Det handlar om att skapa något odödligt av sitt liv som lever vidare, säger bibliotekarien Astrid Lindén, som tillsammans med sin sambo Clas Thor har skrivit boken ”Författarna och staden: Örebro – 750 år i litteraturen”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon berättar att det lokala kan bli en välbehövlig motkraft till digitaliseringen som har gjort våra liv alltmer influerade av den globala arenan.
– De gator vi går på har stor betydelse, framför allt eftersom vi tillbringar så mycket tid på webben med information och impulser från hela världen så behöver vi en förankring i det lokala.
Astrid Lindén tipsar om sex böcker med anknytning till Örebro och berättar att det är viktigt att vara medveten om genusaspekten vid urvalet.
– Vi lever i männens värld fortfarande. I vår bok skrev vi om 750 år av lokal litteratur. De första 300 åren av dessa fanns det ingen utbildning för kvinnor i Örebro.
Hon förtydligar att böckerna som hon har valt har ett odiskutabelt värde och inte är inkvoterade på grund av författarnas kön och säger att det i dag finns större förutsättningar för fler att berätta sin historia.
– Det finns en marknad för de som vill berätta och en möjlighet att publicera sig, vare sig det är på en blogg, i en bok eller inom musiken.
Hertha
Fredrika Bremer
– Hertha utspelar sig i den lilla påhittade staden Kungsköping. Boken börjar med en brand, och där har Fredrika Bremer den stora stadsbranden i Örebro som förebild. Hertha är på goda grunder bitter på samhället och sin far, berättelsen om henne är levande och fortfarande tänkvärd. Fortfarande står många kvinnor här på jorden i beroendeställning till fäder, bröder och makar.
Chefen fru Ingeborg
Hjalmar Bergman
– Boken utspelar sig mycket i Stockholm, men skildringarna från familjens sommarhus är hämtade från det Bergmanska sommarparadiset Fågelsång som låg i Adolfsberg.
Aldrig bli som hon
Lotta Thorsén
– Hon går djupt in i en barndomsberättelse med en svikare till mamma, som aldrig förmår att älska sin dotter. Även här står Örebro som en fond i bakgrunden.
Serenader två
Peter Kihlgård
– Det är en samling av halsbrytande noveller, i flera kan man läsa in pappan, bandyhjälten Gösta Stockis Johansson från ÖSK, i handlingens centrum. Här skymtar Örebro, ibland som Svartån, i en berättelse om ett barns oundvikliga upptäckt av livets gränser.
Befrielsen
Maria Sveland
– Författaren återkommer alltid till sin barndomsstad i sina romaner och debattböcker, kanske tydligast i Befrielsen.
Hedvig och sommaren med Steken
Frida Nilsson
– I boken åker Hedvig och hennes föräldrar till Örebro för att hälsa på farmor och farfar som båda har varit skoarbetare. Där får vi höra skrönan om farmor, direktörssonen Sju par arslen och skoarbetaren som blev farfar. Ett triangeldrama med Örebrofakta i botten.