9 januari
Fragment
Lars Norén
(Albert Bonniers)
Det hade varit så skönt att kunna dissa denna påve till kulturgubbe. Men hans sätt att berätta gör det omöjligt. Korthugget, ärligt – och trollbindande. Lars Noréns nya bok innehåller drygt femhundra textfragment. I alla fall ett hundratal tror jag att jag kommer sträckläsa.
9 januari
All set for action
Lina Zavalia, Rebecca Vinthagen
(Ordfront)
Flera framträdande feminister reflekterar och visionerar kring hur er feministisk framtid skulle kunna se ut. Cynthia Enloe, Soraya Post, Tiina Rosenberg, Foujan Rouzbeh, Catherine MacKinnon, Amina Wadud, Paulina de los Reyes, Maud Eduards, Fakra Salimi och Katrine Kielos finns bland författarna. Låter som välbehövlig pepp. Släpps i samarbete med Feministiskt Perspektiv.
12 januari
Huset mittemot
Alex Haridi
(Bonnier Carlsen)
Med manus till dramaserier som fantastiska Blå ögon och Spung i CV:t vet vi att Alex Haridi har begåvning och psykologisk precision. Att han nu romandebuterar med vad som beskrivs som en driven och lyhörd utvecklingsroman och psykologisk thriller gör i alla fall mig nyfiken.
15 januari
Tankar mellan hjärtslag
Neftali Milfuegos
(Wahlström & Widstrand)
Neftali Milfuegos dagbok handlar om att växa upp i Sverige i ett ”svenskt område” som en andra generationens invandrare, om att vara varken eller, i ett land med växande rasism och tydliga gränser människor emellan.
16 januari
Evighetsbarnen
Beate Grimsrud
(Albert Bonniers)
I Grimsruds böcker kastas allt förnuft upp och ned. Det är så skönt. I hennes nya roman möter vi fyra människor i yngre medelåldern som försöker förstå vad det innebär att vara vuxen på Södermalm i Stockholm. Igenkänningsfaktor: 100.
21 januari
De osynliga
Roy Jacobsen
(Norstedts)
Dessa norrmän, satan vad de skriver bra. Roy Jacobsens nya roman har blivit en makalös försäljningsframgång i hemlandet och av många hyllats som hans bästa bok. Om den är bättre än nostalgiskimrande Underbarn (2009) är den synnerligen läsvärd.
22 januari
Den begravda skrivmaskinen
Carmen Bugan
(Wahlström & Widstrand)
Den 10 mars 1983 tog Carmen Bugans pappa i bilen från hembyn till Bukarest för att enmansprotestera mot Ceausescu och dela ut flygblad som han skrivit på sin illegala skrivmaskin. När Carmen kom hem från skolan den dagen var hela huset fullt av säkerhetspoliser. Hennes pappas protest mot regimen skulle förändra hennes liv för alltid. Boken har fått stor uppmärksamhet i England och har bland annat nominerats till George Orwell-priset. BBC har baserat en hel programserie på boken.
30 januari
Skyddsrummet Luxgatan
Jerker Virdborg
(Albert Bonniers)
I Småland som härjats av inbördeskrig söker en man efter sin familj. I ett ockuperat Stockholm säljer en pojke mammans droger medan brutala ordningsvakter patrullerar tunnelbanan. Efter flera romaner återvänder Jerker Virdborg nu till novellformen och jag ska läsa.
15 februari
Vi bara lyder. En bok om Arbetsförmedlingen
Roland Paulsen
(Atlas)
Allt av denne sociolog är intressant, välskrivet och har full möjlighet att förändra världen. Bara titeln på hans nya räcker långt.
17 februari
De förklädda flickorna i Kabul
Jenny Nordberg
(Albert Bonniers)
De kallas ”bacha posh”–flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. När den förnämliga journalisten Jenny Nordberg skrev om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken följer flera familjer på nära håll i Kabul.
11 mars
Den vita staden
Karolina Ramqvist
(Norstedts)
Ramqvist är feminist. Detta hindrar henne inte att skriva om kvinnor som agerar ofeministiskt. Hon anser nämligen inte att litteratur alltid behöver vara uppbygglig. Precis därför bör alla läsa henne. Den vita staden är hennes fristående uppföljare till prisbelönta Flickvännen.
17 mars
Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig
Ann Heberlein
(Albert Bonniers)
”Gud, vem är du egentligen? Vad vill du? Vill du någonting alls, med mig? Ska vi ta vår relation vidare, eller ska vi bryta här?” undrar Ann Heberlein. Just därför bör vi lyssna.
24 mars
Röd doc>
Anne Carson
(Albert Bonniers)
Röd självbiografi har jag tjatat mina kompisar döva med och dessutom utnämnt till världens bästa bok. Den handlade den unge pojken Geryon – ett rött bevingat monster – och hans olyckliga kärlek till den dagdrivaren Herakles, som krossar hans hjärta. Röd doc> är en fristående fortsättning på den berättelsen. Geryon – G – är äldre och fortfarande olycklig och förlorar långsamt sin skönhet. Hans gamla älskare dyker upp, numera en krigsveteran som kallar sig Sad. Gå ur Facebook, ställ in festen och ge er tid med Carson. Nästa år ger vi henne ett Nobelpris.
28 mars
Linjen
Elise Karlsson
(Natur & Kultur)
Linjen beskrivs som ”en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag”. Jag tänker: Hurra, kan vi börja drömma om en ny våg av modern arbetskritik i skönlitteraturen nu?
30 mars
Det som händer dig, händer mig
Miranda July
(Brombergs)
”Never has a novel spoken so deeply to my sexuality, my spirituality, my secret self. I know I am not alone.” Så beskriver det feministiska humorgeniet Lena Dunham (Girls) boken, och då finns det skäl att läsa.
4 april
Hyresgästerna
Sarah Waters
(Natur & Kultur)
Sarah Waters är tillbaka med en kritikerrosad roman om passion, svartsjuka och brott i tjugotalets London. ”Precis som i alla Waters romaner kommer du att vara fast efter en enda sida. Hyresgästerna är kronan på verket för hennes begåvning”, skriver New York Times. Wow!
10 april
April i Anhörigsverige
Susanna Alakoski
(Albert Bonniers)
Litteraturhistorien igenom super män grandiost. Missbrukaren står i fokus. Kvinnorna gestaltas som medberoende alkoholistfruar, oavsett klasstillhörighet. När äntligen alkoholistbarn och andra anhöriga tillåts träda fram på den litterära arenan och vittnar de om en totalt oglamourös tillvaro, där tillitsbrist, förnekelse, rädsla, gränslöshet och otrygghet finns bland ledorden. April i Anhörigsverige tar vid där Oktober i Fattigsverige slutade.
15 april
Oscar Levertins vänner
Martina Montelius
(Atlas)
62-åriga Boel är en kulturtant med ett vilt känsloliv, är fullständigt förlamad av ångest, vrede och sexuellt begär. På en kryssning bestämmer hon sig för att släppa alla hämningar. Jag förväntar mig en erotisk och becksvart bärsärkagång med sjukt mycket smart och snuskig humor.
6 maj
Maddaddam
Margaret Atwood
(Norstedts)
Sträckläs de föregående böckerna i trilogin, Oryx och Crake och Syndaflodens år. Beställ sedan en veckas chartersemester – och plöj.
15 maj
Knark – en svensk historia
Magnus Linton
(Atlas)
Svensk narkotikapolitik, en välfärdshistorisk succé, enligt vissa, medan andra hävdar att den dödat, sårat och marginaliserat människor. Lintons nya är ett gatureportage om svensk narkotikapolitik, dess dubbelmoral, politiska rötter och sannolika framtid.