När den senaste versionen av Svenska akademiens ordlista, Saol, släpps i mitten av april är kulturtant ett av de 13 000 nya ord som letat sig in i verket, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.
En av dem som hyllat kulturtanten är serietecknaren Liv Strömquist som bland annat gjort en serie med namnet ”Det är sant, kulturtant”. Hon ser inträdet i Svenska akademiens ordlista som ett tecken på att kulturtant har blivit ett etablerat ord.
– Jag vet inte om det är ett framsteg. Det handlar om vilken värdering man lägger i det, säger hon.
Men kanske har ordet börjat laddas med en positiv betydelse för allt fler. Liv Strömquist tycker sig se en sådan trend.
– Det känns som att många kallar sig själva för kulturtanter. Även om de är ungdomar kan folk göra det. Det är något rätt så mysigt att vara en kulturtant, säger hon.
”Aktiv feministisk rörelse”
Att det blivit så är dock långt ifrån någon slump, snarare resultatet av en större feministiskt medvetenhet inom kulturområdet, tror Liv Strömquist.
– Det känns som att det har funnits en väldigt aktiv feministisk rörelse i Sverige, kanske framförallt de senaste fem åren, när det på riktigt känns som att det slagit igenom på kulturområdet. Att man har gått in med de feministiska glasögonen och inte bara tittat på frågor om lika lön och sådant. Utan även saker som om dj:s är män eller kvinnor, vilka som producerar kultur och vilka som konsumerar. Att det känns lite märkligt att höja dem som producerar, och sänka dem som konsumerar, säger hon.
Förses med varningstext
Kriterierna för att kvala in på listan är att ordet ska vara i allmänt språkbruk och fylla en funktion. Ett annat nytt ord som nu blivit så etablerat att det kvalificerat sig in på listan är pronomenet hen, som under året varit omdebatterat.
– Det är otroligt sällan ett nytt pronomen kommer in i språket. Reaktionerna har varit blandade, både positiva och negativa. Vi brukar svara att man inte behöver använda det själv men att ordet är vanligt och fyller ett behov, säger Sven-Göran Malmgren, som är huvudredaktör för Saol, till Kulturnytt.
Nytt för i år är också att vissa kränkande ord för första gången försetts med en sorts varningstext. Vid orden ”neger”, ”zigenare” och ”lapp” råds folk istället att använda uttrycken svart, rom och same.
– Ord är alltid jätteviktiga. Det handlar om hur man beskriver verkligheten och det i sin tur kan ha olika motiv, säger Sven-Göran Malmgren till Kulturnytt.