BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Zombiegenren inbjuder till att tänka, vad skulle jag göra i den här situationen? De flesta som kommer och lyssnar har tänkt på det, men det är inte säkert att de har så bra koll på vad som krävs. I stället utgår man ofta från myter kring katastrofbeteenden eller hur det är i film. Då kan det vara intressant att få ett forskningsperspektiv, som jag försöker ha, säger Herman Geijer.
Blev sommarvärd
Att Herman Geijer blev zombieöverlevnadsexpert började med just den frågan: vad skulle han själv göra i den situationen? Frågan fick honom att starta en ABF-kurs om zombier och överlevnadsstrategier som blev väldigt populär och som resulterade i boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”, som i sin tur gjorde att han blev framröstad som lyssnarnas sommarvärd år 2015.
Nu är han aktuell med boken ”Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig”.
– Jag ville med den här boken gå lite djupare och titta på vilka egenskaper och förmågor som behövs vid kriser och katastrofer. Vilka människor överlever katastrofer i större utsträckning, är det några karaktärsdrag eller förmågor som gör att vissa klarar att återhämta sig bättre?
– Det har jag gjort genom att titta på forskning och intervjua många överlevnadsexperter. Utifrån det har jag lyckats hitta tolv olika grejer som jag tror är bra att träna upp för att kunna hantera en katastrof eller en kris av något slag, säger Herman Geijer.
Inga egoister
Det handlar om allt från fysisk träning och att lära känna sina grannar till att ha något att leva för, berättar han.
– Det är inte en bok om hur man bygger ett vindskydd i skogen utan handlar mer om hur man kan anpassa sina vanliga liv, så som folk lever mest, till att bli mer motståndskraftiga mot påfrestningar. Jag utgår från att man inte ska behöva göra om allt i sin vardag, köpa ett ton konservburkar, flytta till en öde ö eller börja med självhushållning.
– Jag tror att det är mycket viktigare att lära känna sina grannar. När något händer kan man lösa situationer tillsammans och hitta sätt att komma runt olika hinder. Att göra saker med andra, det tror jag är en mycket bättre lösning.
Att människor innerst inne är egoistiska varelser är en föreställning som inte stämmer, menar Herman Geijer.
– Det är en produkt av en samhällsidé om att civilisationen finns för att tämja vårt djuriska inre. Men egentligen verkar det vara tvärtom, folk beter sig bättre och blir mer solidariska vid katastrofer, när civilisationens fernissa försvinner.
Bra metafor
Även om Herman Geijer egentligen inte tror på att en zombie-apokalyps är möjlig så tycker han att det är en bra metafor för ett samhälle i kris. I övrigt är zombier mer nedtonade i den nya boken.
– Jag tycker fortfarande att zombieapokalypsen är en väldigt bra metafor för att allting som kan gå snett går snett. Vi vet inte vad som kan hända, vilken nästa katastrof blir och då är det bra att förbereda sig så brett som möjligt.
– Zombietrenden som vi ser i dag tror jag handlar om en rädsla för naturkrafterna och det vi inte kan kontrollera. Det som kommer som vi inte kan resonera med utan som vi bara kan hantera, precis som zombier. Det kan vara naturkatastrofer, pandemier, ekonomiska kriser.
För den som är rädd och har ångest över framtida oväntade katastrofer kan det underlätta att förbereda sig.
– Vi kan som individer inte påverka att vattennivån kommer att stiga eller att vädret kommer bli mer extremt. Men vi kan påverka hur vi påverkas av det och vilka konsekvenser det för våra vardagsliv.