 400 personer. Dyke Hard är fullproppad med specialeffekter och Bitte Anderssons bakgrund som serietecknare och illustratör märks tydligt.
– Eftersom jag inte har formell filmutbildning förhåller jag mig som en serietecknare och då är det bara fantasin som sätter gränser. Man behöver inte förhålla sig till budget eller fysiska lagar. Hela filmen är väldigt färgstark och det är nästan fartstreck bakom folk som springer.
Visats i Stockholm
Dyke Hard har bland annat förhandsvisats i Stockholm inför en entusiastisk publik och blivit positivt omskriven i både stora och små medier. Men publiken i Berlin är en helt annan sak tror Bitte Andersson.
– Jag kan tänka mig att den kan vara provocerande för kvalitetsfilmspubliken eftersom vi inte alls strävat efter samma kvalitetskrav som de har. Vi har avvänt skärpedjupet på kameran så allt är skarpt i bilden, det är inte så filmiskt. Jag har instruerat skådespelarna att spela över och det är mycket specialeffekter. Allt är en kärleksförklaring till b-film så vi får se om den går hem.