”Vill ni se tronsalen?” frågar kungen och alla barnen som fyller bänkarna vid den lilla scenen på stadsteatern Skärholmen jublar. Ganska länge har de suttit väldigt stilla och tittat på målningar av vita, medelålders kungar som tidigare regerat i slottet. Nu ska de få se de kungliga rikedomarna.
Ridån går upp och barnen bänkar sig än en gång. Kungen gör sig redo att gå in i tronsalen och visa barnen den obligatoriska hälsningsceremonin.
Viktigt gestalta makt
Maria Sundbom som spelar rollen som kung ,och som även samskrivit pjäsen med Martin Rosengardten, berättar att makt var en självklar gestaltning när de fick uppdraget att skapa en pjäs om rättvisa för barn.
– Det är vita män som står för den historiska maktbilden. Och för att förstå begreppet rättvisa valde vi att börja där på ett sätt som barnen förstod, säger Maria Sundbom.
Närmare slutscenen börjar det gå riktigt illa för kungen som välter en av guldpelarna i tronsalen och stökar till något förfärligt. Och då kommer det fram, att det egentligen var städerskan som klätt ut sig till kung och olovligt släppt in barnen i tronsalen.
”De blir väldigt bekymrade”
– Barnen är väldigt engagerade berättar Maria Sundbom, de springer fram och vill hjälpa mig att städa upp så att jag inte ska få problem, de blir väldigt bekymrade över hur det ska gå för städerskan. I slutscenen ringer jag upp den "riktiga" kungen för att berätta vad jag ställt till med och då var det ett barn som frågade om jag, som städerska, verkligen hade råd med en mobiltelefon. De är så medvetna om maktbalanserna i samhället.
I föreställningen Rättvisa zoomar man in på självklarheterna i dagens samhälle och låter barnen upptäcka sådant som vanligtvis tas för givet.
– När vi har gått igenom tavlorna och berättat om alla kungar så är det något barn till slut som frågar varför det inte sitter några drottningar på väggen, säger Maria Sundbom.