– Jag har sett henne dansa förut. Hon är jätteduktig så jag frågade henne, berättar Henrik Andersson, verksamhetsledare på arrangörsföreningen Scenit.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I början av november tävlade Miranda Strandberg i VM i disco som arrangerades i Idrottshuset i Örebro.
– Det gick jättebra, jag kom sexa av 105 tävlanden, berättar hon.
Uttrycka känslor
Miranda Strandberg började dansa som åttaåring efter att ha sett ett dansprogram på tv.
– Jag tyckte att det verkade kul och började på en danskurs. Och jag kände direkt att dans är det som jag vill hålla på med.
Hon tränar mellan 15 och 20 timmar i veckan, antingen på Danscentrum i Västerås eller i Örebro. Och hon tävlar ofta på helgerna, både nationellt och internationellt.
– Så jag hinner inte med så mycket mer än skolan och dansen.
I framtiden vill hon jobba som dansare och satsar därför numera mer på konstnärlig dans som modern dans, show- och jazzdans än på disco. Men hon tänker fortsätta att dansa disco också.
– Jag gillar kontrasterna. I konstnärlig dans uttrycker jag mer känslor med kroppen. Disco har ett snabbt tempo och innehåller mycket akrobatik. Det är bara att köra, säger hon.
Nya scener
På invigningen av Kulturnatta dansar Miranda Strandberg konstnärlig dans. Numret är ungefär två minuter långt.
– Koreografin har gjorts av Therese Larsson, berättar hon.
Lilla kulturpriset delas också ut på invigningen på Hjalmar Bergman-teatern. Lilla kulturpriset instiftades i fjol och riktar sig till unga kulturutövare som är mellan 13 och 25 år gamla. Pristagaren får 15 000 kronor.
– Invigningen börjar klockan 17 på Hjalmar Bergman-teatern. 18.30 drar Kulturnatta i gång på de olika scenerna, uppger Henrik Andersson.
I år arrangeras även Kulturnatta på Sparbanksbörsen i Fjugesta och på Hillstreet i Lindesberg.
– Det är nytt, tidigare år har Kulturnatta endast arrangerats i Örebro. Men det ingår i vårt uppdrag att jobba över hela länet så det är jättekul att de är med i år, säger Henrik Andersson på Scenit.
Fri entré
Förra året firade Kulturnatta 25 år – och var samtidigt nära att ställas in för att samarbetsavtalet mellan Scenit och Länsmusiken hade avbrutits. Men efter att dansaren Lina Kvarström hade dragit igång en namninsamling i protest blev det Kulturnatta även i fjol.
– Nu har vi fått arrangörsuppdraget igen och satsar för fullt, säger Henrik Andersson.
Majoriteten av dem som uppträder är barn och ungdomar, men Kulturnatta riktar sig till alla åldrar.
– Alla arrangemang har fri entré, säger Henrik Andersson.