Levande TV-legend om klimatet och utmaningarna
Dokumentär
Den legendariske engelske naturprogramledaren David Attenborough slog ett nytt världsrekord i slutet av september, när han anslöt sig till Instagram och hade fått en miljon följare inom mindre än fem timmar. I sin första Instagramvideo varnade Attenborough för att kontinenter brinner, glaciärer smälter och korallrev dör. Några dagar senare hade hans nya – och kanske sista – dokumentär ”Life on Our Planet” premiär på Netflix. I dokumentären får vi följa hur världens natur har förstörts under Attenboroughs 60-åriga karriär som naturalist. Vi får förklarat just hur gigantiska klimatutmaningarna är. ”Det här är mitt vittnesmål och min framtidsvision”, säger Attenborough. Det är både sorgligt, vackert filmat och förbannat viktigt att se.
Fartfyllt om en ung kvinnlig Sherlock Holmes
Film
Har Sherlock Holmes en lillsyrra? Tydligen. I ”Enola Holmes” drar den knivskarpa tonårstjejen runt i 1800-talets London i jakten på sin försvunna mamma. Ofrivilligt dras hon in i mordkomplotten på en ung markis där demokratins utveckling ligger i vågskålen. Tempot är rasande, klipskt, och den knixiga berättelsen suger pedagogiskt in autentiska bombbyggande suffragetter ur historieböckerna. Det är action och spänning utan att bli allt för våldsamt så långfilmen passar från tween upp till pensionär. Roliga Millie Bobby Brown, Eleven i ”Stranger things”, äger skärmen som Enola Holmes. I biroller ser vi Henry Cavill som brorsan Sherlock och Helena Bonham Carter som rebellen mamma Holmes. På Netflix.
Samhällsanalytiskt om den svenska depressionen
Bok
Allt fler svenskar verkar lida av psykisk ohälsa. I Stockholm har antalet vuxna som får vård för ångest eller diagnosticerad depression fördubblats mellan 2006 och 2018. Över en miljon svenskar hämtar idag ut recept på antidepressiva läkemedel – fler än någonsin förut. Hur kan det se ut så här, när de flesta svenskar lever i ett välfärdssamhälle med större rikedom, frihet och fler livsmöjligheter än de flesta andra människor i världen har? I sin debutbok ”Olyckliga i paradiset” ifrågasätter psykiatern Christian Rück det som blivit vedertagna sanningar. Han visar att svenskarna inte alls mår mycket psykiskt sämre nu, jämfört med tidigare, men att någonting har hänt som får oss att registrera en förvärrad utveckling.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.