Nypremiär för ”Ned med vapnen”, som bygger på Nobelpristagarens Bertha von Suttners roman och bestseller från 1889 med samma titel. Berättelsen kretsar kring hjältinnan och fredsaktivisten Marta, generalens dotter, som också gifter sig med en militär. Hon lever i en värld som styrs av män och deras krig men Marta blir pacifist.
Kulturhuset Stadsteater i Årsta Folkets hus, till och med den 13 september.
September
12/9
”Ifigenia i Aulis”, ett sorgespel om krigens oskyldiga offer. Om Ifigenia, kung Agamemmons dotter, som offras av sin far för att flottans fartyg ska få vind i seglen. Pjäsen, som skrevs av Euripides för 2400 år sedan, i en version av Jon Fosse, den norska dramatikens förgrundsgestalt. Bearbetad för Dramaten av Nadja Weiss och Irena Kraus.
Dramaten, Lilla Scenen, spelas till och med den 17 oktober.
14/9
”Orlando”, Virginia Woolfs storslagna klassiker om poeten och adelsmannen Orlando som bär alla tider, åldrar och kön inom sig, i en ny översättning av Sara Stridsberg. Orlando, som är omtalad för de mest välsvarvade ben en adelsman någonsin haft, börjar sin tidsresa på 1500-talet som Drottning Elizabeths ögonsten.
Malmö Stadsteater Hipp, Kalendergatan 12, Malmö. Spelas till och med den 19 oktober.
28/9
”Fedra/Hippolytos”, en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. I en version av Tora von Platen ges en ny bild. Vilken makt över sina liv har Fedra och Hippolytos, i skuggan av en auktoritär, våldsam man med hjältestatus? Hur påverkas maktbalansen när patriarken försvinner? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet?
Dramaten, Scenkonstmuseet Stora salen, Sibyllegatan 2, Stockholm. Spelas till och med den 12 november.
Oktober
4/10
Premiär för ”Riddare av tusen äventyr” – en föreställning om den svenska flickscoutrörelsens historia. Regissören Linda Forsell har hämtat idéer och material ur historikens Bodil Formarks avhandling ”Den välsituerade flickan”, som handlar om rörelsen under perioden 1910–1960. Ett alternativ till den ofta reproducerade berättelsen om flickan som offer, om flickan i det offentliga rummet och om hur flickscoutrörelsen gav flickor en chans att utvecklas fria från mäns blickar.
Teater: Scenkonstkollektivet PotatoPotato, Rolfsgatan 5, Malmö. Föreställningen åker på turné till Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå, och visas både för allmänheten och som skolföreställning för högstadier och gymnasier.
Spelas till och med den 9 december, då den visas I Umeå folkets hus.
November
22/10
”Arga änkan”, en nyskriven komedi som bygger på Minna Lindgrens hyllade roman med samma namn. Ulla-Riita har alltid levt ett ordningsamt liv. När hennes make dör ser alla den 74-åriga änkan som en bräcklig åldring som förbereder sig för sin egen död. Men ingenting kunde vara mer fel.
Ingår i Riksteaterns digitala satsning. Spelas på Helsingfors Stadsteater och visas live på biografer runt om i Sverige.
30/10
Urpremiär för ”Nuckan”, en dramatisering av Malin Lindroths roman med samma namn. Om kvinnan som har haft både pojkvän, svärmor och köksmaskiner, men som gör slut och bryter upp. Vid 50 års ålder sitter hon ensam. Hon har varit förälskad många gånger, men alltid i fel man. Nu är hon nuckan på glasberget – redo att ta plats.
Kulturhuset Stadsteatern, Årsta Folkets hus. Spelas till och med den 14 december.
December
6/10
”Vem är Schmitz?” utspelar sig på ett företag där den anställda S under en affärsresa förvandlar sig från kvinna till man för att lugna leverantörerna i Pakistan och som genom det räddar det globala bolagets intressen. Efter lyckade förhandlingar fortsätter hon uppträda som man, vilket väcker frågor och vållar nya problem.
Studion, Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen 4, Göteborg. Spelas till och med den 20 december.