En av de viktigaste vägarna till kvinnors oberoende inom musik är teknologin. I dag tjuvkopplar programvaror som Garageband den patriarkala värdekedjan i musikbranschen. Genom att kunna skapa själv hemma i sovrummet kan kvinnor ta makten över sin egen musik och sitt uttryck, utan att behöva förhålla sig till, förändras, utsättas eller diskrimineras av män i maktpositioner. I den prisade dokumentären Sisters with Transistors berättas, med Laurie Anderson som ciceron, hur teknik varit ett sätt att spränga maktstrukturer sedan 1920-
talet. Filmen hyllar och synliggör kvinnliga syntpionjärer, som hittills raderats ur musikhistorien, och skildrar födelsen av den musik som ligger till grund för musiken i dag. Äkta elektrifierad girl power!
”Sisters with Transistors” finns att hyra på Vimeo.
Modig uppgörelse med Bert Karlsson
Album
Med bred popmusik som träffar unga flickor rakt i hjärtat vågar Molly Sandén göra mer motstånd än de flesta revolutionärer, när hon biter handen som föder henne. På albumet Dom ska veta sjunger hon om Bert Karlssons och managers som velat utnyttja och blåsa henne. Ett tillhörande magasin i begränsad upplaga lyfter kvinnliga medarbetare, hyllar systerskapet och berättar med Sandén som exempel hur förintande media och underhållningsbranschen kan vara.
”Men det va innan jag fick svälta, tills jag lyfte i korsetter, över scener som jag aldrig fick behålla, Om jag inte hade follow, om jag inte ville swallow”.
Tjatsex, skuld och tystnadskultur
Podd
Tjatsex, skuld, normalisering och tystnadskultur. Viktiga UR-podden Toxic - om relationer, gränser och våld pratar om det svåra, det som annars ofta tystas. Samtalen leds av poeten Nattalie Ström Bunpuckdee och hon gästas bland annat av rapparen och skådespelaren Beri Gerwise och studenten Victoria McCarthy.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.