Det finns cirka 550 författare med anknytning till Östergötland, enligt Regionbibliotek Östergötland. En av dem är tidigare Norrköpingsbon Majgull Axelsson som i maj kom ut med sin senaste bok ”Ditt liv och mitt”. Där gör hon upp med det svenska folkhemmet och skriver om dem som inte fick vara med när svenska folket blev världsmästare i välfärd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Anna Platt, manusförfattare med rötter i Linköping, debuterade i våras med boken ”Vi faller”. Det är en roman i ”Short cuts”-anda, med parallella berättelser, och allt utspelar sig i Linköping. Den handlar om en samling människor som på ytan inte har något gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Ensamma, olyckligt kära och i sorg.
Peter Strang, cancerläkare och professor i palliativ medicin, som tidigare har jobbat på Vrinnevisjukhuset, gjorde sin skönlitterära debut i våras med ”I skuggan av sommaren”. Huvudpersonen är Jakob vars liv under några avgörande sommarmånader ställs på sin spets och där många sanningar och relationer behöver omprövas.
För barn i slukaråldern finns Linköpingsbaserade Ingelin Angerborns mysrysar-trilogi om Elvira och hennes kompisar. Sista delen har precis kommit ut. Den heter ”Fyr 137”. De två andra heter ”Rum 213”, som blev film i vintras, och ”Sal 305”.
En annan populär Östgötaförfattare är Katarina Genar som i våras kom med sin nionde ungdomsbok – ”Spökflickan”. Elvaåriga Anna flyttar mot sin vilja till ett gammalt, ensligt hus på Gotland. I hennes drömmar spökar en olycklig flicka från förr.
Det finns också en lång rad böcker med ett mer specifikt innehåll.
Journalisten Thomas Arnroth, uppvuxen i Norrköping, berättar i sin serieroman om sina tio år i Livets ord. Den första delen av två kom ut i våras och heter ”Livets ord: Mina tio orimliga år som frälst, del 1: De första åren”. Andra delen beräknas komma hösten 2018.
Norrköpingsbaserade textmakaren Titti Knutsson gav i vintras ut ”Hopp för klimatet” där hon vill förmedla just hopp och glädje i frågan. Boken porträtterar 50 östgötar som har valt att göra något för klimatet, professionellt eller ideellt, i det stora eller i det lilla.
Den nyligen utkomna barnboken ”Pappa är sjuk”, är ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Systrarna Sofia och Elisabet Gregersen från Linköping har skrivit och bildsatt den.