Vad verkar vi ha behov av att skratta åt just nu?
– Vi har ett behov av att skratta åt vilka vi förvandlas till i kristider. Tittar vi på vad som blir viralt nu så är det till exempel pensionärer som lägger ut videos där de experimenterar med mentos och Coca Cola. Vi skojar om hur våra föräldrar vägrar sluta gå på evenemang. Och, ärligt talat, DN-tåget som fastnade i Italiens coronahärd är fortfarande superkul!
Vilken funktion fyller skrattet under coronakrisen?
– Humorn är ju vårt verktyg för att hantera kris. Det är lite lustigt, men till och med i de värsta av stunder förlorar vi inte behovet av att skämta och skratta. Det här är förhoppningsvis inte den värsta av stunder, men det är ju ytterst oklart vad som kommer hända. Då behöver vi skämta om det hela för att det ska bli hanterbart.
Vilket håll borde satiriker rikta sina hjärnor åt under pandemin?
– DN-tåget. Det finns guld kvar i den gruvan. I övrigt tror jag att det där aldrig handlar om att satiriker borde rikta pennan i någon riktning alls. Det sker av sig själv. Organiskt. Hela tiden. Inte minst nu. Plötsligt nyser chefsepidemiologen i sin hand under en presskonferens och livet blir lite roligare.
Tara Moshizi
Programledare SVT Kulturnyheterna
Vad verkar vi ha behov av att skratta åt just nu?
– Åt vår rädsla, som ett sätt att hantera den. Vi är rädda för allt ifrån att toapappret tar slut till att samhällsekonomin dukar under, och späder ut ångesten med flabb för att härda ut.
Vilken funktion fyller skrattet under coronakrisen?
– Samtidigt som vi sitter isolerade i våra hem och uppmanas till social distansering blir humorn ett sätt att ändå känna gemenskap och närhet till varandra. Vi kan inte umgås, men vi kan åtminstone sitta bakom var sin skärm och skratta åt samma saker. Jag har aldrig delat memes så flitigt som nu! För visst är de roligare än någonsin? Min favorit är den med apan som tänker ”When you find out your normal daily lifestyle is called ”quarantine”. Om jag relaterar? Ja, en smula.
Vilket håll borde satiriker rikta sina hjärnor åt under pandemin?
– Just nu är jag hysteriskt irriterad på människor, framförallt 70-plusare, som tycker att det här med viruset är överdrivet och trotsar myndigheternas råd och spatserar på stan som om ingenting har hänt. Kanske är humor nyckeln till att få gamlingarna att förstå allvaret? Se det som en vädjan! Tack på förhand.
Martin Aagård
Journalist Aftonbladet Kultur
Vad verkar vi ha behov av att skratta åt just nu?
– Det verkar lite svårt att skämta om myndigheter och politiker för tillfället. Debatten är så oerhört skarp om vem som agerar rätt och fel att det inte funkar. Men panikkänslor, ångest och hysteriska reaktioner tror jag vi bara måste skämta om.
Vad kan skrattet och humorn betyda för oss såhär i coronatider?
– Man kan bara kolla Pontus Lundkvist, i mitt tycke landets roligaste. Efter att ha läst hans skämt känner man att världen är lite mindre dum. All humor handlar om att konstruera en gemenskap. Skrattar man åt samma sak så hör man ihop på något sätt. Så det är livsviktigt att skratta i grupp. Inte minst i kristider.
Vilket håll borde satiriker rikta sina hjärnor åt under pandemin?
– Det är alltid roligt att driva med medelklassen. Synd, medelklassen, men ni är den roligaste klassen, det är bara att acceptera. Ni är alltid väldigt ängsliga och för tillfället är ni livrädda att gå utanför dörren. Och det är roligt att ni sitter där med allt ert toalettpapper nu.
Petrina Solange
Komiker
Vad verkar vi ha behov av att skratta åt just nu?
– Folk verkar inte ha behov av att skratta åt något specifikt just nu. Dom skrattar på som vanligt. Även åt coronaskämt.
Vilken funktion fyller skrattet under coronakrisen?
– Jag tror att det har samma funktion som alltid – att man mår bra av att ha kul. Det finns en rolig vinkel på ALLT oavsett om tiderna är som vanligt eller dystra och hårda.