Alex Jones, mannen bakom den högerextrem och konspirationsälskande sajten Infowars, ångar på över asfaltsplanen utanför idrottsarenan där Donald Trump senare på kvällen ska acceptera nomineringen till republikanernas presidentkandidat. Jones har precis stormat ut från media-centret där han försökt starta ett bråk med programledaren för nyhetsshowen ”The young Turks”, Cenk Uygur, genom att kliva in i dennes direktsändning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu vill Alex Jones bli intervjuad om händelsen och en grupp reportrar som inte var med inne på presscentret omringar honom. Vid Alex Jones sida befinner sig två ökända personer ur den amerikanska politiska historien – Roger Stone och Richard Nixon. Roger Stone – politisk konsult som haft ett finger med i spelet inom amerikansk politik i snart 50 år, enligt egen utsago en ”dirty trickster” och före detta officiell rådgivare inom Trumps kampanjstab – har en stor tatuering av ex-presidenten mellan skulderbladen.
Ung fulspelare
Redan som 19-åring tog sig Roger Stone in i maktens innersta kärna, han jobbade då åt Richard Nixon, som fortfarande är en av Stones hjältar. Det var här hans i dag grundmurade rykte som fulspelare i de politiska korridorerna grundlades. Under Richard Nixons primärvalskampanj mot Pete McCloskey skänkte Roger Stone pengar till Pete McClosky men inte under det egna namnet utan underskrivet med Young Socialist Alliance. Han överlämnade sedan själv kvittot till en lokaltidning som ”avslöjade” att Pete McCloskey tagit emot pengar från socialister, något som givetvis inte accepterades av republikanerna.
Kompis med Trump
Det var redan under tiden som kampanjarbetare åt Richard Nixon på 1970-talet som Roger Stone började använda sig av ett motto han fortfarande gärna hänvisar till: -”Attack, attack, attack. Never defend”. Samma motto har präglat Donald Trumps presidentvalskampanj, en kampanj som Roger Stone är högst delaktig i. Donald Trump och Roger Stone har varit vänner sedan 1980-talet då de båda befann sig i kretsen kring den ljusskygge advokaten Roy Cohn, känd som kommunistjägaren Joseph McCarthys högra hand. Det var Roger Stone som redan på 1980-talet såg Donald Trumps potential som populistisk politiker och började peppa honom på att ställa upp. Det var nära att Donald Trump ställde upp redan 2012, enligt Roger Stone.
USA, maj 2016
Roger Stone har ingen officiell position i president Trumps administration. Redan under hösten 2015 lämnade Roger Stone kampanjen. Enligt Donald Trump och dåvarande kampanjchefen Corey Lewandowski fick han sparken. Stone själv menar att han valde att gå. Både Donald Trump och Roger Stone bekräftar dock att de fortsatt hålla kontakt. I dag beskrivs han ofta som Donald Trumps förtrogne.
Den dandylika Roger Stone, ofta iklädd kritstrecksrandig kostym, har en förkärlek för att skapa drama kring sig själv. I början av året påstod han sig ha blivit förgiftad med polonium, samma substans som dödade den ryske avhopparen Alexander Litvinenko för ett decennium sedan. I början av maj ska någon ha försökt köra över honom i närheten av hemmet i Florida, något han rapporterade till pressen men inte till polisen.
Mästerlig dyngspridare
Han är en mästare på att sprida skit om andra men har också drabbats av en egen skandal även om det var ett tag sedan. När Roger Stone arbetade för den republikanske presidentkandidaten Bob Doles valkampanj 1996 avslöjades det att han hade satt in en kontaktannons där han tillsammans med sin fru sökte andra par att ha gruppsex med. Det blev väl magstarkt för republikanerna och Stone tvingades lämna skeppet.
Några år senare skulle intresset för sex ta honom till en swingersklubb i Miami där han otroligt lägligt kom i kontakt med en prostituerad kvinna som sa sig ha varit en av många kunder till den demokratiska, mycket populära New York-senatorn Eliot Spitzer. Skandalen tvingade Eliot Spitzer att avgå i mars 2008.
Roger Stone skryter gärna med sin inblandning i både det ena och det andra, bland annat om sina kontakter med Wikileaks. Han ska i förväg ha känt till läckorna från det demokratiska partiet som Wikileaks släppte under valrörelsen. Hur mycket han egentligen visste är oklart, många menar dock att Roger Stone då och då överdriver sin roll, allt för att cementera sitt hårdföra rykte ytterligare.
Performancekonst?
Infowars Alex Jones ligger just nu i vårdnadstvist med sin ex-fru och under domstolsförhandlingen hävdade hans advokat att den svavelosande figur lyssnarna möter inte är den verklige Alex Jones: det är performancekonst. Hur verklig är då den Roger Stone som amerikanerna möter? ”Blanda inte ihop mig med den Stephen Colbert-aktiga karaktären jag ofta spelar”, säger han själv i dokumentären.
I en scen i filmen introducerar Roger Stone filmteamet för sin mamma, vilken han själv jämför med mamman i tv-serien ”Sopranos”.
– Det här är liberala filmmakare, så de är inte pålitliga, säger han till henne åtminstone halvt på skämt.
Dokumentärens titel, ”Get me Roger Stone”, syftar kanske främst på jakten på Roger Stones professionella tjänster. Det skulle dock även kunna vara ett vanligt utrop på redaktioner runt om i USA. Roger Stone får ofta kommentera och analysera politiska nyheter. I filmen varnar någon för att han lätt distraherar journalister, ett råd som även dokumentärmakarna själva kanske kunde ha lyssnat ännu hårdare på. Det är svårt att lämna biosalongen eller tv-soffan med det förakt för Roger Stone som han faktiskt förtjänar.
Även Donald Trump medverkar i dokumentären vid ett par tillfällen och bedyrar då hur mycket han uppskattar sin gamle vän. Kanske är verkligheten precis som Roger Stone vill ha den: ”Ett Trumpskt presidentskap inspirerat av en Stonesk filosofi.”