Det luktar matos när Kristoffer Axiö öppnar dörren till sin lägenhet i Blåsut. På hallgolvet står stora kolsyrepatroner och vita plastdunkar med grumliga vätskor. I köket trängs byttor med använd malt – det är det som luktar. Kristoffer och kompisen Karl Skagerberg har precis tagit första steget mot att göra sin egen julöl.
– Vårt julöl kommer att vara lättdrucket och fräscht, till skillnad mot den mustiga smaken i klassisk julöl. Vi har kryddat med nejlika, ingefära, mandarinskal, kryddpeppar och koriander, säger Kristoffer och pekar mot en av de vita dunkarna i vardagsrummet där 13,5 liter öl har börjat att jäsa.
Har smittat Karl
Att brygga öl och experimentera med smaker har blivit allt vanligare i takt med att fler ölsorter har hittat till både krogar och Systembolaget. För Kristoffers del är det den perfekta hobbyn.
– Det kombinerar allt jag tycker om. Jag har jobbat som kock förut och gillar matlagning, smaker och öl, säger han.
Sedan dess har det gått två år och förutom att smitta Karl med sitt intresse har han förfinat sin teknik och investerat i maskiner, en som kan se till att vattnet håller rätt temperatur och en annan som injicerar kolsyra.
– Det är inte svårt att börja brygga. Det kan se krångligt ut men det går att köpa startkit och färdiga satser som man bara blandar med vatten. På biblioteken och internet finns hur mycket tips som helst om hur man gör, säger Karl.
– Det är lätt att göra ett riktigt gott öl, säger Kristoffer.
”Smakade korvgryta”
Både han och Kristoffer tycker att det som gör det så roligt och gör att det är värt väntan är att man kan experimentera så mycket. Ölets karaktär ändras beroende på vilken typ av humle man använder och när i processen man tillsätter det. Förutom det kan man även smaksätta med i princip vad som helst. Det godaste ölet som Kristoffer har gjort hittills kryddade han med rosmarin, mynta och gran.
– Jag har gjort en god citronöl. Men en gång testade jag med lagerblad, det var inte så gott, säger Karl.
– Nej, just det, det smakade lite väl mycket korvgryta, skrattar Kristoffer.
Påsköl på gång
Fast det tar ju förstås tid att göra öl. När ETC Stockholm träffar Karl och Kristoffer är det fortfarande drygt en månad kvar till jul. Sex veckor beräknar de att deras julöl tar, med omtappning och kolsyrning.
– Men om du startar nu kan du ju ha ölen klar till påsk istället, säger Karl.
Såhär gör du
KRISTOFFERS JULDJÄVUL
Malt
100 g Syran malt
40 g Svartmalt
500 g Melanoiden malt
800 g Ljust malt extrakt
1 kg Pale ale malt
1 kg Carared
1 kg Pilsner malt
Humle
Koktid
25 g Bravo: 60 min
25 g Summit: 60 min
20 g Citra: 20 min
20 g Simcoe: 15 min
30 g Citra: 10 min
30 g Simcoe: 5 min
Jäst
1 paket US Safale 05
”Torrhumlat”* i 3 dagar med:
100 g ingefära
20 g mandarinzest
Annat
Koktid
30 g Korianderfrö: 10 min
100 g ingefärsrot (riven): 12 min
100 g mandarinskal: 5 min
20 g kryddnejlika: 10 min
10 g kryddpeppar: 10 min
- Värm 10 liter vatten till 70 grader C.
- Häll vätskan i mäskningskärlet (kylväska är perfekt, kastrull med handduk runt funkar också).
- Rör ner malten.
- Låt stå i en timme, se till att temperaturen inte sjunker under 65 grader.
- Sila vätskan genom till exempel saftsil.
- Man kan också laka av malten genom att hälla varmt (cirka 78 grader) vatten över den och ”skölja av den”, för att få ut mer socker.
- Laka ur med mer vatten eller fyll på med vatten i kokkärlet tills det är 17 liter vätska. När det har kokat klart ska det vara cirka 15 liter vört kvar.
- När man har silat bort all malt kallas vätskan som är kvar för sötvört (eller bara vört). Den ska nu kokas i en timme. Nu tillsätter man också bitter- och smakhumle enligt sitt recept. (Olika mängder och tider. En del av humlen kokar man i 60 minuter, en del i 20 och en del i 10, till exempel).
- När det är 15 minuter kvar av koket häll i cirka en kvarts kryddmått Protafloc (kallas också Irish Moss). Det är ett klarningsmedel som går att strunta i, men en klar öl är ofta trevligare än en grumlig.
- När det har kokat klart är det dags att kyla ned vörten till cirka 20–24 grader. OBS: FRÅN OCH MED NU ÄR DET VIKTIGT ATT ALLT ÄR STERILT.
- När vörten har kylts av så är det bara att tappa över den på ett jäskärl, till exempel damejanne eller en plastdunk. Häll i jästen och sätt på ett jäsrör. Kom ihåg att även jäskärlet ska vara sterilt. Häverten också.
- Låt jäsa i cirka två veckor.
- När det är 2–3 minuter mellan bubblorna borde det vara klart att tappa på flaska.
- Glöm inte att allt ska vara rengjort och sterilt.
- För kolsyrejäsningen ska man ha cirka 7 gram socker per liter. Gör antingen en sockerlag och häll i jäskärlet, eller mät upp socker och dosera rätt ner i varje flaska. Tar man för mycket finns risk för att flaskorna sprängs. Tar man för lite får man ingen kolsyra.
- Korka igen flaskorna.
- Ställ flaskorna mörkt och låt jäsa i 1–2 veckor. Bra tips är att tappa upp en provöl på plastflaska, då kan man klämma på den och se om den blivit kolsyrad. Ofta blir ölen bättre av att lagras några veckor till.