Moskéns rektor Chems-Eddine Hafiz är sedan länge en känd personlighet i Frankrike. Tidigare var han jurist för en annan viktig muslimsk organisation: Det franska rådet för den muslimska tron, CFCM.
Drivande bakom Charlie Hebdo-rättegång
Han representerade dem då i en medialt uppmärksammad rättegång: Den mot satirtidningen Charlie Hebdo år 2006. Tidningen hade publicerat karikatyrer av profeten Muhammed som rådet menade var av hatisk karaktär. Charlie Hebdo vann i rätten men uppmärksamheten ledde till att redaktionen blev måltavla för islamistiska fundamentalister. De har sedan dess levt under konstant dödshot med polisskydd och fått utstå flera mordförsök – såväl före som efter attacken 2015 då 12 personer mördades – i och runt redaktionen. Bröderna som låg bakom dådet sa att de gjorde det i Islams namn.
– Inga andra än mördarna och de extremister som uppmuntrar till våld är skyldiga till dådet och andra liknande dåd. Det är ett brott mot oss alla. Även vi muslimer drabbades av sorgen och ett av offren var dessutom muslim, säger Chems-Eddine Hafiz.
– Det vi gjorde var att pröva det hela juridiskt och jag vill vara exakt: de publicerade ett tiotal karikatyrer av profeten men vi prövade bara två av dem juridiskt. Det juridiska förloppet fick ha sin gång och vi accepterade utfallet. Det är raka motsatsen till extremism, säger Chems-Eddine Hafiz.
Bara för att någon är en stor, geniförklarad författare har den inte rätt att säga vad som helst.
I slutet av 2022 deltog författaren Michel Houellebecq i ett samtal med filosofen Michel Onfray som publicerades i tidskriften Front Populaire. Författaren och filosofen diskuterade bland annat islam och det var då Michel Houellebecq gjorde sina kritiserade uttalanden.
– När hela områden hamnar under islamisk kontroll tror jag att det kommer att göras motstånd. Det kommer att förekomma attentat och skjutningar i moskéer och caféer dit främst muslimer går. I korthet: Bataclan fast tvärtom, sa Houellebecq då.
Anmälde Houellebecq
Michel Houellebecq talade också om den franska ”de souche-befolkningen”, vilket kan översättas till etniska fransmän eller ”medelfransson”, som han menade ”bara önskar att muslimerna ska assimilera sig och sluta råna och attackera befolkningen. Eller, en annan lösning: att de åker härifrån”.
För de uttalandena beslöt sig den stora moskén i Paris att anmäla honom.
– Att tala svepande om muslimer som rånare och våldsmakare och dessutom kalla skjutningar mot muslimer för ”motstånd” är essentialistiskt. Han talade inte om fundamentalister eller extremister utan om muslimer. De uttalandena ville vi pröva juridiskt, som uppvigling till hat. Den franska yttrandefriheten har begränsningar. Friheten gäller exempelvis inte förtal, hat eller uppvigling, säger Chems-Eddine Hafiz.
Han menar att det är skillnad på att skriva en roman, som exempelvis Houellebecqs ”Underkastelse” och att uttrycka sig i tidningen:
– I en roman är författaren är fri i sitt konstnärliga utövande men det är en annan sak när han uttalar sig som privatperson.
Många menar att ni genom att anmäla honom gör honom till måltavla för islamistisk extremism, precis som det som skedde med Charlie Hebdo?
– Jag skulle säga att få människor är så medvetna om det som jag. Men sedan undrar jag: vad ska vi göra då? Acceptera hat och uppvigling? Franska muslimer är franska medborgare som alla andra och när vi utsätts för hets har vi rätt till en juridisk prövning. Allt annat vore rättsvidrigt och att låta våld och extremism härska. Bara för att någon är en stor, geniförklarad författare har den inte rätt att säga vad som helst, säger han.
Först svarade Houellebecq kaxigt på anmälningshotet via en text i tidningen Le Point. Han skrev då att han var ”deltidsislamofob”.
”Vill inte såra muslimer”
Men sedan initierade den franske storrabbinen Haïm Korsia ett möte mellan Chems-Eddine Hafiz och Michel Houellebecq. Texten om samtalet mellan Onfray och Houellebecq ska bli bok och efter mötet mellan författaren och rektorn sände Houellebecq ut ett pressmeddelande:
”Nu är det så att det ska bli en bok av våra samtal. Jag är djupt fäst vid texten men jag vill medge att just de paragraferna är otydliga. Jag kommer därför att byta ut dem i den kommande upplagan, med paragrafer där jag bättre förklarar min mening och som, hoppas jag, inte sårar muslimerna.”
– Det var ett fint möte och det var han som föreslog ändringarna, inte vi, säger Chems-Eddine Hafiz.
Den stora moskén har nu dragit tillbaka sin anmälan.
Samtidigt har Charlie Hebdo återigen hamnat i blåsväder. Efter att ha utlyst karikatyrer på ayatolla Ali Khamenei och mullorna till en tävling har Iran hotat Frankrike med repressalier. Charlie Hebdo svarade med fler teckningar.
Många jämför Irans reaktion med Turkiets på den upp-och-nedhängda Erdogandockan utanför Stockholms stadshus förra veckan.
– Jag tycker sällan om Charlie Hebdos konst personligen. Flera gånger har de gått över gränsen. Men jag önskar tidningen ett långt liv. De har rätt att rita teckningar, punkt slut. Vi uppmanar alla som tar illa upp att helt enkelt ignorera tidningen.
Chems-Eddine Hafiz menar också att det är skillnad på att rikta kritik mot statschefer med stor makt och en hel folkgrupp som exempelvis muslimer – vanliga medborgare som bara försöker leva sina liv.
– Länge leve demokratin och rättsstaten. Så därför säger jag också: länge leve Charlie Hebdo och Michel Houellebecq, säger Chems-Eddine Hafiz.
Tidslinje
2006
• Satirtidningen Charlie Hebdo publicerar karikatyrer av profeten Muhammed, i stöd till danska Jyllandsposten som gjort detsamma.
• Franska muslimska organisationer, representerade av Chems-Eddine Hafiz, anmäler tidningen. Det ger medial uppmärksamhet och hotbilden mot redaktionen ökar.
2015
• Två bröder mördar 12 personer i och runt Charlie Hebdos reaktion. De säger sig göra det i islams namn.
2022
• Tidningen Charlie Hebdo utlyser en teckningstävling om vem som bäst kan håna Irans mullor – med anledning av det folkliga upproret i landet.
• Irans myndigheter reagerar med att hota Frankrike med repressalier. Charlie Hebdo svarar med att publicera ytterligare karikatyrer.
• Michel Houellebecq uttalar sig som privatperson i ett samtal om muslimer som våldsverkare och kallar skjutningar mot muslimer för ”motstånd”.
• Franska muslimer anmäler Houellebecq för uppvigling till hat.
2023
• Michel Houellebecq träffar Chems-Eddine Hafiz och lovar därefter att han ska ”förtydliga” uttalandena som ska publiceras i bokform så att de förhoppningsvis inte sårar muslimer. Anmälan dras tillbaka.