– Man kan exempelvis använda sina tre minuter till att framföra flera limerickar eller dikter, berättar Michael Horvath.
Ingen rekvisita
Deltagarna får absolut inte använda någon form av rekvisita för då blir de diskade efteråt. Däremot får de ta med sig ett papper med stödord upp på scenen.
– En gång var det en tävlande som läste en dikt om snö och under tiden rev sönder lappen med stödord. I slutet kastade personen pappersbitarna över sig som ett snöfall. Både stämningsfullt och effektfullt, men personen blev diskvalificerad efteråt för att ha använt rekvisita, berättar Michael Horvath.
Han tävlade själv första gången i poetry slam 2005. Men nu är det några år sedan han deltog.
– Jag var med i laget som kom trea på SM för två år sedan. Sedan dess har jag inte tävlat, men om lusten faller på kanske jag börjar med poetry slam igen, säger han.
Behov av att uttrycka sig
Den första deltävlingen är torsdagen den 25 februari.
– Det är två deltävlingar och en final. Men om det är många som anmäler sig kör vi tre deltävlingar. Det går att anmäla sig samma dag som deltävlingen är, säger Sarah Broberg, teaterchef på Martin Mutter.
Hon tycker att det ska bli spännande att öppna teatern för amatörer, för merparten av dem som tävlar i poetry slam är amatörer.
– Det finns många människor som har ett behov av att uttrycka sig i ord, och då är det vår skyldighet att se till att deras ord blir hörda. Det saknas en öppen scen för poeter och andra som vill uttrycka sig i Örebro, säger hon.
– Poetry slam fungerar som det första steget för många, Bob Hansson höll exempelvis på med poetry slam på 90-talet. Du ska skriva något för tre minuters framträdande. Om du sitter och skriver och får ihop en timme så är det inte poetry slam, då har du skrivit en föreställning, säger Michael Horvath.
Lagdel fått stor betydelse
Fyra personer ska tas ut till SM, för där tävlar deltagarna både individuellt och i lag. Michael Horvath berättar att lagdelen har fått allt större betydelse i SM. Vilka det blir bestämmer en jury som tas ut bland publiken. Det ska vara fem jurygrupper som ska spegla publikens bredd, till exempel gamla, unga, kvinnor och män.
– Jäv får inte förekomma, man får inte sitta i juryn om man känner någon av dem som tävlar. Är publiken liten kan det skapa problem, då får man välja dem som är minst jäviga, säger Michael Horvath.
Juryn sätter poäng på deltagarna, skalan är noll till tio.
– Men vi brukar säga tre till tio för att ingen ska få noll poäng, fortsätter Michael Horvath.
Fotnot: Deltävlingar är den 25/2 och 3/3. Det går att anmäla sig samma dag. Finalen är den 17/3 och SM arrangeras i Stockholm i maj.