Avatarium
Pustervik rivstartar året med en spelning med stockholmska Avatarium. På nya skivan ”The fire I long for” trängs hårda gitarrsolon med nedtonade ballader. Förband är Prins Svart som gör hårdrock på svenska.
När: 11 januari
Var: Pustervik
Leif Ove Andsnes spelar Mozart
I behov av en mer lågmäld start på det nya decenniet? På konserthuset framför pianisten Leif Ove Andsnes musik av Mozart tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Det blir också det romantiska storverket Bruckners nia, som Bruckner skrev på ända till sin död. En timme innan starten introduceras konserten av musiker ur Symfonikerna.
När: 10–11 januari
Var: Göteborgs konserthus
Bernt Rosengren Quartet med Christina von Bülow
Bernt Rosengren räknas till en av de största inom svensk jazzmusik. Hans rötter sträcker sig till 40-talets bebop-tradition men hans kvartett spelar gärna ballader. Sedan många år tillbaka samarbetar de med altsaxofonisten Christina von Bülow som är en stor profil i Danmarks jazzliv.
När: 10 januari
Var: Nefertiti
Sven Ingvars – Ingenting är som förut, allt är som vanligt
Många dansband sköts snarare som företag än som vanliga band. Inga positioner består utan det är ”varumärket” som är grejen. I just Sven Ingvars fall är det lite mer som ett familjeföretag där rollen sångare och frontfigur har gått i arv från pappa Sven Erik Magnusson till sonen Oscar Magnusson. Nu har den varianten av bandet show på Lorensbergsteatern fram till april.
När: Till 23 april 2020
Var: Lorensbergsteatern
Teater
Krigerska
Athena Farrokhzads pjäs handlar om en mammas väntan på sitt framtida barn. Hon berättar varför hon måste sjunga vaggvisor på ett språk hon inte behärskar och om flyktvägar som förvandlas till återvändsgränder. Regissören Saga Gärde har gjort uppsättningen till ett körverk där den lyriska texten komponeras av ljud och musik.
När: Till 5 mars
Var: Backa teater
Pippi på de sju haven
Pippi Långstrump har dykt upp på Lisebergsteatern lite då och då under åren. Men den 20 december är det premiär för det nyskrivna manuset av Astrid Lindgrens ”Pippi på de sju haven”.
När: Till 12 januari
Var: Lisebergsteatern
Trollflöjten
Stadsteaterns omvandlar Mozarts folkkära opera till en modern saga i en avskalad kostym. Mest spännande känns kanske mötet mellan de två huvudrollsinnehavarna – operasångaren Karolina Andersson och rocksångaren Hans-Erik Dyvik Husby, också känd som Hank von Hell. Den förstnämnda beskriver uppsättningen som ”annorlunda, utmanande och varm”.
När: Till 7 mars
Var: Stadsteatern
Vem är Schmitz?
En skruvad komedi om identitet och hur affärsvärlden utnyttjar den enskilda människan, av den schweiziska dramatikern Lukas Bärfuss. Ildikó Gáspár från Ungern regisserar bland andra Karin de Frumerie i rollen som Schmitz.
När: Till och med 8 februari
Var: Göteborgs stadsteater
Herr Puntilla och hans dräng Matti
Pontus Stenshäll tar på sitt eget vis sig an Bertold Brechts och Hella Wuolijokis pjäs från 1940. Här tycks Puntilla ha fått drag av en viss amerikansk president och pjäsen beskrivs som en frodig komedi som glatt men hårt sparkar uppåt och ödmjukt slickar nedåt.
När: Till och med 18 januari 2020
Var: Göteborgs stadsteater
Oliver
Årets stora musikal på Göteborgsoperan är Oliver, baserad på Charles Dickens klassiska Oliver Twist. Regissör Fredrik Benke Rydman har lekt med och överdrivit de redan karikatyrartade vuxna figurerna och världen ses genom barnens ögon. I uppsättning medverkar 69 barn, uppdelade i tre grupper som turas om i rollerna.
När: Till 26 april 2020
Var: Göteborgsoperan
Konst & utställning
2LÅNG 4EVER
På en av landets mest kända gator trängs porrklubbar med barberare med ölhak och snofsiga vinbarer. Under hösten har 44 studenter från designprogrammet vid Högskolan för design och konsthantverk undersökt gatans brokiga historia. Med hjälp av arkiven berättar de om 1700-talets vackra trädgårdar,1800-talets nybyggda spårvagnsstråk och 1900-talets judiska handlare.
När: Vernissage 10 januari. Utställningen pågår till den 9 april.
Var: Landsarkivet, Arkivgatan 9A.
Närstudie av Akrobatfamilj
Picassos tavla har ingått i konstmuseets samlingar sedan början 1920-talet och är ett av de mest efterfrågade verken. Efter att ha varit utlånad till Frankrike är målningen nu tillbaka. Det uppmärksammas med en utställning med den och sju andra verk av Picasso samt tre nyproducerade filmer om ”Akrobatfamilj” och det pågående konserveringsprojektet av tavlan.
När: Till 27 september
Var: Göteborgs konstmuseum
Varje löv är ett öga
Konsthallens utställning handlar om markkonflikter, exploatering av naturresurser och bortträngningen av ursprungsbefolkningar. Museet visar upp personliga konstverk från Sápmi, Sydafrika, arktiska Kanada och Namibia. Tillsammans skapar de en bild av alla världar som hotas när företag och stater vill exploatera till varje pris.
När: Till den 22 mars.
Var: Göteborgs konsthall.
Herbarium
Trädgårdsföreningen skickar en julhälsning i form av installationen Herbarium. Det är designern och formgivaren Hanna Wendelbo som visar upp blommor ur den nordiska floran. Tanken är att få oss att uppskatta de närodlade växterna, i stället för att drömma om nederländska tulpaner och etiopiska rosor.
När: Till den 6 januari
Var: Palmhuset, Trädgårdsföreningen
Daido Moriyama
Årets Hasselbladpristagare är en av Japans mest kända fotografer, uppmärksammad för sin radikala attityd till kameran och fotografi. Utställningen bygger på hans foton från 60-talet till idag, både från hemkvarteren i Tokyo och på resor i Amerika och Europa.
När: Till och med den 9 februari.
Var: Hasselblad Center
Vi och dom
Vad är ett hatbrott och varför anmäls inte fler? Var går gränsen mellan att förolämpa och straffbart kränka? Frågorna är många i vandringsutställningen från Polismuseet som just nu visas i Göteborg. NÄR: Till och med 16 augusti 2020
Var: Stadsmuseet
Övrigt
Programsläpp för Filmfestivalen
Det är några veckor kvar tills filmvärldens ögon vänds mot Göteborg, men på tisdags släpps programmet. Arrangörerna bjuder på sina bästa filmtips och gör en djupdykning i festivalprogrammet, som numera även innehåller seminarier och fester.
När: 7 januari
Var: Auktionsverket på Tredje Långgatan 9.
Stoic
Den belgiska koreografen Sidi Larbi Cherkaoui gör sitt tredje samarbete med Göteborgsoperans danskompani. Den här gången utspelar sig föreställningen i ett grått och orubbligt bibliotek, där vissa besökare söker stillhet och andra lever ut sina dekadenta liv. Allting till tonerna av arabisk sång, kongolesisk musik och japanska slagverk.
När: 12–16 januari.
Var: Göteborgsoperan