Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Lättare än du tror att göra eget öl

Smaken påverkas av hur länge humlen ligger i.
Smaken påverkas av hur länge humlen ligger i. Bild: Bild: Karl Skagerberg

ETC Stockholm

Allt vanligare brygga själv: ”På internet finns det mängder av tips”

För många som på onsdag slår sig ner vid julbordet är julölen ett lika viktigt inslag som julskinkan. För stockholmarna Kristoffer Axiö och Karl Skagerberg blir det första gången som de dricker sin egenbryggda julöl.

Har smittat Karl

”Smakade korvgryta”

Påsköl på gång

Såhär gör du

  • Värm 10 liter vatten till 70 grader C.
  • Häll vätskan i mäskningskärlet (kylväska är perfekt, kastrull med handduk runt funkar också).
  • Rör ner malten.
  • Låt stå i en timme, se till att temperaturen inte sjunker under 65 grader.
  • Sila vätskan genom till exempel saftsil. 
  • Man kan också laka av malten genom att hälla varmt (cirka 78 grader) vatten över den och ”skölja av den”, för att få ut mer socker. 
  • Laka ur med mer vatten eller fyll på med vatten i kokkärlet tills det är 17 liter vätska. När det har kokat klart ska det vara cirka 15 liter vört kvar. 
  • När man har silat bort all malt kallas vätskan som är kvar för sötvört (eller bara vört). Den ska nu kokas i en timme. Nu tillsätter man också bitter- och smakhumle enligt sitt recept. (Olika mängder och tider. En del av humlen kokar man i 60 minuter, en del i 20 och en del i 10, till exempel).
  • När det är 15 minuter kvar av koket häll i cirka en kvarts kryddmått Protafloc (kallas också Irish Moss). Det är ett klarningsmedel som går att strunta i, men en klar öl är ofta trevligare än en grumlig.
  • När det har kokat klart är det dags att kyla ned vörten till cirka 20–24 grader. OBS: FRÅN OCH MED NU ÄR DET VIKTIGT ATT ALLT ÄR STERILT.
  • När vörten har kylts av så är det bara att tappa över den på ett jäskärl, till exempel damejanne eller en plastdunk. Häll i jästen och sätt på ett jäsrör. Kom ihåg att även jäskärlet ska vara sterilt. Häverten också.
  • Låt jäsa i cirka två veckor. 
  • När det är 2–3 minuter mellan bubblorna borde det vara klart att tappa på flaska. 
  • Glöm inte att allt ska vara rengjort och sterilt. 
  • För kolsyrejäsningen ska man ha cirka 7 gram socker per liter. Gör antingen en sockerlag och häll i jäskärlet, eller mät upp socker och dosera rätt ner i varje flaska. Tar man för mycket finns risk för att flaskorna sprängs. Tar man för lite får man ingen kolsyra.
  • Korka igen flaskorna. 
  • Ställ flaskorna mörkt och låt jäsa i 1–2 veckor. Bra tips är att tappa upp en provöl på plastflaska, då kan man klämma på den och se om den blivit kolsyrad. Ofta blir ölen bättre av att lagras några veckor till.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln