Genom dottern Isabella Rossellini har regissören Stig Björkman fått möjligheten att berätta legenden Ingrid Bergmans egen historia, med hennes egna ord och bilder. Stig Björkman har fått fri tillgång till Ingrid Bergmans dagböcker, brev, privata filmarkiv och fotografier.
– Hon hade samlat på sig otroligt mycket film på Super 8-format. Hon hade en tragisk bakgrund med en mor som dog när hon var bara tre år och en far som dog när hon var 13. Hon började skriva dagböcker redan vid tio års ålder.
– Jag tror att hennes samling, som hon släpade med sig från Sverige till USA och överallt dit hon flyttade, var ett sätt för henne att behålla sin familj, säger Stig Björkman som också vill lyfta fram att Ingrid Bergman var en modern och stark kvinna som på många sätt var före sin tid.
– När vi påbörjade det här arbetet var jag lika okunnig om Ingrid Bergmans egen historia som alla andra. Men bakom det vackra ansiktet på filmaffischerna fanns en modern kvinnoförkämpe, som verkligen appellerar till vår samtid, säger Stig Björkman.
Aerobics – A Love Story
Biopremiär den 4:e september
Filmen handlar om Maria som har en intellektuell funktionsnedsättning och bor tillsammans med sin överbeskyddande syster Helen. Då Maria träffar den deprimerade tv-producenten Janne inleds en varm och finstämd kärlekshistoria, men omgivningen säger ifrån och paret tvingas kämpa för rätten till att få älska.
– Till följd av samhällets normer har de förlorat rätten till sitt eget hjärta. Jag jobbar i vanliga fall som reklammakare och filmar det vackra folket. Jag ville utmana vilken sorts människor och kroppar som får medverka i en film, säger regissören Anders Rune.
Så ock på jorden
Biopremiär den 4:e september
Detta är Kay Pollaks fristående fortsättning på succén Så som i himmelen, som drog 1,4 miljoner svenskar till biograferna. Lena tackar efter stor tvekan ja till att ta ansvar för musiken i byns folktomma kyrka, men hennes arbetsmetoder provocerar många på orten. Huvudrollen spelas av Frida Hallgren.
– Så som i himmelen är onekligen en tung ryggsäck att bära, men vi har bara kört på och har haft väldigt roligt under inspelningen av den här filmen, säger regissören Kay Pollak och säger att hans filmer ska vara som en berg-och-dalbana.
– Jag vill ha starka intryck i mina filmer. Det ska gå upp, ned och bjudas på oväntade överraskningar, säger han.
Flocken
Biopremiär den 11:e september
I ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll anklagar Jennifer en av sina skolkamrater för våldtäkt. Många i byn är övertygade om att Jennifer ljuger och ryktet sprider sig snabbt. Det blir början på en hetsjakt på Jennifer och hennes familj. Beata Gårdeler som regisserat förklarar att alla skådespelare är amatörer och att hon fick leta länge innan hon fann de rätta för rollerna.
– Han som spelar Alexander fick vi tjata på, han ville hellre meka med bilar och var inte så intresserad. Fatime Azemi som spelar huvudrollen har själv ett tungt bagage, det var nog avgörande för att berättelsen skulle fungera, säger hon.
Producenten Agneta Birkeland menar att det finns ett djupt glapp mellan unga och vuxna, som avgör vad man vågar berätta.
– Därför är den här filmen viktig, för att överbrygga det glappet. Vuxenvärlden sviker både offer och förövare. Det är en oerhört viktig berättelse, säger hon.
Min lilla syster
Biopremiär den 18:e september
Stella är tolv år och ser upp till sin perfekta storasyster Katja, konståkningstalangen som tycks lyckas med allt. Men Stellas värld ställs på ända när hon upptäcker att Katja brottas med anorexi. Filmens regissör Susanna Lenken säger att filmen vänder sig till såväl unga som äldre.
– Det finns otroligt många filmer om alkoholism och drogmissbruk, men jag har aldrig sett någon om ätstörningar. Därför ville jag göra denna. Ätstörningar är också en form av missbruk. Filmen speglar hur svårt det är att hjälpa någon som mår dåligt, hur maktlös man kan känna sig, säger hon.
Taikon
Biopremiär den 2:a oktober
Böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra största barnboksförfattare. Mindre känd är Taikons kamp för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 60- och 70-talet. I Gellert Tamas och Lawen Mohtadis dokumentär, baserad på Mohtadis bok, får vi följa hur romerna lämnas utanför då folkhemmet växer fram i Olof Palmes Sverige.
– Gellert Tamas ringde mig dagen efter att han fått boken av mig och ville att vi skulle göra en film. Så filmarbetet påbörjades på en gång, säger författaren Lawen Mohtadi.
– Filmen handlar om människorättskämpen Katarina Taikon. Kvinnan som lär sig läsa när hon är 26 år och sedan förändrar Sverige samt blir en bästsäljande författare. Hon var Sveriges svar på Martin Luther King, säger Gellert Tamas.
Tjuvheder
Biopremiär den 16:e oktober
En socialrealistisk dramathriller om gatulangaren Minnas kamp för att överleva. En berättelse om samhällets brist på solidaritet och omgivningens syn på människor som inte klarar av att leva upp till rådande normer. Medverkande skådespelare är Malin Levanon och Lo Kauppi samt flera missbrukare, hemlösa och före detta yrkeskriminella som handplockats till filmen.
– 95 procent av de medverkande framför kameran är inte skådespelare utan har castats utifrån erfarenheter. Den här filmen handlar om att ge en röst åt de människor vi annars bara skyndar förbi. Och de som medverkat känner att manuset är skrivet med stor respekt, säger Malin Levanon som spelar Minna.
En man som heter Ove
Biopremiär den 25:e december
• 59-årige Ove är kvarterets vresiga ordningsman som avsatts som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han fan i. Ove vet vad som är rätt och förmedlar det mer än gärna till sin omgivning. Rättshaveristen Ove är i själva verket djupt olycklig sedan hans fru gått bort och klarar inte ens av att ta livet av sig.
– Ove gör det där som vi andra bara tänker. Det var en väldigt lustfylld karaktär att spela. Han är som en kinesisk ask med många hemligheter. Han är drastisk, rolig och känslig. Jag tror vi alla känner en Ove, säger Rolf Lassgård.