Japanskt drama om övergrepp under WWII
Film
Regissören Kiyoshi Kurosawas namn är synonymt med japansk skräck. Hans nya film ”Wife of a Spy” hamnar snarare i facket romantiskt drama, men den innehåller också mörker hämtat från verkliga händelser. Satoko och Yusaku är ett gift par i japanska Kobe år 1940. Yusaku är politiskt liberal. Under en resa till det japanskockuperade kinesiska Manchuriet bevittnar han hur japanska soldater använder kemiska och biologiska vapen på lokalbefolkningen. När Yusaku arresteras hamnar ansvaret på Satoko att försvara sin man, men dramat slutar inte där. Filmen har premiär nu i helgen och vann nyligen Silverlejonet på filmfestivalen i Venedig. Bakgrundstemat är viktigt: glöm inte övergreppen som begicks också på andra sidan planeten, under andra världskriget.
Död rockhjälte toppar lyssningen
Musik
I förra veckan avled den amerikanska gitarrguden Eddie Van Halen, gitarrist i det legendariska rockbandet Van Halen, till följd av halscancer. Sedan stjärnans död den 6 oktober har bandets musik fått en boost. Analysföretaget Nielsen Music rapporterar att musiken streamats femton gånger mer i USA. Eddie Van Halen revolutionerade rockmusiken i slutet av 1970-talet med sin ”finger tapping”; tekniken där man använder bägge händerna för att spela på ett stränginstruments greppbräda. Gör er själva en tjänst och lyssna på Van Halens klassiska debutalbum med samma namn från 1978, och det berömda gitarrsolot i låten ”Eruption”. Det finns goda skäl till varför den här musiken aldrig blir gammal.
Historiskt om övervakning genom tiderna
Bok
Online-kommunikation, digitala spår och kamerorna i vårt moderna samhälle har gjort det lättare än någonsin förut att bevaka människor. Google och Facebook har skakats av övervakningsskandaler. Och vem minns inte 2010, när det avslöjades att USA:s ambassad i Stockholm i hemlighet registrerade svenska medborgare? Samtidigt är detta bara fortsättningen på en månghundraårig praktik hos makthavare. I ”Övervakningens historia – Från svarta kabinett till digital massövervakning” (Historiska Media, 2020) berättar historikern Andreas Marklund om spionage och informationsinsamling ända sedan 1500-talet. Fokus ligger främst på Skandinavien, men även Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA bockas av.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.