Weeping Willows
Weeping Willows har tillbringat sommaren på en omfattande turné och nu har de kommit till Göteborg för två spelningar. Det är tre år sedan senaste plattan kom och bandet låter hälsa att ”det ska bli fint att äntligen resa ut och spela ny musik som känns extra relevant i nuet”.
När: 19 och 20 augusti.
Var: Trädgår'n.
Molly Sanden
Förra sommarens spelning på Liseberg måste gett mersmak för bägge parter, för nu är hon tillbaka igen. Släppte senaste singeln ”Den som e den” i våras.
När: 23 augusti.
Var: Liseberg, Stora scenen.
Thomas Stenström
Det dras eviga paralleller till Håkan Hellström när det handlar om Uddevallasonen Stenström, och det är väl inte helt utan anledning. Monsterhiten ”Slå mig hårt i ansiktet” från 2014 är fortfarande hans största avtryck. Har släppt tre nya singlar under våren.
När: 22 augusti.
Var: Trädgår'n.
Ledfoot
Gothic blues-mannen Ledfoot, egentligen Tim Scott McConnell och tidigare i bandet The Havalinas, har själv myntat genrebenämning ”gothic blues”. Och den beskriver rätt väl hans mörka, suggestiva stil. Support är svenska Clara Strauch som jämförts med Regina Spektor, Anna Ternheim och First Aid Kit.
När: 23 augusti.
Var: Nefertiti.
Ulf Lundell
Ulf Lundell har gjort fler avskedsturnéer än vad många nyare band har gjort spelningar. Första var 1985 (!). Nu är det dags igen, men oddsen för att det de facto skulle vara tack och hej sen får tas med någon säck salt.
När: 24 augusti.
Var: Trädgårdsföreningen.
Teater
Höstsamling
Aktuella regissörer, skådespelare och konstnärliga ledare från Göteborgs Stadsteater och Backa Teater berättar om det kommande spelåret. Smakprov i form av korta scener, video, musik, sång, dans, intervjuer och läsningar.
När: 23 augusti.
Var: Stadsteatern.
Konst & utställning
Fristad – Ett svar på förföljelse och förtryck
Fyra personer med olika konstnärliga uttryck berättar om betydelsen av yttrandefrihet och demokrati, om valet att fly sitt land och det angelägna i att kunna hitta en fristad. I utställningen ”Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck” får vi ta del av deras liv och erfarenheter i denna vandringsutställning som kommit till Göteborg.
När: 18 juni–25 augusti.
Var: Göteborgs stadsbibliotek.
Borderline offensive
Röda sten konsthall, i samarbete med tillt, visar upp sju konstnärer från Europa och Mellanöstern i pop up-utställningen ”Borderline offensive – laughing in the face of fear”. Utställningens transdisciplinära konstverk samlar och konfronterar frågor kring bland annat identitet, samhälle och mobilitet för att reflektera över ett samtida fenomen: migrationen mellan Mellanöstern och Europa och alla konflikter som uppstår från den.
När: 9–18 augusti.
Var: Röda sten konsthall.
Remembering Lampedusa
I oktober lämnar en överfull fiskebåt Libyens kust. Utanför den italienska ön Lampedusa börjar det brinna ombord och endast 155 av de 500 passagerarna överlever. Om detta handlar den tillfälliga sommarutställningen på Maritiman, där besökarna får ta del av personliga berättelser från några av överlevarna.
När: Till och med den 31 augusti.
Var: Maritiman, Packhusplatsen 12.
Per Svensson – Alkemi – Det allseende ögat
Under sommaren förvandlas Röda sten konsthall till ett konstlabb med alkemiska reaktioner där givna system ifrågasätts och nedmonteras genom konstnären Per Svenssons teckningar och skulpturer.
När: 5 juni–18 augusti.
Var: Röda sten konsthall.
Fragmented Realities
Sommarens stora grupputställning på Göteborgs konsthall. Här tolkar fem konstnärer i installation, video, måleri, skulptur och performance relationen mellan kaos och ordning, och utforskar vad som händer när något upplöses eller bryts ner till minsta beståndsdel. Svenska och internationella konstnärerna Henrik Håkansson, Alina Chaiderov, Serina Erfjord, Anastasia Ax och Monika Grzymala medverkar.
När: 7 juni–18 augusti.
Var: Göteborgs konsthall.
Interruptions
Konstfotoutställning med den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer som porträtterar flera generationer av kvinnor från den svenska delen av Sápmi. Sarah Cooper och Nina Gorfer träffades under sin utbildning på HDK och har samarbetat sedan 2006. De har blivit internationellt uppmärksammade för sina måleriska fotokollage och sin antropologiska arbetsprocess.
När: 30 maj–6 oktober.
Var: Världskulturmuseet.
The art of Banksy
Evigt hemliga konstnären Banksy (eller om det nu är Massive Attacks Robert Del Naja, som den populäraste teorin lyder) har absolut ingenting personligen med den här utställningen att göra. I stället är det lånade föremål från privata samlare som utgör kärnan. Det bjuds även på exklusivt bakom kulisserna-material från Banksys tidigare fotograf Steve Lazarides. Konstnären själv tar tydligt avstånd från alla sådana här utställningar.
När: 11 maj–25 augusti.
Var: Galleri Fredstan.
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Stadsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: Till och med 22 september.
Var: Göteborgs stadsmuseum
Världen omkring dig
Nutida verk ur Göteborgs konstmuseums samling. Psykedelisk ökenvision, filmscenografi i rosa siden, ett jättelikt horn i amerikanska flaggans färger och mycket annat när konst från 1970-talet möter nutida dito.
När: 17 april–22 september.
Var: Göteborgs konstmuseum.