Var är du istället?
– Jag har konton på både Bluesky och Threads, men kan inte påstå att jag känner större entusiasm för någotdera.
Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Jag har inte raderat några konton, men är i stort sett inte längre aktiv på X. Motivet är i första hand att plattformen inte längre fungerar och för att bevisen är gedigna för att Musk aktivt använder plattformen för politisk propaganda. Jag tycker att Bluesky är ett bra alternativ, framför allt för att de inte viktar ner inlägg med länkar. När det gäller Facebook har jag mycket låg närvaro, på Instagram har jag inte förändrat något. Jag tror personligen att regleringsvägen är mer effektiv än konsumentmakt. Det kan vara bra för det psykiska välmåendet att logga ut, men vi behöver politiska, kollektiva svar. Där har ju EU redan kommit en bit på väg.
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Jag har kvar konton på X, Facebook och Instagram, men har aldrig varit någon flitig användare av de två senare. X tittar jag in på rätt ofta för att följa stora nyhetsskeenden, då det alltjämt är oöverträffat, och för att pejla stämningen i den högerradikala sfären, vilket dessvärre blivit allt mer påkallat. Interagerar dock inte längre. Tiktok har jag med ålderns rätt ansett mig befogad att avstå från.
Var är du istället?
– Jag använder i stället som många andra Bluesky, som blir allt bättre i takt med att antalet följare stiger. Somliga dagar kan det kännas som Twitter runt 2009. Roligt och professionellt oundvikligt på samma gång.
Ida Ölmedal, kulturchef Svenska Dagbladet
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Jag har Facebook och Messenger, men använder oftast Signal för privata meddelanden. X har jag men är inte särskilt aktiv längre. Tiktok använder jag inte alls, har inte ens ett konto. Det är väl någon sorts illa genomtänkt avvägning mellan nytta och olust.
Maria Francke, kulturchef Sydsvenskan
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Ja, jag är kvar men inaktiv på Tiktok och nästan inaktiv på X. Det finns inte några bra alternativ till varken Facebook eller Instagram. Innehållet där är fortfarande värdefullt både i jobbet och privat. Och jag försöker tänka att användarna är innehållet och inte ägarna men det är ju inte riktigt ett vattentätt resonemang, det är jag medveten om.
Var är du istället?
– Jag har konto på Bluesky för att se om det kan utvecklas till vad Twitter en gång var, men känner mig inte helt hoppfull.
Victor Malm, kulturchef Expressen
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Fick jag välja hade jag slängt telefonen i toaletten för fem år sedan. Det stora problemet är ju inte techoligarkernas politiska sympatier - som just nu skrämmer mig - utan deras monopol på mänsklig uppmärksamhet. De äger en stor del av offentligheten. Jag blir kvar för att det är ett faktum som man inte kan välja bort. Bara välja att ignorera. Och det verkar dumt. Livet var bättre innan telefonen.
Martin Aagård, kulturchef Dagens ETC
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Jag är kvar överallt. Och svarar säkert som alla andra journalister, att jobbet kräver att jag kan bevaka allt. Men jag märker att jag närmast börjat trolla lite på X eftersom de olika former av regimtrogen radikalkonservatism som serveras är oerhört tröttande i längden. Det enda som verkar skilja sig åt är vilken auktoritär ledare du idoliserar.
Var är du istället?
– Det råder inga tvivel om att Bluesky blivit platsen där jag kan kommunicera med Dagens ETC:s läsare. Det är en liberal app, tillverkad av de liberala före detta ägarna till Twitter, där människor med vänsteråsikter pratar ganska ostört. Det är intressant att se hur extrem en högerprofil som Henrik Jönsson plötsligt framstår i den kontexten.
– Jag gjorde ett inhopp på Rednote, den statligt kontrollerade kinesiska appen och det tog fem minuter innan den började visa porträtt på ordförande Mao. Men förutom den lilla kommunistiska twisten verkar Rednote använda sig av samma algoritm-recept som alla andra: sex och fascism. Det är bara ett nytt varumärke i en skamlös uppmärksamhetsekonomi som börjar bli helt ointressant.
Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN
Är du kvar på Facebook/Instagram/Tiktok/X?
– Jag lämnade X redan förra sommaren då jag tyckte att tjänsten spårade ur och bara premierade hot och hat och spred antisemitism. Tiktok har jag aldrig haft. Nu försöker jag att lämna Meta-tjänster som Facebook, Instagram och Whatsapp men det är inte helt enkelt eftersom så många andra är kvar och det är lätt att missa viktiga nyheter eller hamna utanför viktiga samtal. Vi får se hur det går.
Var är du istället?
– Jag finns på Bluesky och jag använder Signal som meddelandetjänst. Har inte hittat någon bra ersättare för Instagram. Jag är också medveten om att detta är rörlig materia och att vi alla i viss mån är fångar i vårt eget sociala medier-samhälle. Den perfekta tjänsten finns inte och kommer nog aldrig att finnas.