BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Till vardags jobbar hon i receptionen på arbetsmarknads- och integrationsenheten i Lekeberg och nu är hon även ansvarig för fröbiblioteket.
– Titta här vad bra, vi har fått in en hel del redan, säger hon.
I dagsläget finns två fullproppade pärmar med olika sorters fröer. Till exempel blomfröer som akleja och grönsaksfröer för den som är sugen på tomat, chilipeppar, persilja eller kanske rödbetor.
– Vi hoppas så klart att det här ska sprida sig så att fler kommer hit och både lånar fröer och bidrar till vårt bibliotek, säger hon.
Påsar med skötseltips
Det är gratis att låna, precis som på ett bibliotek för böcker. Du kommer in och väljer vad du vill ta ur de små påsar som Katrin har förberett.
– På varje påse står det dessutom lite skötseltips som jag har skrivit. Jag har letat information på internet och sedan skrivit ner så att låntagaren vet vad det är för växt, men också hur man bäst sköter om den. Jag har lärt mig massor under den här tiden.
De bidragsgivare som hittills har hittat hit har kommit med sina fröer i små påsar eller i kaffefilter.
– Det går lika bra oavsett. Sedan tar jag hand om dem och sorterar in dem i de här pärmarna.
Katrin Axling är väldigt växtintresserad och sade därför ja direkt när hennes tidigare chef kom med förslaget.
– Det var ju en jättekul idé med ett fröbibliotek, jag hakade på direkt.
Ensamma i länet
När en person kommer och vill låna fröer får denne fylla i en blankett. Det kostar ingenting, men Katrin Axling hoppas att de som lånar fröer kommer tillbaka med nya fröer i höst.
– Det är inget krav att man ska bidra med fröer för att få låna, men det skulle göra oss glada.
Det går bra att komma in med fröer från vad som helst, inte bara det man eventuellt har lånat. Hela idén bygger på att människor lämnar bidrag under hösten och vintern så att kommunen kan fortsätta erbjuda fröbiblioteket även nästa säsong.
– Jag vet att det här finns på några fler ställen i Sverige, men ursprungsidén är från USA. I Örebro län är vi ensamma om det.
De som hittills har vågat sig hit för att låna har varit glada och positiva över idén.
– Vi har bara haft drygt tio personer här, men jag hoppas att fler kommer.
Billig och bra service
I skrivande stund finns det 33 frösorter att välja mellan och några av dem har också hamnat i fröbibliotekets egen jord.
– Jag har börjat driva upp några plantor här på kontoret. Planen är att jag ska plantera några olika sorters blommor vid entrén så fort det blir varmare. Det är ju jättekul, att kunna plantera blommor från vår egen samling.
Det här är en service för Lekebergsborna som inte har kostat kommunen någonting.
– Det är jag som sköter det på arbetstid och fler här på enheten är inblandade. En fin sysselsättning för oss anställda och något som är bra för invånarna.
I höst tänker Katrin Axling delta under Framtidsveckan och informera om fröbiblioteket.
– Då finns jag på det vanliga biblioteket här i Fjugesta och då hoppas jag att ännu fler får upp ögonen för detta.