Få ett jobb-ish, med lön...ish. Rapparen Linda Pira är en av grundarna bakom den nya gig-appen och kallar den ”det bästa som hänt i svensk historia”. Kritikerna kallar den istället för ”slavapp” med lönedumpning och osäkra arbetsvillkor.
2. Tinder-debatten
Hur ojämlik är dejtingmarknaden? 1 januari publicerar GP:s kulturchef Björn Werner artikeln ”Tindermännen blev 10-talets stora förlorare”. Sex- och dejting-debatten ska sedan pågå hela året och lära oss nya uttryck som ”Kanske-män”.
3. 1.Cuz vill rädda Postnord
Rapparen som vägrar att visa sitt ansikte har på kort tid blivit enormt framgångsrik – men också kritiserad för sin romantisering av våld och kriminalitet. I januari släpper han den tveksamt gangsterosande låten ”Postnord” om det ekonomiskt krisande företaget. ”Jag har skickat och tagit emot många brev genom åren”, förklarar han för DN.
Februari
4. Parasit skriver Oscarshistoria
Den sydkoreanska tittarsuccén tar hem flera tunga priser och blir den första icke-engelskpråkiga filmen i prisets historia att vinna statyetten för Årets bästa film. En milstolpe.
5. Joakim Lamotte bär skottsäker väst
Swish-journalisten är väl bepansrad när han deltar i SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts”. Orsaken? Programmet spelas in i Trollhättan, där det enligt profilen finns en hotbild mot honom efter att han sänt live från området.
Mars
6. Covidkrisen drabbar kulturen
Medan de smittade ökar i antal tvingas allt fler kulturaktörer ställa in och slå igen. Digitala visningar på museum och livekonserter får ersätta. 20 mars presenterar kulturminister Amanda Lind (MP) det första stödpaketet för kulturen och idrotten: 1 miljard kronor. Otillräckligt, menar många.
7. Anders Tegnell hyllas som modeförebild
”Så snor du stilen av statsepidemiologen och landsfadern Anders Tegnell”. I yran kring Folkhälsomyndighetens nya kändisskap rullar tidningen Café ut en artikel som knappast hade publicerats hösten 2020.
8. Tiger king-frenesi
Netflix lyckas tajma in de första karantänveckorna med true crime-serien ”Tiger king”. Succén är ett faktum och plötsligt pratar alla om knäppgökarna och kattdjurssamlarna Joe Exotic och Carole Baskin. Underhållning av djurplågeri, menar vissa kritiker.
9. Talkshows från karantänen
Trever Noah sänder i huvtröja från hemmakontoret, Jimmy Fallon involverar barnen i sändningarna och Stephen Colbert snackar från sitt badkar – iförd kostym. Under mars blir det en snackis hur flera stora amerikanska talkshows anpassar sina sändningar till social distansering.
10. Harvey Weinstein får 23 års fängelse
Ett milstolpe i metoo-historien som startade med utpekningarna 2017. Filmmogulen Harvey Weinstein döms till 23 år i fängelset för sexuella övergrepp och våldtäkt.
April
11. Tiktok exploderar i popularitet
Det må ha existerat sedan 2017, men 2020 blir året då sociala medier-appen verkligen tog över. I april passerar det enligt analysföretaget Sensor Tower två miljarder nedladdningar världen över. Fler och fler föräldrar känner att de borde ”hänga med”.
12. Dolly Parton donerar till corona-vaccin
Motsvarande 8,6 miljoner kronor, så mycket donerar countryikonen till forskningen för att ta fram ett vaccin mot covid19. Donationen blir dock känd först senare under året. Hon hyllas då som coronahjältinna.
Maj
13. Cissi Wallin och transfrågan
I en krönika i Expressen ifrågasätter Cissi Wallin om feminismen verkligen måste ta strid för allt och alla: ”män i 30 – 40 år som förra året började kalla sig kvinnor kan omöjligen veta hur det känns att ha levt ett helt liv som kvinna”. Hon blir en av huvudpersonerna i en intensiv diskussion om trans och transfobi som ska pågå resten av året.
14. Yahya Hassan-debatten
Efter den unga danska poeten Yahya Hassans död går debatten i Sverige het. Fokus hamnar på poeten Athena Farrokhzad och hennes minnesruna i DN Kultur som vissa kritiker menar reducerar honom till en stereotyp.
15. X Æ A-12 föds
Tech-entreprenören Elon Musk och artisten Grimes får sitt första barn. En popkulturell höjdpunkt, inte minst för att namnet först annonseras bli ”X Æ A-12” men senare ändras till ”X Æ A-XII”, vilket ingen heller vet hur det ska uttalas.
16. Ola Söderholm anklagas för antisemitism
Poddaren bakom Stormens utveckling får kritik för ett uttalande om att flera av de som är skeptiska till Sveriges strategi under coronapandemin har ”judisk bakgrund”. ”Kritiken är bisarr, vilket alla som lyssnat på podden utan total illvilja inser, svarar Ola Söderholm.
17. Jean Claude Arnauld friges formellt
Efter att ha dömts till ett drygt två år långt fängelsestraff för våldtäkt friges den så kallade Kulturprofilen Jean Claude Arnauld. Under hösten kommer poeten Katarina Frostensons omedelbart omdebatterade bok ”F – en färd” om makens tid i fängelset.
18. Paolo torskar för sexköp
1 500 kronor ska tv-profilen ha betalat för att ha sex med kvinnan ifrån ett av Europas mest usatta länder. När Paolo Roberto talar ut i TV4 om sexköpet säger han: ”Det var första gången”.
Juni
19. Black lives matter-protester
”I can’t breathe”. George Floyds död den 25 maj filmas och får viral spridning världen över. I juni sprider sig protesterna globalt mot polisbrutalitet och strukturell rasism. Rörelsen skapar också debatt gällande offentliga konstverks kulturella och historiska värden. Vissa statyer välts och vandaliseras.
20. J.K-Rowling-gate
I en serie twitterinlägg ifrågasätter Harry Potter-författaren språkbruket kring transpersoner. Bland annat: ”Människor som menstruerar. Jag är säker på att det tidigare fanns ett ord för dessa människor. Kan någon hjälpa mig? Wumben? Wimpund? Woomud?”. Kritikerna tolkar tweeten som ett avfärdande av transmäns existens.
Augusti
21. Åsa Linderborgs bok om #metoo-året
I dagboken ”Året med 13 månader” sammanfattar den tidigare kulturchefen Åsa Linderborg metoo-hösten 2017 i dagsboksform. Hon önskar en självkritisk debatt om journalistik. Istället kommer diskussionen att handla om huruvida Linderborg är manstillvänd och misogyn eller ej.
22. Jonas Gardell: Avgå Amanda Lind
Komikern skriver en rad kritiska texter om coronarestriktionernas effekter på kulturlivet. I en av dem tar han i extra: ”Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen”.
23. WAP välter internet
Låten ”WAP” med rapparna Cardi B och Megan Thee Stallion släpps och slår omedelbart streamingrekord. Men är WAP ett frigörande feministiskt anthem? Eller reproducerar WAP våldtäktskultur och översexualisering av svarta kvinnor? Diskussionen går het.
24. Sigge Eklund njuter rakt ut
Kritikerna tävlar i sågnings-SM när poddprofilen Sigge Eklunds ”Livets små njutningar” ska recenseras. Hårdast är Arbetets Johannes Klenell som undrar: ”Är det här ett skämt? Snälla säg att det är ett skämt!”.
25. Cancel culture-debatten
Vilket straff förtjänar en offentlig person som felat? Diskussionen om bojkott och så kallad ”cancel culture” aktualiseras när en svensk rapartist hängs ut för sexuellt utnyttjande av minderårig på en ung kvinnas instagram.
September
26. Greta har premiär
Dokumentären om Greta Thunberg har världspremiär på Venedigs internationella filmfestival och får fin kritik. När Greta tar över som DN:s tillfälliga chefredaktör för en dag går diskussionerna vilt. Ska en aktivist få styra nyhetsjournalistiken?
27. Kardashian-showen läggs ner
Den kända klanen bekräftar att realitysåpan Keeping up with the Kardashians ska läggas ner efter 20 säsonger. En popkulturell milstolpe eftersom showen inte bara gjort familjen Kardashian-Jenner världskänd utan även haft enorma avtryck på såväl kändiskultur som skönhetsideal.
28. Gardet-gate
Podden Haveristerna avslöjar att maken till en av redaktörerna på sajten Gardet har kopplingar till den numera nedlagda nazistsajten Stormfront, där han varit mycket aktiv. Redaktören själv har också gjort inlägg på nordisk.nu. Ett felaktigt avslöjande och smutskastning, svarar Gardet. Maken skriver själv att han var infiltratör på Stormfront.
29. Upprop mot rasism på SR
I ett brev anklagar 39 anställda och före detta anställda Sveriges Radio för rasism och bristande representation. Brevet innehåller faktafel, svarar VD:n Cilla Benkö, men menar att hon tar kritiken på allvar.
Oktober
30. The Queen’s Gambit-feber
Med 62 miljoner startade strömningar under de första fyra veckorna blir serien om schack-geniet Beth Harmon Netflix största miniserie någonsin. "Ett manligt geni utklätt till lolita" tycker kritikern Selma Brodrej. Men serien får försäljningen av schack att slå i taket.
31. SD vill förändra svensk kulturpolitik
Stoppad menskonst, slopade bidrag till kulturlivet och uppläxningar av public service. I en stor intervju med Dagens ETC berättar SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson hur partiet vill regissera paradigmskiftet i svensk kulturpolitik.
November
32. Mamma-gegget
En rad böcker om det jobbiga moderskapet ges ut.
Posörer? Det blir en debatt om medelklassmammor som skryter med att vara dåliga och tycka att allt är geggigt och jobbigt. ”Kom igen när ni ammar på tjack” skriver Nanna Olasdotter Hallberg. Andra efterlyser mer mångfald i de skildrade moderskapen.
33. The crown-feber
Säsong 4 av succéserien fokuserar på äktenskapet mellan prins Charles och prinsessan Diana. Skandalvinklat tycker prinsens vänner, som menar att det är ett nidporträtt av mannen som en gång sa att han ville vara Camilla Parker Bowles tampong.
34. Max 8 personer
Regeringen förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Syftet är att motverka smittspridningen av covid-19. Nytt är också att det undantag som gällt spelningar på restauranger och barer, även kallat “trubadur-undantaget, tas bort.
35. Kärlek & anarki-fest
Lisa Langseth räddar tv-hösten med den underhållande kultursatiren ”Kärlek & Anarki”. Scenerna från Bokmässan får branschen att fälla en nostalgisk tår. Å salta pinnar i plastglas! Å utomäktenskapliga ragg!
36. Margaux Dietz-debatten
Den stora influencern Margaux Dietz kritiseras hårt för sin genomvita barnbok ”Arnold reser till Sydafrika”. Både undermåligt skriven, skamlöst exotifierande och kolonialt blind, anser kritikerna.
December
37. Elliot Page kommer ut som trans
”Mitt pronomen är han/hen och mitt namn är Elliot.” I ett öppet brev på instagram kommer ”Juno”-skådespelaren ut som transperson och passar på att skicka kärlek till alla transpersoner som får utstå hat och våld.
38. Kulturdebatten som aldrig blev av
Det var som upplagt för en smash. Covid-restriktionerna har inte bara strypt tillgången på svensk kultur, utan rubbat hela branschen. Ändå har inte någon riktig kulturdebatt, som stridit för kulturens existentiella värde för människan i kris, tagit fart. Men kanske vågar vi hoppas på en sådan efter nyår?