Många ser nog svärd, fantasy och medeltidsklänningar i sammet framför sig när de tänker på lajv. Men det går förstås att lajva precis vad som helst. Amanda Möller, administratör för scenkonst på ABF Stockholm, fick idén att lajva arbetarrörelse efter att hon deltagit i ett Suffragett-lajv.
– ABF Stockholm fyller 100 år det uppmärksammar vi på många olika sätt. Bland annat har vi skapat det här lajvet, berättar Amanda Möller för ETC. Hon är initiativtagare och projektledare för lajvet som är ett samarbete med Kommunal och Sverok, en ungdomsorganisation för spel och spelkultur.
– Vi ville gestalta delar ur de här 100 åren. Krocka dåtiden mot vår samtid och på det sättet få en bredare förståelse för vad arbetarrörelsen har varit och vad vi är nu. Vi spelar tre olika studiecirklar från tre olika årtal från de här 100 åren. Vi kommer lajva 1917, 1942 och 1967. Vi utgick från 1917, det året är så pass speciellt, både ur ett arbetarrörelseperspektiv och ett världsperspektiv. Det hände så otroligt mycket det året. Det kändes viktigt att få med. Sedan är det nedslag med 25 års mellanrum.
– Det vi också utgick från var material från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Det finns väldigt mycket bevarat från just ABF Stockholm.
Hur dramatiskt kan det bli att lajva en studiecirkel?
– Det här lajvet bygger dels på rent historiska fakta, men också en del fabulerande. Det är kryddat med lite extra konflikter. Cirkeln 1917 handlar om facklig socialism. Den baserar sig på att det var så stor splittring inom arbetarrörelsen under det här året. Många var mer inne på en mer revolutionär bana och ville gå i Rysslands fotspår. Det var också hungerkravaller. Det finns mycket samhällelig kontext att föra in i den här studiecirkeln. Deltagarna får varsin roll, med varsin livssituation och historia som deltagarna får iklä sig. Det kan finnas privata konflikter mellan rollerna och så finns de båda falangerna, den mer revolutionära och den reformistiska, representerade.
Vad handlar de andra årtalen om?
– 1942 är det mitt under andra världskriget. De flesta män är inkallade. Kvinnor fick gå in och ta över väldigt många samhällsfunktioner. Studiecirkeln handlar om luftskydd. Vad du ska göra om det blir ett flyganfall. Det var väldigt vanligt med sådana cirklar.
– 1967 då är det Vietnamkrig. Den bygger helt på en autentisk studieplan och det är en diskussionscirkel för Vietnamaktivister.
Vad finns det för fördelar med lajvformen?
– Det går inte att återskapa historien. Men om du själv sätter dig i en situation där du måste leva dig in i hur det skulle kunna ha gått till, så ger det en helt annan bild än om du läser en bok. Vi vill hitta nya vägar att folkbilda.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.