Snöflingorna kom tidigt i år, konstaterar Kristofer Andersson när han listar månadens viktigaste personer i kulturlivet.
Bild: Heiko Junge/NTB, Stina Stjernkvist/TT, Emil Malmborg, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Kristofer Andersson utser månadens mäktigaste kulturarbetare – i alla fält. Listan tar hänsyn till ett flertal särskilt utvalda parametrar. Bland annat: originalitet, självständighet, engagemang, ekonomiska förutsättningar, estetisk förståelse, samt intensitet och komplexitet.
Urvalet sker från en sammantagen och självständig bedömning.
Horace Engdahl har tydligt tappat greppet om Svenska Akademien i allmänhet och Nobelpriset i litteratur i synnerhet. De senaste årens pristagare bär istället stol nummer 13:s estetiska sigill, hämtat direkt från en bokcirkel i en bostadsrättsförening nära dig.
2 Lars Trägårdh (utredare)
Kommittén ”En kulturkanon för Sverige” drabbades nyligen av ett avhopp i form av dess minst namnkunniga medlem, Marlen Eskander. Det bekommer förstås inte utredare Trägårdh som obekymrat semestrar genom samtiden i mild opposition mot inkludering i allmänhet och inkludering av samer i synnerhet.
3 Gunilla Kindstrand (politruk)
Men Mittmedias nya kulturchef, tillika medlem i nämnda kommitté, håller förstås alltjämt Trägårdh, men framförallt som vanligt makten, om ryggen!
4 Eva Beckman (Sveriges Television)
Programdirektörens linje är benhård: Stina Wollter SKA få måla av valkiga trötta kroppar, i något slags moderniserad Grupp 8-tv, till vilket pris som helst.
5 Anne Lagercrantz (Sveriges Television)
Den nytillträdde vd:ns linje är benhård: Stina Wollter ska INTE få måla av valkiga trötta kroppar i något slags moderniserad Grupp 8-tv, till vilket pris som helst.
6 Stina Wollter (influencer)
Den medelmåttiga konstnärens linje är benhård: Boomers MÅSTE sprida antisemitiska troper på sociala medier, till vilket pris som helst.
7 Michael Green (Handelsbanken)
Bankens mediekanal EFN har en fin höst: Via den oberoende USA-korrespondenten Malin Ekman, som har slagit tillbaka mot sina hatare på Svenska Dagbladets redaktionsdesk, får trogna kunder och en handfull desillusionerade övriga gång på gång veta att Donald Trump är fullständigt normal.
8 Max Elger (Statens fastighetsverk)
Elgers kraftfulla hyreshöjningar drabbar all offentlig kulturverksamhet. Nu granskar Riksrevisionen Darth Vaders, förlåt jag menade Max Elgers, förvaltning. Ett gott betyg för Tidöpartiernas satsning på kulturell åtstramning.
9 Karl-Ove Knausgård (författare)
”Cyklopernas land”, kanske den tristaste text som publicerats på det svenska språket, används nio år senare alltjämt av högerdebattörer som verka lite smarta ...
10 Ola Wong (internetdebattör)
... till exempel av den vandrande shitshowen Ola Wong, som blev jättearg när Dagens ETC kallade honom “vandrande shitshow”. Så arg att han anmälde tidningen till Medieombudsmannen, vilket meddelades i en sensuell essä i tidningen Kvartal...
11 Victor Pressfeldt (internetdebattör)
... ett tilltag som tycks ha inspirerat den fotograferande historikern Pressfeldt, som följde efter med en anmälan av Göteborgs-Posten efter att ha titulerats “ökänd vänsterdebattör”...
12 Snöflingan (väderfenomen)
... snön kom för övrigt tidigt i år, har ni tänkt på det?
13 Karin Magnusson (mamma)
Avlade för 25 år sedan fram Svenska Dagbladets nytillträdda biträdande kulturchef Essy Klingberg.
14 Maria Näslund (Augustpriset)
Ordföranden för den skönlitterära sektionen bangar inte för att skapa oligopol-debatt. Som när fem av sex nominerade titlar gick till Bonnierförlagen. Den sjätte fick för övrigt Norstedts, för selektionens skull får man förmoda.
15 Kristofer Andersson (renässansman)
Förlagschef, Aftonbladet-profil, skivbolagsmogul, Public Service-ikon och firad älskare. Ingen titel är för stor för Andersson, som tidigare i år också likställdes med Oscar Wilde i ett avsnitt av P3 Klassikern, ett format han själv var med och utvecklade.
16 Oskar Ekström (Bokmässan)
Bokmässan 2024 kan sammanfattas så här: Lars Wilderäng + 80 000 bokälskare i för korta skjortärmar. Förhoppningsvis blir nästa års mässa, med tema kärlek och lust, en än sexigare historia.
17 Nina Björk (internetanvändare)
Går i sin senaste bok till storms mot apparater och modem på ett tänkvärt vis.
18 Peter Norrman (Lava förlag)
Hybridförlagens okonung mottog nyligen en varning från Författarförbundet, efter att förbundet kvällen innan hade sett på Kulturnyheterna. Det spelar mindre roll: Lava har redan exporterat sin Klarna-modell av förlagsverksamhet till Polen, Finland, Norge och Baltikum, Danmark, Nederländerna och Spanien.
19 Håkan Bravinger (Norstedts)
Bravinger blomstrar varje oktober. Med eller utan mustasch står han årligen redo i Börshuset, just innan årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages, och värnar “litteraturens roll™.
20 Ruben Östlund (regissör)
2027-ish års svenska Oscarsnominering är redan klar: Kommande ”The entertainment system is down” är ett gripande drama om vad som händer när medelklassen tvingas rawdogga under en långflygning.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.