BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det som är vårt är inte en dokumentär pjäs, men visst finns vissa likheter med verkligheten. Under 2015 skedde det omtalade Biblioteksupproret i Ramsberg, i norra delen av länet. Ett grupp engagerade bybor såg till att bygdens biblioteksböcker gömdes undan när kommunen ville lägga ner biblioteket.
– Det var en sådan symbolisk handling som sätter fingret på nedmonteringen av landsbygden. Men det är viktigt att påpeka att vår föreställning alltså inte är dokumentär. Däremot träffade vi gruppen i Ramsberg för att få en ordentlig bild av vad som hade hänt, men det skedde sent i vår process.
Hög igenkänningsfaktor
Det som är vårt utspelar sig i nutid någonstans i Örebro län. Landsorten har monterats ner under många år och flyttat till centralorten. När beskedet om att bygdens bibliotek ska stänga för gott samlas en grupp människor som känner att det nu får vara nog. En av skådespelarna i ensemblen är Frida Beckman som ursprungligen kommer från Askersund. Frida Beckman spelar hemvändaren Katrin som är på väg att bli utbränd och därför bestämmer sig för att flytta hem till mamma Sally, som spelas av Veronica Björnstrand.
– Det känns väldigt roligt att göra den här rollen och visst får jag tankar på specifika personer i Askersund, säger Frida Beckman.
Efter att ha vuxit upp i en småstad är igenkänningsfaktorn i föreställningen hög.
– Det handlar ju om att en del människor bor på fel plats och drömmer sig bort, medan andra känner att det är helt rätt plats men de vill agera och förändra, säger Frida Beckman.
År 2001 tog hon studenten från estetiska programmet på Karolinska skolan och sedan gick flytten till Stockholm. Och nu är hon alltså tillbaka i Örebro.
– Det här med att vända tillbaka, det skulle ju kunna vara jag. Jag har inte haft tankar om att flytta tillbaka till just Askersund, men flytten har gått från Stockholm till Strängnäs, så visst lockade småstaden igen.
Inte känna sig ensamma
Både Frida Beckman och Veronica Björnstrand tycker att pjäsens ämne är viktigt att belysa. För även om handlingen är fiktiv bygger den på vad som just nu sker runt om i hela landet.
– Man läser ju om liknande verkliga händelser regelbundet och därför känns det helt rätt i tiden. När vi mötte Ramsbergsborna blev det extra tydligt att de känner igen sig i frågan och de ska inte känna sig ensamma i kampen, säger Veronica Björnstrand.
Mötet beskriver de alla tre som något väldigt bra och givande.
– Jag blev peppad. Det blev så tydligt att den här händelsen har fört dem samman. Det har byggt en gemenskap, säger Frida Beckman.
Rolig upplevelse
Målet är att få publiken att skratta. Men även om det är en rolig pjäs är den också bitvis är sorglig.
– Jag brukar säga att föreställningen har tänder, den bits lite, den är inte mjäkig utan behandlar viktiga frågor, avslutar Anders Duus.